Fotbalist de la Cetatea Turnu Măgurele, suspendat și amendat drastic de FRF pentru mesaje rasiste la adresa lui Dawa de la FCSB

Marius ANGHEL 15 Nov. 2023, 11:41 Liga 3
Fotbalist de la Cetatea Turnu Măgurele, suspendat și amendat drastic de FRF pentru mesaje rasiste la adresa lui Dawa de la FCSB

Federația Română de Fotbal, prin Comisia de Disciplină și Etică, a sanționat un fotbalist cu șase jocuri de suspendare, maximum posibil, și o amendă de 15.000 lei, mai puțin de jumătate față de totalul posibil, pentru că a denigrat în spațiu public, printr-un comentariu rasist lăsat pe rețelele sociale, un alt fotbalist.

Sancțiunea îl vizează pe Robert Stănici, un fundaș de 22 de ani legitimat la CSM Cetatea Turnu Măgurele, lider în Seria a 6-a a Ligii 3, după ce acesta l-a denigrat pe Joyskim Dawa, un camerunez de 27 de ani legitimat la FCSB, liderul SuperLigii.

Robert Stănici, sancționat de FRF pentru mesajele rasiste la adresa lui Joyskim Dawa

Evenimentele care au determinat FRF să-l reclame la Comisia de Disciplină și Etică pe Robert Stănici au avut loc la finalul lunii septembrie, după un meci în care FCSB a terminat la egalitate jocul de la Sibiu cu FC Hermannstadt, scor 2-2, iar golul egalizator al gazdelor a fost marcat în urma unui penalty făcut de Dawa, fază în care camerunezul a și fost eliminat.

După joc, africanul și-a cerut scuze în mod public, pe Instagram, pentru greșeala sa, iar la mesajul său au o mulțime de reacții rasiste la adresa sa. Printre cei care au comentat rasist s-a aflat și Robert Stănici, la rândul său fotbalist!?

Stănici a recunoscut că i-a scris lui Dawa, iar când a văzut, ulterior, captura făcută publică de jucătorul FCSB (foto), a spus că altcineva a scris în numele său. ”Nu știu dacă ei (n.r. – inițial spusese că ”niște colegi de echipă au făcut o glumă mai proastă”). Acum am văzut ce s-a întâmplat, cred că cineva mai are contul meu. Eu nu am treabă să comentez munca altora”, spunea Stănică pentru ProSport, la acel moment.

Stănici are un meci în prima ligă, pentru Rapid. Jucătorul susține și acum că nu el a comentat de pe contul său

Robert Dorian Stănici este legitimat din acest an la echipa din Liga 3 CSM Cetatea Turnu Măgurele, iar în carira sa a mai jucat pentru Rapid și CS Tunari.

Pentru Rapid a apucat să joace într-un meci la seniori, 14 minute contra FC Botoșani (scor 1-1, pe Arena Națională – foto), în prima ligă, în decembrie 2021.

La CS Tunari a jucat în sezonul trecut de Liga 3.

”Am dus dovezi la Comisia de Disciplină că acele mesaje nu au fost postate de mine. Nu mă așteptam la această decizie. Voi face apel”, a spus Stănici pentru GSP.ro, după primirea sancțiunii din partea comisiei FRF.

La finalul lunii septembrie, după ce numele și mesajele sale au apărut în captura foto făcută publică de Dawa, pe rețelele sociale ale lui Robert Stănici apărea următorul mesaj, semnat de tatăl său, Florin Stănici:

”Robert Stanici nu sta pe fb si insta.
Eu Florica Vibes Stanici tatal lui, stau cand am timp si peste 5 admini si fosti au parolele de la site urile mele si ale familiei ptr reclama la afacerile pe care le am!
Este foarte urat ca acuzam fara dovezi si aducem “injurii” nejustificate unei persoane NEVINOVATE!!
Care este diferenta intre voi cei care vb foarte “elevat” si acea persoana care a scris aceste cuvinte???
NU ROBERT STANICI A SCRIS SI POATE DOVEDI CUM DE ALTFEL SI EU POT DOVEDI CA NU AM AVUT DE AFACE CU ACELE COMENTARII.
Nu avem de ce!!!!
Multumesc pentru intelegere.”

Iată decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în cazul Robert Stănici și punctele din ”Regulamentul disciplinar” pe baza cărora a fost sancționat:

”Admite sesizarea Secretarului General al FRF.
În temeiul art. 52.1.a din RD al FRF, jucătorul Stănici Robert este sancționat cu măsura suspendării pentru 4 jocuri și penalitate sportivă de 4000 lei.

În temeiul art. 54.1 din RD al FRF, jucătorul Stănici Robert este sancționat cu măsura suspendării pentru 6 (șase) jocuri și penalitate sportivă de 15.000 lei.
În temeiul art. 45 din RD al FRF, jucătorul Stănici Robert va executa sancțiunea de 6 (șase) jocuri și penalitate sportivă de 15.000 lei”, sună decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în ședința din 13 noiembrie 2023.

  • Articolul 52 | Comportarea jignitoare, calomnioasă și declarații care afectează imaginea fotbalului
    1. Fapta unei persoane care prin orice mijloace, cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii sau imaginii publice a unei persoane, se sancţionează astfel:
    a. dacă autorul este un jucător sau antrenor, cu măsura suspendării de la 2 la 6 jocuri;
  • Articolul 54 | Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea
    1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/frf-socheaza-cu-o-amenda-data-unui-oficial-al-afc-odorheiu-secuiesc-19292936

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sase-jucatori-din-liga-2-convocati-la-romania-u20-pentru-meciul-cu-germania-19292785

https://liga2.prosport.ro/liga-3/rezultate-si-marcatori-meciuri-etapa-12-liga-3-19292425

https://liga2.prosport.ro/liga-3/olimpic-zarnesti-si-a-surprins-antrenorul-pe-mihai-stere-19292416

Marius ANGHEL 15 Nov. 2023, 11:41 Liga 3
Pe aceeași temă