Nedelcu schimbă foaia în fața jucătorilor: „Ne forțează mâna să-i penalizăm financiar”

Marius ANGHEL 21 Nov. 2014, 14:08 Liga 2

FC Farul nu este pe drumul cel bun în atingerea obiectivului din acest sezon al Ligii a II-a (clasarea în primele șase echipe). Constănțenii se află doar pe locul zece (din 12 formații), iar de ultima poziție îi despart numai două puncte.

Etapa a 13-a a Ligii II-a, prima din această stagiune în care Ion Barbu a condus din nou echipa ca principal, le-a adus „marinarilor” a treia înfrângere la rând și primul eșec acasă din campionat. A fost un 1-4 cu SC Bacău, la capătul unei evoluții foarte slabe a gazdelor, care au scăpat însă ușor pe tabelă, la câte ocazii au ratat băcăuanii. Farul pierduse cu 1-4 și în etapa anterioară. Patronul clubului, Giani Nedelcu, a catalogat eșecul cu SC Bacău drept „rușinos” și le spune jucătorilor că au și obligații, nu numai drepturi.

În 13 meciuri, Farul a totalizat două victorii, cinci egaluri și șase înfrângeri, strângând numai 11 puncte, golaveraj 15-24 și un îngrijorător -10 la „adevăr”. Până la locul șase, ultimul care duce în play-off, e o distanță de opt puncte. „Înfrângerea cu SC Bacău este rușinoasă. Să fii al treilea la minge, nici măcar al doilea, e dureros. Cauzele? Băieții le știu, ce, am jucat eu?”, a spus Nedelcu.

Întrebat dacă se pune problema ca fotbaliștii Farului să nu fi vrut să joace, din pricina nemulțumirilor financiare și de altă natură pe care le-ar avea, patronul Farului a comentat: „Ar fi bine să fie așa, pentru că, probabil, apoi își vor reveni. Să nu fie însă alte lucruri. E posibil ca unii dintre ei să gândească altfel, în ideea unor câștiguri de moment. Caut să depistez dacă nu e vorba și de așa ceva. Într-adevăr, avem întârzieri la plată, dar probleme asemănătoare sunt și la alte cluburi. Exemplele Bacău și Săgeata îmi sunt cele mai la îndemână, însă văd că fotbaliștii de acolo joacă, se zbat, câștigă. Jucătorii noștri trebuie să înțeleagă că, până la urmă, tot își vor lua banii, așa că nu are niciun rost dacă se gândesc să protesteze prin joc. Noi facem eforturi mari ca să asigurăm finanțarea clubului, însă, în lipsa rezultatelor, e foarte greu. Mult mai ușor ne-ar fi să facem rost de bani având în spate suportul rezultatelor și al jocului bun”, a mai spus Nedelcu.

Nedelcu: „Fotbaliștii au drepturi, dar și obligații”

Patronul clubului constănțean a declarat că, până acum, conducerea Farului nu s-a gândit la sancțiuni financiare, dar, dacă jucătorii vor continua pe aceeași linie, se va ajunge cu siguranță și la această formă de pedeapsă. „Băieții au datoria morală de a juca. Au drepturi, nimeni nu zice nu, dar și obligații. Nu să se facă de râs și să-l facă de râs și pe Ion Barbu. Îmi pare rău că acesta a prins numai situații grele la Farul. Jucătorii nu văd că sunt echipe care cedează cu tot cu sprijinul pe care-l au de la autoritățile locale? Pe noi nu ne ajută nimeni. Fotbaliștii noștri se culcă pe o ureche, dar avem și posibilitatea să le scădem contractele. Nu ne-am gândit până acum la așa ceva. Am zis că e echipă nouă, că au fost acele egaluri nedrepte, că băieții au vrut, dar așa nu se mai poate. Ei ne forțează mâna să-i penalizăm financiar. Putem reduce contractele și cu 25%, iar în această situație cred că am ajunge la zi cu banii. Mai sunt trei etape până la finele anului și, dacă vedem că tot așa o țin, 100% vom recurge la această măsură. Au mereu nemulțumiri, dar, la alte echipe, jucătorii nu primesc nici mâncare. Noi asigurăm trei mese pe zi”, a arătat Giani Nedelcu.

„Poți să-l aduci și pe Mourinho la Farul și tot degeaba”

Până la finele anului, Farul va mai juca împotriva echipelor ACS Academica Argeș (locul 2, cu 24 de puncte) – sâmbătă, 22 noiembrie, în deplasare; FC Voluntari (locul 1, cu 31 de puncte) – sâmbătă, 29 noiembrie, la Constanța; Gloria Buzău (locul 6, cu 19 puncte) – sâmbătă, 6 decembrie, în deplasare.

„Aștept o tresărire de orgoliu din partea jucătorilor și să bată și ei pe cineva. Sunt meciuri grele, dar toate au fost așa. Inclusiv FCM Dorohoi, echipă nou-promovată și care, la ora meciului cu noi, avea doar un punct în șase meciuri, ne-a dat cu terenul în cap! Nu știu dacă, de la anul, va rămâne Ion Barbu principal sau dacă vom aduce pe altcineva. E posibil orice. Însă, la Farul, poți să-l înscăunezi acum și pe Mourinho și tot degeaba”, a mai arătat Giani Nedelcu. 

Auraș Brașoveanu exclude varianta non-combatului

Auraș Brașoveanu, președintele Farului, exclude varianta că prestația jalnică a Farului din disputa cu SC Bacău ar avea la bază un non-combat al jucătorilor. „Eu nu sunt de acord cu această ipoteză, că băieții n-ar fi vrut să joace. Înclin să cred ceea ce a dus la evoluția lor din meciul de sâmbăta trecută a fost situația conjuncturală negativă pe care singuri au creat-o în decursul timpului A fost o demotivare totală, ca să nu spun blazare sau atitudine de «lasă-mă să te las». Au fost imuni la toate eforturile noastre de a-i trezi la realitate. Se simte în mod clar și lipsa unui lider de echipă. Starea în care se află ei nu are nimic în comun cu orice fel de competiție, nu neapărat sportivă. Nu mai au ambiție, iar orgoliul parcă nu le mai poate fi răscolit. Parcă așteaptă sfârșitul sezonului. Eu sunt însă un luptător și, alături de staff-ul tehnic, sperăm să retrezim totuși energiile din echipă. Este important ca băieții să înțeleagă că, dacă nu vor reuși să depășească blazarea, va fi rău”, a punctat Auraș Brașoveanu.

Cristian Bardu s-a despărțit de Farul

Chiar dacă Farul are un program deosebit de greu până la finele anului, președintele Farului spune că nu și-a pierdut speranța. „Nu abdicăm. Vrem ca, la finele anului, să fim mulțumiți că am făcut tot ce se putea face. Ne dorim ca din cele trei meciuri să obținem șase puncte. Sâmbătă, nu vor juca Ciobanu și Bardu, suspendați, iar Enciu este accidentat și nu sunt semnale pozitive că ar putea fi refăcut. Pe de altă parte, Bardu a venit la noi cu intenția de a-și rezilia contractul”, a mai spus Brașoveanu.

În echipa „marinarilor” va reveni în schimb Robert Neagoe, suspendat în runda trecută.

Sursa: Ziua de Constanța

Marius ANGHEL 21 Nov. 2014, 14:08 Liga 2
Pe aceeași temă