Singurul fotbalist al „Bătrânei Doamne” care a bifat toate minutele oficiale ale campaniei de toamnă-iarnă în Liga a 2-a e purtătorul tricoului cu numărul 1. Deși media golurilor încasate nu e foarte scăzută, mai ales în comparație cu alți goalkeeperi ale formațiilor din Top 8, Bogdan Miron a fost decisiv în multe partide din prima parte a sezonului. Linia defensivă nu a funcționat întotdeauna la parametri ridicați pentru „roș-albi”, lucru admis atât de Roland Nagy, cât și de Laurențiu Roșu, dar – până la urmă – cea mai importantă este concluzia anului. UTA e pe loc de promovare, cu al doilea atac al seriei, după liderul Juventus. Mai jos puteți citi un interviu acordat de Miron pentru Sport Arad.
– Bogdan, ești singurul utist care a bifat toate cele 1800 de minute (cu tot cu meciul cu Pâncota, dar fără cel cu Berceniul) ale primei părți a sezonului. Ce înseamnă asta din punctul tău de vedere?
– În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost ferit de accidentări și suspendări. De fapt, am un singur cartonaș galben încasat în penultimul meci, cel de la Râmnicu Vâlcea. E ceva nou și pentru mine, un record pozitiv. În rest, am încercat să-mi fac cât mai bine treaba, sper că am și reușit, deși sunt conștient că puteam și mai mult. La portari e importantă constanța în evoluții, probabil aici am stat bine.
– Concurența cu Barna cum ai simțit-o? E singurul senior din lot care nu a intrat pe teren în acest sezon.
– Nu e așa cum pare, Alex chiar s-a antrenat bine și putea intra oricând în poartă. În plus, ca și achiziție nouă în vară sa tras și el tare să demonstreze că se poate conta pe el. E un portar și coleg bun, a fost alegerea antrenorilor pe cine să bage în poartă etapă de etapă.
– Fostul tău concurent pe post, Iulian Anca-Trip, a fost și el piesă importantă la Olimpia Satu Mare, formație aflată la doar două puncte în spatele vostru.
– Îl și felicit cu această ocazie, știam că are valoare și talent. În plus, a contat și faptul că e junior, chiar am rămas și eu plăcut surprins de parcursul Olimpiei în această toamnă. Va fi una dintre formațiile care vor încerca să ne amenințe poziția în clasament.
– Te gândeai acum un an și jumătate când acceptai oferta UTA-ei că vei deveni titularul incontestabil al postului?
– În primul rând, eu nu mă consider chiar așa, dar mă bucur că antrenorii se bazează pe mine. A contat mult faptul că m-au pregătit doi profesioniști, Seba Huțan și Dan Țapoș, care au știut să scoată tot ce e mai bun din mine. Sunt conștient că nu am nu știu ce talent, dar am compensat mereu prin muncă. Așa am ajuns în, poate, cel mai bun moment al carierei, sper să-l prelungesc pentru a pune umărul la promovare.
– Dintre primele opt formații în clasament, doar UTA și Chindia au depășit cota celor 20 de goluri încasate…
– Ca și portar nu îți cade deloc bine să încasezi multe goluri, dar la fotbal contează tabloul general. Atâta timp cât dai un gol mai mult decât adversarul e foarte bine. Iar colegii din fața mea au avut o medie de goluri marcate excelentă, iar de aici și de aici diferența dintre noi, care suntem pe loc promovabil și Chindia, ce e pe 7.
– Și totuși, ai terminat anul fără gol încasat timp de 270 de minute.
– Într-adevăr, a fost un aspect important în obținerea celor 9 puncte ce ne-au purtat pe locul 2. Dar, poate cu excepția partidei de la Târgoviște, nu am avut foarte mult de lucru. Apărarea și-a făcut bine treaba, nu am fost prea expus la Râmnicu Vâlcea și cu Foresta. În plus, am asimilat bine jocul bazat pe pressing, am recuperat – astfel – destule baloane și nu le-am dat ocazia adversarilor să se apropie prea mult de poarta noastră.
– Dacă ar fi să alegi o paradă din acest sezon ce ți-a rămas în minte?
– Să zicem că pararea penalty-ului în partida de acasă cu Mioveniul. Chiar dacă am obținut doar un singur punct din acel meci, iată că acesta s-a dovedit important atâta timp cât i-am băgat pe cei de la Brașov sub noi cel puțin până la primăvară. Iar Mioveniul s-a dovedit o echipă bună, atâta timp cât aseară a eliminat-o din Cupă pe Steaua. Și chiar la penalty-uri…
– Se vede promovarea de pe acest loc 2?
– A fost greu ce am realizat până acum, dar ceea ce urmează va fi și mai greu. Toată lumea se va mobiliza împotriva noastră, dar făcând o pregătire bună de iarnă eu zic că vom rezista asaltului echipelor din spatele nostru. În plus, suntem puțin avantajați și de program, în sensul în care Brașovul, Sepsi, Olimpia și Chindia, echipele cu pretenții ale campionatului vor veni la Arad la primăvară. Dacă le batem, avem șanse mari să ne îndeplinim obiectivul.
– Ai o vacanță activă? Am înțeles că antrenorii v-au dat un program de pregătire separat…
– Bineînețeles că mai fac mișcare și respect indicațiile antrenorilor, dar îmi văd și de vacanță că și așa e scurtă. Pe 23 decembrie plec în Portugalia să-mi îmbrățișez familia, dar mai ales nepoțelul nou născut, pe Ayden, pe care l-am văzut deocamdată doar în poze. Din ianuarie încep să intensific antrenamentele, pentru ca pe 15, la reunire, să fiu intrat în ritm deja.
– Finalul îți aparține…
– Aș vrea să le mulțumesc suporterilor UTA-ei pentru susținerea necondiționată în acest an 2016 greu și lung. Ne pare rău că nu am reușit să promovăm sper să ne revanșăm la vară. Până atunci, însă, le doresc Sărbători Fericite și un An Nou mai bun.
Sursa: Sport Arad
Foto: Sebastian TĂ‚TARU