Astăzi, la Ploiești, în partida amicală cu Petrolul, a debutat noua achiziție a Juventusului, vârful de atac Jane Valdrack Mokengue Kangou, venit în această iarnă din Franța, de la Blois. După unul dintre antrenamentele formației din Colentina am stat de vorbă cu jucătorul, curioși fiind să aflăm ce l-a determinat să aleagă România, însă, datorită firii deschise a interlocutorului, discuția a avansat rapid și spre alte aspecte legate de viața fotbalistului în vârstă de 23 de ani, de la preferințe personale până la religie.
Jane, să începem cu „începutul”, ca să zic asa. De unde ești de loc?
Din Blois.
Să înțelegem, deci, că acolo ai și făcut primii pași ca fotbalist.
Da, așa este. Am jucat pentru Blois în CFA, a patra divizie franceză. Acolo sunt echipe de amatori sau semiprofesioniste. Blois, formația pentru care am evoluat eu, avea statut de semiprofesionism.
Cum de ai ales România? Pentru o aventură de acest fel, puteai la fel de bine să alegi Ungaria, Serbia sau Bulgaria.
Pentru că mă știam cu Bănuță (n.r. – Marian Bănuță, mijlocaș la formația din Colentina). El m-a convins să vin să încerc o aventură la Juventus București. Acum, dacă tot mă întrebi, să știi că am un amic bulgar care joacă în prima ligă. Dar, sincer, cred că saltul de la a patra divizie în Franta la prima ligă în Bulgaria ar fi fost prea mare.
Ai avut noroc, să știi. Ai văzut ce zăpezi uriașe sunt la sud de Dunăre. Aici, în București, nu este pic de zăpadă. Îți place zăpada?
Sincer, nu, nu-mi place zăpada. Dar, sunt obișnuit cu ea și cu frigul, clima din Franța este asemănătoare cu cea din România. Bine, am înțeles că iernile sunt ceva mai friguroase, iar verile mai călduroase. Până acum, cel puțin, nu am de ce să mă plâng. Vremea este ok din punctul meu de vedere.
Te-am văzut la ședința de antrenament la lucrul cu mingea. Am observat că lovești mingea cu ambele picioare. Ești stângaci sau dreptaci?
Sunt dreptaci, dar lovesc bine și cu stângul. Acum, dacă tot întrebi, să știi că am dat destule goluri și cu stângul. Când am mingea și am ocazia să trag la poartă, lovesc din prima. Este foarte important să fii rapid în execuții.
Și pe ce post joci în teren?
Atacant. Dar, joc un pic mai retras, nu sunt ceea ce se numește jucător de „gura porții”. Nu semăn la stil cu Inzaghi, mai degrabă cu Messi (zâmbește). Este jucătorul meu preferat, să știi. Categoric cel mai bun din lume la ora actuală.
Ești congolez de origine, dar ești născut în Franța. Ai și un jucător francez preferat, nu?
Da, desigur. Benzema, atacantul lui Real Madrid.
Totuși, parcă nu mai este jucătorul care era la Lyon. Nu ai impresia că jocul lui a mai scăzut în calitate?
Nu, eu nu vad lucrurile în felul acesta. Real Madrid înseamnă, totuși, altceva. Este un alt nivel, sunt și alți jucători de superclasa, cum sunt Ronaldo sau Higuain. Eu zic că Benzema nu a dezamăgit deloc. Poate mă așteptam de la el la mai multe goluri, aici să zicem că ai un pic de dreptate.
Și dintre jucătorii din trecut? Mă refer la cei pe care i-ai prins jucând.
Maradona, fără doar și poate.
Și dintre cei francezi? Platini?
Nu, chiar nu mi-a plăcut Platini. Mai degrabă Cantona sau Zidane. Franța a avut mereu superjucători.
Să revenim la tine. Sincer, ai puncte slabe? Ești un bun jucător de cap? Ești săritor sau preferi să lovești mingea din plonjon?
Păi, ai nimerit bine. Chiar nu sunt un bun jucător de cap. Bine, mă bag la minge, am detentă bună, marchez și din plonjon, dar sincer, mi-e greu să fixez cadrul porții. Am marcat destule goluri cu capul, dar îmi dau seama că nu este punctul meu forte. De multe ori, dacă e loc, prefer să fac un pas-doi înapoi și să preiau pe piept. Controlez mai bine balonul în felul acesta.
Îți plac loviturile libere?
Da, să le privesc (râde). Nu e specialitatea mea. Trag la poartă de la 20-30 de metri, nu mă simt deloc pierdut în zona aceea, dar loviturile libere sunt altceva. Prefer să las pe altul.
Înțeleg că ești congolez de origine. Francezii și belgienii și-au împărtit pe vremuri zona aceea. Tu de unde provii?
Din partea unde au fost francezii, Congo-Brazaville.
Și ce religie ai?
Sunt musulman, dar intuiesc deja următoarea întrebare. Nu, nu sunt un fanatic al religiei. Dumnezeu este unul singur.
Bun, așa este. Dar înțeleg că cei doi frați ai tăi și părinții au rămas creștini. De ce te-ai convertit la islam?
Pentru că eu cred că religia mahomedană este mai aproape de sufletul omului. Isus a pretins că este fiul lui Dumnezeu, Mahomed este doar profetul. Cred că aici este o diferența esențială.
articol scris de Florin Alboiu și Vasile Panduru
Mâine vă vom prezenta partea a doua a interviului