Din Franța, un fost jucător al echipelor UTA și Concordia îi avertizează pe români: „Nu tratați în serios această problemă. Mor oameni! Eu am un vecin infectat și mă tem”

Franța este una din țările cele mai afectate de noul coronavirus, iar evoluția îmbolnăvirilor și deceselor a fost galopantă. Fostul fundaș dreapta al echipelor UTA, ASA Târgu Mureș, Dinamo și Concordia Chiajna, Patrice Feussi (33 de ani), locuiește în țara care a depășit 10.000 de îmbolnăviri și a ținut să trimită o avertizare românilor care nu sunt conștienți de gravitatea situației. Acesta spune că se teme pentru viața lui, deoarece are un vecin depistat pozitiv. Feussi, care vrea să devină agent de jucători, este îngrijorat și pentru rudele rămase în Camerun.

Patrice, cum e situația în Franța?
La început s-a luat în glumă, dar acum este foarte serios. Dacă în Franța, care este o putere în Europa, se întâmplă așa, atunci este foarte grav. Aici a început după Italia și nimeni nu s-a panicat. „Nouă nu ne trebuie mască. Italienii sunt bătrâni”. Așa se vorbea. Timp de o săptămână totul a revenit la normal și uite unde s-a ajuns. Mi se pare că nici în România lumea nu tratează serios această problemă. N-ai cum să te duci la grătare, când toată lumea stă în case. Mor oameni! Nu ai cum să faci așa ceva. Și problema este că nu există prevenție. Nu se știe cum se face prevenția. Mă simt și român, pentru că am fost primit bine acolo și mă doare că lumea neglijează acolo.

Ai cunoștințe care s-au contaminat?
Am avut un vecin aici. Iubita lui muncea la spital și a fost contagiată. A făcut test și a este pozitiv. Fata are doi copii mici acasă. Un alt vecin s-a întâlnit cu el la lift și se teme acum. Toată lumea merge la spital, iar pe cei care nu sunt foarte grav îl trimite acasă. Fiecare este un posibil transmițător și fiecare poate să fie contagiat. Mă tem, pentru că moare lumea zi de zi.

„Fotbalul a murit”

Este panică și în Camerun?
Sunt 52 de cazuri în Camerun. Dar acolo este alt mod de viață și mi-e frică de familia mea, care a rămas acolo. Aici mergi la supermarket și păstrezi distanța. În Camerun mergi la piață, acolo e toată lumea. Dacă mergi dintr-un oraș în altul ești într-un autobuz unde mai intră alte 70 de persoane. Dacă în Franța este așa, mi-e frică de cum va fi în Camerun. Există un medic din Marseille care a spus că a găsit un vaccin, dar alții spun că nu e sută la sută sigur.

De fotbal se mai vorbește în Franța?
Fotbalul a „murit”. Nu mai spune nimeni nimic despre fotbal. Este o posibilitate să se termine sezonul. Totul e blocat. Nu vorbește nimeni de fotbal.

Tu cu ce te ocupi acum?
Mă ocup de copii. Facem școală de acasă. Mai țin legătură cu niște jucători tineri de aici, pe care îi urmăresc și vreau să-i aduc în România. Sunt jucători care au între 17 și 23 de ani și joacă aici la Liga 3 sau Liga 4, iar în România ar putea juca în Liga 2, chiar în Liga 1. Problema este că echipele din primele două ligi din România nici nu îți răspund la telefon. Așa că vreau să îi duc la Liga 3 și acolo să demonstreze. Mi-ar plăcea această meserie. Dacă o să muncesc cum am muncit ca fotbalist o să fie bine.

Camerunezul Patrice Emery Fongang Feussi a avut prima experiență ca jucător în România la UTA, echipă cu care a semnat în vara anului 2012. După 18 meciuri jucate pentru arădeni a semnat cu ASA Târgu Mureș, care promovase în Liga 1, pentru care a evoluat în 24 de jocuri. Ulterior a ajuns la Dinamo, unde a strâns 11 meciuri în Liga 1, iar în următoarele trei sezoane a activat la Concordia Chiajna, pentru care a avut 38 de apariții în prima ligă.

Înainte de a juca în România, Feussi, care și-a făcut junioratul la Genoa, a jucat la seniori pentru Genoa, Salernitana, Perugia, Pisa, Pizzighettone, Sorrento (toate din Italia) și Lugano (Elveția).

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă