INTERVIU | Prietenul lui Ronaldinho a promovat în Liga 1 cu ”U” Cluj: ”E un om atât de simplu. Vrea doar să fie fericit.” Cum l-a impresionat Hagi în momentul despărțirii de Farul și ce l-a motivat la barajul cu Dinamo: ”Ne dădeau 1 la sută șanse. Se spunea că sunt trei clase peste noi”

Vlad MĂCICĂȘAN 02 Jun. 2022, 15:10 Liga 2

Romario Pires (33 de ani) a fost unul dintre transferurile decisive pe care ”U” Cluj le-a făcut în iarnă și care au ajutat din plin la promovarea în Liga 1. Brazilianul are aproape un deceniu de când a venit prima dată în România și a lucrat cu trei foști selecționeri.

Mijlocașul central povestește cum Hagi i-a explicat că nu se va mai baza pe el, pentru că trebuie să-l ajute pe Nedelcu și spune că acest lucru l-a impresionat, nu l-a dezamăgit.

Fotbalistul născut la Rio de Janeiro povestește cum a ajuns să petreacă timp cu marele Ronaldinho și crede că la nivel mental s-a făcut diferența în partida de baraj de promovare în Liga 1 cu Dinamo. Romario Pires spune că pe el l-a motivat suplimentar faptul că nu i s-au dat șanse lui ”U” Cluj în fața ”câinilor”.

”Chiar dacă oamenii ne dădeau 1 la sută șanse. Am auzit declarații că sunt trei clase peste noi, că dacă pierde Dinamo e blat. Dar fotbalul înseamnă 11 bărbați conta 11 bărbați. Când am văzut aceste declarații m-au motiva foarte mult”
Romario Pires, căpitanul echipei Universitatea Cluj

Romario, cum a fost această promovare pentru tine?
Mă simt foarte fericit. Eu împreună cu băieții, cu stafful, conducerea am reușit ceva foarte mare. Am reușit să ducem ”U” Cluj unde îi este locul.

Cu ce ați fost mai buni decât Dinamo?
Sincer să spun, din punct de vedere mental noi am fost foarte pregătiți. Presiunea, de la Dinamo poate i-a afectat și au pierdut mental. La primul meci s-a făcut diferența. La al doilea meci au jucat foarte bine, ne-a ajutat și norocul, dar mental am stat mai bine.

Când ți-ai dat seama că sunteți mai buni și puteți câștiga barajul?
Sincer, înainte de primul meci cu Dinamo noi eram foarte dezamăgiți, supărați, dar în același timp știam ce aveam în vestiar și aveam încredere foarte mare în noi. Chiar dacă oamenii ne dădeau 1 la sută șanse. Am auzit declarații că sunt trei clase peste noi, că dacă pierde Dinamo e blat. Dar fotbalul înseamnă 11 bărbați conta 11 bărbați. Când am văzut aceste declarații m-au motiva foarte mult.

Ai fost unul dintre transferurile decisive făcute de ”U” Cluj în iarnă. Cum ai ales să mergi în Liga 2?
Când am venit la ”U” Cluj nu m-am gândit că merg la Liga 2, m-am gândit că merg la ”U” Cluj, adică la o echipă mare. Când am auzit despre interesul lor am fost foarte fericit. Ca jucător de fotbal, când te caută asemenea echipă înseamnă că ai munca recunoscută. Nu contează liga, brandul și numele este foarte mare și trebuie să fii recunoscător.

Pires a lucrat cu trei foști selecționeri români: ”Am învățat multe de la ei”

Ai fost supărat pe Hagi pentru că nu te-a mai ținut la Farul?
Nu, chiar invers. Sunt foarte recunoscător. Un om deosebit, chiar este ”Regele”. Eu, chiar și la vârsta mea, am învățat foarte multe de la el. Am jucat la Farul, apoi a fost sincer cu mine. Nu am fost dat afară, nu a zis că nu mă mai vrea. A fost o despărțire de comun acord. Mi-a spus că venea un băiat crescut de el, care trecea printr-un moment dificil în carieră și voi primi mai puține minute.

Era vorba de Nedelcu.
Da… Și sunt recunoscător pentru că el te învață mult din punct de vedere uman. În fiecare zi încearcă să dea câte puțin din ce a trăit el și noi toți avem ce învăța de la el.

Ai lucrat cu foști selecționeri, Hagi, Răzvan Lucescu, Contra. Care a fost cel mai bun antrenor?
Da, am avut această plăcere. Chiar nu pot să spun că unul a fost cel mai bun. Am învățat mult de la fiecare. Fiecare cred că mi-a adus câte un plus, în momente diferite ale carierei. Sunt oameni mari, de caracter și sunt foarte fericit că am lucrat cu ei. Hagi e ”Regele”, Contra mi-a deschis ușile în Europa. Omul care m-a adus în România, Dumnezeu să-l țină în brațe, e Nae Manea, dar Contra m-a dus la alt nivel. Cu domnul Răzvan am lucrat puțin, dar am un respect mare pentru el. Am învățat multe de la ei.

  • Gloria Bistrița, Petrolul Ploiești, Astra, FC Hermannstadt, Farul Constanța și Universitatea Cluj sunt echipele din România pentru care brazilianul Romario Pires a evoluat în cariera sa. În România a ajuns în 2012, la Bistrița, iar singurul trofeu câștigat este Cupa României, în 2013, alături de Petrolul.

SMS-ul lui Ronaldinho de la 3 dimineața: ”Frate, vezi că ajung mâine dimineață”

Sărbătorești la Rio această promovare?
Nu, sărbătoresc acasă la Ploiești. Va fi o vacanță scurtă. Trebuie să ne odihnim, să stăm cu familia. Urmează un sezon greu.

Am înțeles că îl cunoști pe Ronaldinho?
Am avut și această plăcere, da. L-am cunoscut când jucam în Israel, prin intermediul unor prieteni comuni, care jucau fotbal pe plajă. Mi-au spus că vine Ronaldinho în Israel și a cerut pe cineva de încredere cu care să vorbească și care să-l ajute acolo. Am spus să-i dea numărul meu și la 3 dimineața mi-a dat mesaj: ”Frate, vezi că ajung mâine dimineață.” Apoi și în Rio am mai fost la el acasă. Nu pot să spun că suntem prieteni, dar îl cunosc. Când am fost prin Rio ne-am mai întâlnit. E o persoană deosebită, un caracter mare. N-a ajuns degeaba unde a ajuns. Fericirea pe care o avea în teren o are și în afară. E atât de simplu. Noi ne gândim la el ca la un superstar, dar când îl cunoaștem vedem ce simplu e. Vrea doar să fie fericit.

Ai experiență de Liga 1. La ce poate spera ”U” Cluj. Ce obiectiv ar trebui să-și propună?
O echipă ca ”U” Cluj, mare, când revine va avea multă susținere. Am văzut exemplul lui Rapid. Trebuie să luăm încet lucrurile, să facem lucrurile corect, să ne întărim lotul și să fim cât mai aproape de play-off.

Cum va fi derby-ul cu CFR?
Abia aștept. E foarte frumos când ai două echipe în oraș. Cred că va fi foarte frumos.

  • Romario Pires s-a despărțit în iarnă, la începutul acestui an, de Farul Constanța, pentru care evoluase în 15 meciuri (912 minute) în prima parte a sezonului de Liga 1. A semnat apoi cu ”U” Cluj, pentru care a evoluat în 12 din cele 13 meciuri (1015 minute) disputate de echipă în 2022 în Liga 2 și a marcat un gol, cu Concordia (scor 4-0), în sezonul regular, chiar la debutul său. A mai evoluat și în cele două jocuri din barajul de promovare cu Dinamo (180 minute).

Foto: Răzvan Păsărică și Flaviu Buboi / Sport Pictures

Vlad MĂCICĂȘAN 02 Jun. 2022, 15:10 Liga 2
Pe aceeași temă