Universitatea Cluj a fost unul dintre cluburile din Liga 2 care a militat pentru încheierea sezonului în acest punct, după desfășurarea a 24 de etape dintr-un total de 38, în ceea ce privește echipele care nu mai au șanse la promovare. „Alb-negrii” încheie un sezon eșuat, cu schimbări la nivelul conducerii și băncii tehnice, cât și în lot, dar salvează o parte din buget pentru sezonul viitor.
Directorul executiv Daniel Stanciu explică de ce soluția FRF salvează unele cluburi de Liga 2. Oficialul echipei clujene spune că vineri va avea loc ședința unde ”U” Cluj va încerca să-și pregătească bugetul și planurile pentru sezonul viitor și crede că o academie puternică ar face ca Universitatea să devină un club important în România.
Daniel, Liga 2 s-a terminat pentru cluburile de după locul 6. Este soluția cea mai corectă?
Cred că e cea mai bună decizie, scenariul cel mai aproape de realitate. Implementarea acelui ordin (n.r. – protocol recomandat de autorități) era foarte dificil de făcut pentru Liga 2. Este dificil chiar și pentru parte din echipele de Liga 1, dar acolo există miza banilor din drepturi tv. Un cantonament implica costuri care nu erau bugetate și s-ar fi periclitat din punct de vedere financiar și sezonul viitor. Puteai să sari peste cantonament, dar nu puteai să-ți reiei activitatea. Noi am dorit să ne reluăm activitatea, dar nu în acele condiții. Cea mai importantă era promovarea și era normal ca cele șase să aibă șanse să lupte la promovare. Și ele fac un efort uriaș, dar ai o miză foarte importantă, peste 1,2 milioane de euro din drepturi tv. UTA, care este de departe cea mai bună, este nedreptățită, dar în orice scenariu ar fi existat echipe nedreptățite. Totuși, UTA este avantajată că nu s-a anulat sezonul și că poate promova.
Continuarea campionatului cu toate echipele ar fi însemnat faliment pentru unele cluburi?
Și FRF și cluburile au fost de aceeași părere: susțineți-ne să nu capotăm. Era și o recomandare de la UEFA, care le cere asociațiilor naționale să găsească cele mai bune soluții, chiar de a simplifica competiția și de a da tuturor șansa să-și atingă obiectivele pe teren, dar printr-o decizie simplificată.
Ce urmează pentru ”U” Cluj?
O să avem o ședință vineri cu stafful tehnic și conducerea executivă și vom decide ce vom face. ”U” Cluj a fost unul dintre cele mai lovite cluburi în această perioadă, așa că încercăm să creionăm un buget și o strategie pentru sezonul viitor. Pentru ”U” Cluj era foarte important să ne reluăm activitatea, pentru că o parte din buget depinde de colaborarea cu partenerii comerciali. În același timp, așteptăm să se deblocheze banii de la Consiliul Local. Probabil la sfârșit de iunie, început de iulie ar urma să începem pregătirile.
Clubul a mai avut încasări în această perioadă?
Ne-au mai ajutat sponsorii, dar foarte puțin. Sper să redeschidem căile de comunicare cu partenerii comerciali. Cu siguranță mulți vor rămâne alături de noi. Am avut un parteneriat corect și avem nevoie unii de alții. Sper să învățăm din greșeli și să facem o treabă mult mai bună. Eu cred că ”U” Cluj merită să fie un club foarte bine stabilizat, cu fundament. Dacă ai un club puternic, vei avea și o echipă cu performanțele pe care le dorești. Aici mă refer la promovare, Liga 1, cupele europene și așa mai departe. Există condiții și dacă toți cei care gravitează în jurul echipei își dau mâna se poate crea un club puternic. Suporteri, orașul, stadionul merită să aibă o echipă foarte importantă în fotbalul românesc. E important să construiești un club. Mai ales acum, după ce s-a întâmplat acum. Trebuie să ai o fundație solidă.
Care va fi obiectivul?
Vom stabili. Promovarea este visul fanilor, dar nu putem neglija academia. Militez pentru o dezvoltare foarte solidă a clubului și, în paralel, o echipă de promovare în cel mai scurt timp. Trebuie găsite cele mai bune soluții.