INTERVIU | Dan Alexa a plecat de la FC Brașov: ”Dezamăgirea e uriașă! E o mare frustrare.” Pe cine consideră vinovat pentru retrogradarea echipei în Liga 3, ce spune despre ”Planul B” și ce urmează pentru el

Adi MARICA 08 Aug. 2023, 17:40 Liga 2

Dan Alexa (43 de ani) și-a luat la revedere luni, 7 august, de la jucători, s-a întâlnit cu primarul Allen Coliban și cu cei din conducerea FC Brașov, după care, astăzi, marți, 8 august, și-a făcut bagajele și a plecat la Timișoara.

Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), de a respinge apelul formulat de FC Brașov împotriva deciziei Administrației de licențiere a Federației Române de Fotbal de neacordare a certificării pentru sezonul 2023-2024 de Liga 2, a venit ca o ghilotină pentru Alexa, antrenor care a sperat într-un miracol până în ultima clipă.

Interviu cu Dan Alexa după ce FC Brașov a pierdut la TAS procesul cu FRF și a fost retrogradată în Liga 3

Chiar dacă știe cine sunt vinovații pentru dezastrul dosarului certificării, în frunte cu președintele Marin Mitran, secretarul Cristian Mățău și directorul economic Ladislau Opra, Alexa spune acum că ”nici nu mai contează!”

Dane, cum ai primit vestea că TAS a respins apelul formulat de FC Brașov?
Sincer, nu mă așteptam și îți spun sincer acest lucru, chiar dacă știam că la un proces la TAS se poate întâmpla orice, erau șanse 50-50 la sută. Eu eram optimist, cum ați spus voi, chiar poate cel mai optimist de la FC Brașov. Chiar duminică vorbisem cu mai mulți oameni din fotbal care mă ajutau și discutasem să transferăm repede doi trei jucători… Și a venit decizia TAS! Dezamăgirea este foarte mare, eu mă acomodasem foarte bine aici, cu clubul, cu oamenii din oraș… Cu toate problemele care au fost sezonul trecut, pentru că a fost probleme, eu am simțit că oamenii mă apreciază. Am avut șansa să creez un grup bun și pentru asta le mulțumesc jucătorilor pentru că au stat până în ultima clipă și au fost motivați. Chiar peste așteptările mele. Este dezamăgitor pentru aveam speranțe foarte mari. În urmă cu o lună și jumătate vorbeam de promovare, de transferuri importante, dar s-au făcut foarte multe greșeli care ne-au costat scump.

Cine sunt vinovații pentru acest dezastru?
Eu nu o să indic niciodată vinovații, îmi place să cred că sunt om de caracter. Acum nici nu mai contează! Sigur s-au făcut greșeli și lucrurile sunt foarte clare. Cred că este o lecție și pentru ceilalți oameni din fotbal ceea ce s-a întâmplat la Brașov. Îmi pare rău și vă spun că nimeni nu se aștepta să nu luăm licența la Liga 2. Ce îmi dădea mie încredere este faptul că aveam salariile aproape la zi, mai este o diferență mică, deci am fost plătiți, iar condițiile sunt mult mai bune decât la alte echipe din Liga 2. Nu vrea să acuz și să spun că n-am luat licența pe nedrept. Doamne ferește! S-au făcut greșeli și asta poate fi o lecție și pentru alții cum să tratezi dosarul de licențiere. Nu s-a tratat serios dosarul și poate nu s-a conștientizat ce se poate întâmpla. E o mare frustrare, mai ales atunci când pui cu adevărat pasiune și îți dorești mult să reușești. Dar nu vreau să critic pe nimeni, cred că toți suntem vinovați, unii în măsură mai mare.

”În momentul acesta, din păcate, nu cred că există un plan B. Am vorbit și cu primarul și cu cei care susțin echipa. Și pentru ei a fost lovitură”

Este un plan B la echipă?
În momentul acesta, din păcate, nu cred că există un plan B. Am vorbit și cu primarul și cu cei care susțin echipa. Și pentru ei a fost lovitură. Se încearcă o repliere, dar este foarte greu. Să o iei aproape de la zero îți trebuie multă motivație, trebuie găsiți oamenii care să se implice și nu știu dacă în acest moment se găsesc. Explicațiile le știm cu toții, s-a tratat foarte ușor dosarul, iar impactul este foarte mare. Eu mi-aș dori ca Brașovul să continue, are o academie cu peste 300 de copii, s-a investit mult și sunt oameni care s-au implicat sufletește.

Te-ai mai confruntat cu probleme mari și la Rapid și la Poli Timișoara.
La Rapid a fost falimentul. Îmi amintesc că promovasem în Liga 1 și a venit falimentul, asta după trei ani de insolvență. Și acum îmi aduc aminte de ultimul antrenament pe vechiul stadion Giulești și am aflat vestea. La Timișoara a fost altceva. Pierdusem campionatul la Galați și nu luasem licența pentru Liga 1. Eram la final de contract și atunci am plecat la Rapid. Acum a venit momentul Brașov.

Ce urmează pentru Dan Alexa: ”Am nevoie de puțină liniște. Dezamăgirea e uriașă”

Ce urmează pentru antrenorul Dan Alexa?
Mă duc acasă! Am renunțat, nu pot rămâne în Liga 3. Am discutat și cu jucătorii, mi-am luat la revedere, am discuta cu primarul și cu cei jurul echipei. Astăzi voi pleca Timișoara. Asta e viața antrenorilor. Am nevoie de puțină liniște. Dezamăgirea e uriașă, aveam mari speranțe ce va fi în acest an la Brașov.

Sunt jucători care au oferte chiar și din Liga 1, te surprinde acest lucru?
Deloc! Sunt jucători buni și sunt convins că noi, dacă ne întăream cu doi-trei jucători, ne băteam cu șanse la play-off. Sunt jucători care atunci când am venit eu la Brașov jucau la Liga 3 și nu spuneau nimic în fotbal și acum sunt asaltați de oferte. Mă bucur pentru ei și sunt convins că merită să joace la Liga 1, la Liga 2 pentru că nu sunt deloc mai deloc mai prejos față de cei ce joacă la acest nivel.

Cum ai caracteriza într-un cuvânt experiența de un an la Brașov?
Intens!

Dan Alexa a condus FC Brașov în sezonul 2022-2023

Dan Alexa a condus FC Brașov din iunie 2022 până în august 2023 pe perioada sezonului 2022-2023 de Liga 2.Obiectivul său a fost accederea în play-off.

În sezonul regular, FC Brașov a terminat pe locul 9, cu 28 de puncte acumulate în 19 jocuri, a mers în Grupa B a play-out-ului, unde trupa lui Dan Alexa a terminat pe locul 1 din 7, cu 44 de puncte după alte șase jocuri disputate. A obținut menținerea în Liga 2, din punct de vedere sportiv, fără niciun fel de emoții.

În locul echipei FC Brașov în Liga 2 rămâne retrogradata Progresul Spartac. FC Brașov ar trebui să continue în Liga 3, miercuri are meci în Turul 2 al Cupei României, iar clubul a anunțat că se va prezenta la jocul de la Odorheiu Secuiescu cu juniorii. Toate articolele despre aceste subiecte le vedeți atașate mai jos:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-reactie-dupa-verdictul-tas-care-trimite-clubul-in-liga-3-19279320

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dan-alexa-daramat-in-fata-jucatorilor-de-la-fc-brasov-dupa-aflarea-verdictului-tas-clubul-are-meci-miercuri-iar-daca-nu-se-prezinta-va-fi-exclus-in-ultima-liga-a-judetului-19279255

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-2023-2024-fc-brasov-out-progresul-spartac-in-19279233

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-a-sarbatorit-revenirea-in-liga-2-19279308

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-comunicat-dupa-ce-a-aflat-ca-va-continua-in-liga-2-alegem-sa-privim-oportunitatea-de-a-ramane-in-acest-esalon-ca-un-omagiu-19279243

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reactia-fc-brasov-dupa-anuntul-frf-de-amanare-a-meciului-din-prima-etapa-a-ligii-2-in-care-ar-fi-trebuit-sa-joace-dan-alexa-si-fotbalistii-sai-au-aflat-decizia-chiar-in-timpul-antrenamentului-19278626

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dan-alexa-atac-asupra-administratiei-de-licentiere-a-frf-19278335

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-tas-liga-2-si-frf-19278277

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-in-liga-2-sau-3-19278058

https://liga2.prosport.ro/seria-1/o-noua-lovitura-pentru-fc-brasov-tribunalul-brasov-a-dat-sentinta-privind-finantarea-clubului-19277994

https://liga2.prosport.ro/seria-1/marin-mitran-despre-situatia-de-la-fc-brasov-sunt-surprins-19277279

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ultima-sansa-pentru-fc-brasov-la-tas-19277111

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-precizeaza-ca-fc-brasov-mai-are-o-cale-de-atac-19277093

Adi MARICA 08 Aug. 2023, 17:40 Liga 2
Pe aceeași temă