Originar din Sibiu, Bogdan Vișa și-a început cariera la FC Inter, a jucat pentru FC Sibiu în Liga 2, apoi a trecut pe la mai multe echipe din primele două divizii din România. În urmă cu 2 ani și jumătate a revenit acasă și a fost unul dintre cei care au contribuit la promovarea istorică a Șelimbărului – unde s-a stabilit între timp, cu familia – în Liga 2.
În sezonul actual, 2021/2022, Vișa a fost unul dintre jucătorii la care antrenorul Eugen Beza a apelat aproape meci de meci, CS Comunal Șelimbăr fiind pe locul 9 după 16 etape. ”Mă așteptam să fim în prima jumătate a clasamentului”, a afirmat fundașul de 35 de ani într-un interviu acordat pentru Liga2.ro.
Bogdan Vișa a vorbit despre primii săi pași în fotbal, despre echipele pe la care a evoluat, dar și despre ceea ce și-ar dori să facă după ce va agăța ghetele-n cui.
Ai început fotbalul acasă, la Sibiu, apoi ai îmbrăcat tricoul echipelor din Râmnicu Vâlcea, Slatina, Mioveni, Pitești, Iași și Mediaș, acum ai revenit nu chiar acasă, dar aproape de ea, la Șelimbăr. Cum e să joci din nou pentru o echipă sibiană?
Am plecat destul de tânăr de acasă, în jurul vârstei de 20 de ani, iar după 13 ani în care am colindat România am revenit acasă. Pot spune cu adevărat acasă, pentru că m-am mutat de 3 ani în Șelimbăr. Este un sentiment plăcut, este ceea ce mi am dorit, să am posibilitatea să îmi închei cariera acasă.
Ai venit la Șelimbăr pe când echipa era în Liga 3, ai promovat alături de ea. Cum e competiția în Liga 2, comparativ cu anii în care ai mai jucat la acest nivel?
Da, am venit la Șelimbăr încă din Liga 3 și am reușit să promovăm. Din punctul meu de vedere, Liga 2 este cam la același nivel ca în urmă cu ceva ani, doar că nu mai este așa dură competiția, înainte duelurile unu contra unu erau mai puternice.
Ai câteva prezențe și în Liga 1, pentru Poli Iași și Gaz Metan. Care e meciul de la nivelul primului eșalon care își va rămâne întipărit în memorie multă vreme de acum încolo?
Eram la Mediaș și am jucat cu Astra, la Giurgiu, am reușit sa câștigăm cu 2-1… Țin minte că l-am avut adversar direct pe Alibec, am cam avut de tras meciul acela!
La CS Comunal Șelimbăr joci alături de câțiva foști colegi de pe vremea când evoluai la alte echipe. Cu cine te înțelegi cel mai bune?
Mă înțeleg foarte bine cu toți colegii, însă cu Alex Curtean mă leagă o prietenie de 25 ani, am fost colegi de la juniori.
Te așteptai la un astfel de parcurs în primele 16 etape? Crezi că aveți puterea de a ajunge încă de la primul an de Liga 2 în play-off?
Da, mă așteptam să fim în prima parte a clasamentului, cunosc destul de bine competitia și avem un lot competitiv. Dacă, în ultimele două etape, eram puțin mai inspirați, cred că azi puteam vorbi că avem șanse reale la play-off. Așa și în acest moment, avem șanse la play-off, doar că depindem și de alte rezultate.
În cele 12 meciuri în care ai fost utilizat până acum la Șelimbăr, ce adversar ți-a pus cele mai mari probleme?
Cred că cel mai mult m-a pus în dificultate atacantul Stelei, Chipirliu. Nu a marcat împotriva noastră, s-a terminat 0-0 pe Ghencea, dar a fost într-o continuă mișcare, are o mobilitate bună în teren, am avut de alergat serios în meciul ala. S-a întâmplat în alte meciuri ca un atacant să nu îți pună nicio problemă, dar a fost de ajuns o neatenție sau o nesincronizare și să dea un gol. Sau un noroc, pur și simplu.
Ce te caracterizează? Descrie-te în două-trei cuvinte…
Forța și un joc bun de cap.
Privind în urmă, când ai început fotbalul, la ce club, cu ce antrenor(i), ce performanțe ai avut la nivel de juniori, care a fost cel mai strălucit meci făcut la acest nivel, cum ai făcut pasul la seniori și care a fost primul tău meci la seniori?
Fotbalul l-am început la vârsta de 8 ani, la FC Inter Sibiu, la grupa domnului Viorle Jurcă, Dumnezeu să-l odihnească, un om deosebit. Un meci pe care îl țin minte a fost cel de la un turneu final, în faza zonală, se ținea la Pitești și am jucat cu Aripi Pitești pe o ploaie măruntă și era foarte frig afară. Ne-au bătut cu 1-0, dar a fost un meci în care mulți colegi și antrenorul m-au felicitat pentru evoluție. Primul antrenor care m-a luat să fac antrenamente cu echipa de seniori a fost domnul Jean Gavrilă, cred că la vârsta de 17 ani. Am prins și două cantonamente cu echipa mare, pe atunci era FC Sibiu. A terminat anul pe locul 2 în Divizia B, iar de debutat la Liga 2, m-a debutat domnul Lucian Burchel într-un meci cu Rapid București.
Cum a fost plecarea de la FC Sibiu la Râmnicu Vâlcea?
La Vâlcea am plecat după ce echipa de aici, FC Sibiu, a retrogradat în Liga 3, iar un an mai târziu s-a și desființat. FC Sibiu era patronată de Werner Keul. Aveam 23 de ani pe atunci.
Unde te-ai simțit cel mai bine, pe la echipele pe la care ai trecut?
Cel mai bine m-am simțit la FC Argeș, în a doua perioadă a mea la Pitești, când echipa era patronată de primărie. Aveam o echipă bună, un grup foarte bun, aveam condiții foarte bune de pregătire, era o echipă de tradiție, cu mulți suporteri și stabilitate financiară.
Ai jucat și la Gaz Metan o perioadă. Ce părere ai despre cele ce se petrec în aceste zile la Mediaș?
Este mare păcat că o echipă care de mai bine de 10 ani joacă în Liga 1, cu o bază de pregătire și condiții extraordinare, să ajungă să se chinuie pentru a termina campionatul. Nu știu cine este de vină pentru situația în care se află clubul, dar cu siguranță toți care au avut funcții de conducere în ultimii ani au fiecare partea lor de vină și cred că cineva trebuie să răspundă pentru situația în care a ajuns clubul. Nu este permis ca un club de Liga 1 să fie în pragul falimentului și nimeni să nu dea socoteală.
Până când mai ai contract cu CS Comunal? Mai merge încă (cel puțin) un sezon, având în vedere că în luna mai faci 36 de ani, dar pe de altă parte, în ultima vreme tot mai mulți jucători își prelungesc cariera până pe la 38-40 de ani?
Contractul cu CS Comunal Șelimbăr îmi expiră în iunie 2023 și am de gând să îl duc la bun sfârșit, din punct de vedere fizic mă simt bine, am grijă de mine și sper să pot să joc cât mai mult timp.
Ce ai de gând să faci după ce agăți ghetele-n cui?
Dacă, după ce îmi termin cariera de fotbalist, mi se oferă posibilitatea să continui în fenomen, este foarte bine, dacă nu, mă orientez, o să mă decid la momentul respectiv.
Ai vreun mesaj pentru suporterii voștri? Sunt șanse să vă bucurați alături de ei, în actualul sezon, pe terenul de la Șelimbăr?
Știu că lucrările la noul stadion au început de ceva timp, însă când o să fie finalizat, nu știu exact. Îmi doresc să fie gata cât mai repede, reprezentăm comuna Șelimbăr și cel mai bine pentru noi și pentru suporteri este să jucăm acasă, la Șelimbăr. Iar suporterilor, sperăm să le oferim un fotbal cât mai plăcut și să obținem cât mai multe victorii.
Foto: CS Comunal Șelimbăr
https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-comunal-selimbar-a-anuntat-alte-doua-transferuri-un-portar-si-un-fundas-international-moldovean-19220273
https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-rotar-a-ales-selimbarul-si-pentru-a-reintra-in-atentia-selectionerilor-dupa-ce-la-miercurea-ciuc-n-a-prea-jucat-sper-sa-am-evolutii-bune-si-sa-fiu-din-nou-chemat-la-nationala-19220232
https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-si-cs-comunal-selimbar-au-remizat-in-ultimul-lor-test-inainte-de-reluarea-ligii-2-partida-nu-a-fost-la-fel-de-spectaculoasa-ca-cea-din-campionat-19220106
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-petrolul-deschide-prima-etapa-a-ligii-2-din-2022-u-cluj-concordia-o-inchide-programul-rundei-a-17-a-si-meciurile-televizate-19219611