Hoffenheim de România

31 Aug. 2009, 07:00 Liga 2
Hoffenheim** de România

Victoria Brănești, echipa din Liga a II-a a unei comune care adună patru sate și 9.000 de oameni, speră să calce pe urmele cunoscutei formații din Bundesliga

Divizia B, etapa a treia. Tribune pline, 2.000 de spectatori, un gazon excelent și două echipe aparent egale. Doar aparent, pentru că una, gazda Victoria Brănești, abia venită din „C”, adună jucători de vreo 70.000 de euro la un loc, în timp ce la Farul Constanța, abia căzută din „A”, Cristocea singur valorează atât!  S-a terminat 4-1 pentru Brănești după un meci în care „soldățeii” lui Ilie Stan au alergat non-stop, și-au spulberat adversarii și – surpriză! – și-au consolidat surprinzătoarea poziție în fruntea clasamentului din Seria I a Ligii a II-a.
 

Deși sâmbătă au întâlnit o echipă cu veterani căliți în Liga I, „bobocii” n-au avut probleme. Aripa stângă Nicoară a făcut legea, reușind un gol și alte trei pase decisive. Fără niciun fel de ironie, i-au bătut pe „marinari” ca pe proști, cu o singură schemă!

 

Anul trecut, aici stăpâneau găinile și gâștele

 

Minune: echipa unei comune cu 9.000 de locuitori este lider în clasamentul Seriei I din Liga a II-a! E adevărat, au trecut doar trei etape, dar tot a minune arată. Fostul stelist Ilie Stan, antrenorul echipei, a contribuit la metamorfoza spectaculoasă de la Brănești: „Când am venit aici, anul trecut, nici gazon nu era! De fapt era, dar ca pe câmp. Înainte și după antrenament intrau găinile și gâștele vecinilor… L-am adus pe Adrian Oprișan, de la Focșani, și ne-a pus gazon. Tribune, de unde? Erau niște bârne pe care luau loc cei 50-100 de spectatori, care mai veneau și cu sticlele de bere pe marginea terenului. În două luni am avut tribune! Pe post de vestiare erau niște cămăruțe ca vai de ele. Acum sunt condiții civilizate. Aici, în spate, unde este parcarea, erau bălăriile cât casa. S-a cumpărat autocar, iar echipa are acum propriul cantonament. Dacă vine azi cineva care n-a mai dat pe aici de anul trecut, zice că a nimerit în altă parte!”.

 

Banii sunt plătiți la zi

 

Fostul internațional spune că a venit la Brănești pentru că a găsit un proiect interesant și pentru că primarul și comunitatea locală, alături de principalul sponsor – „nu vrea să i se dea numele, e an de alegeri și îi este teamă să nu fie luat la ochi!” -, i-au promis că tot ce va cere se va face. Și chiar s-au ținut de cuvânt. Pe lângă ce s-a construit deja, în această toamnă se va trece la amenajarea a două terenuri de antrenament.

 

Din punct de vedere financiar, lucrurile stau la fel de bine. Media contractelor este de 7.000 – 8.000 de euro, iar jucătorul cel mai bine plătit nu ajunge la 15.000. Primele de victorie se plătesc imediat: 1.000 de lei acasă, 2.000 – afară. Iar la meciurile cu echipele „grele”, suma se poate dubla. 

 

Oamenii din sat sunt în al nouălea cer. După meci se așază la un mic și la o bere, la crâșmele de la șosea. „La anu’, pe vremea asta, ne pregătim să le primim pe Steaua și pe Dinamo”, decretează unul, mai optimist, „tăiat” imediat de un altul, cu o replică demnă de un personaj imaginat de Caragiale: „Ei, om vedea noi… Ori la anul, ori peste doi ani!”.

 

La Brănești, comună situată la zece kilometri de Capitală, pe vechiul drum spre mare, se visează cu ochii deschiși.

 

articol scris de Ioan Viorel
 

31 Aug. 2009, 07:00 Liga 2
Pe aceeași temă