Poli și Ripensia Timișoara au retrogradat la braț în Liga 3 în această primăvară și aproape fără vreun stres prea mare. Probabil și din prea puțină preocupare pentru istoria și blazonul orașului, conducătorii celor două cluburi nu și-au dat seama că, din august, capitala Banatului, orașul care își dispută cu Aradul rolul de leagăn al fotbalului românesc, nu va avea, pentru prima dată din 1932-1933 încoace, echipă în primele două ligi ale României!
Primul campionat de fotbal în sistem divizionar s-a jucat în sezonul 1932-1933 pe teritoriul țării noastre. Anterior, exista un sistem regional, cu faze finale jucate doar la final național, similar campionatelor naționale de juniori din zilele noastre. Dar și atunci, CAMT, RGMT, Chinezul sau Ripensia au ținut mereu Timișoara sus.
Din sezonul început acum 89 de ani, s-a trecut la un sistem pe țară. Ripensia și Chinezul au rămas o vreme în top, apoi a apărut Poli, denumită CSU Timișoara și Știința București.
Arhiva completă a sezoanelor interne românești, inclusiv cu detalii picante, poate fi consultată pe site-ul romaniansoccer.ro. Liga2.ro a verificat de atunci campionatele pentru a ne certifica bănuiala, iar site-ul a confirmat: Niciodată Timișoara nu a lipsit din primele două ligi, până acum.
După finalul anilor ’40, Poli a început să fie echipa-fanion a orașului. Uneori cu parcurs de ABBA, chiar înainte apariției trupei de succes suedeze. Și mai mereu ”dublată” de alte cluburi, precum CFR (în unele sezoane Locomotiva), ILSA Timișoara sau, mai târziu, ”zebrele” de la UMT.
Comunismul a trecut cu ”studenții” de la Poli în prim-plan, și cu unele sclipiri ale muncitorescului club CFR. După 1990, vreme de peste un ”cincinal”, Poli a mai fost un nume de top, pentru ca apoi să înceapă problemele.
În 2000, Poli a retrogradat în Divizia C. Nu a ajuns acolo, deoarece Dacia Pitești a vândut locul, aspect perfect regulamentar atunci, la cumpăna dintre milenii.
Greu a fost și în 2002, dar AEK București s-a mutat la Timișoara și flacăra a rămas vie. Apoi, după câțiva ani, a venit Marian Iancu și lupta cu performanța, cu mulți bani publici. În 2011, echipa nu a primit licența pentru prima ligă, iar după un an, era dezafiliată. A urmat ”Marea Schismă” cu ACS Poli (echipa mutată din Recaș) și ASU Poli, echipa adoptată de galerie, plus apariția Ripensiei.
Niciodată însă, Timișoara nu a lipsit din ”B”. De altfel, din 1932-1933 până acum, sunt puține sezoane când orașul nu a fost în prima ligă. Niciodată nu au fost cinci sezoane consecutive fără Timișoara în prima ligă, ”record” bifat acum cu succes, căci ACS a retrogradat din Liga 1 în 2018. Și vor fi cel puțin 7 ani, asta în cel mai bun caz, în condițiile actuale!
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-a-inceput-sa-caute-jucatori-dupa-retrogradarea-in-liga-3-viitoare-transferuri-de-la-rivalele-din-judet-19273501
https://liga2.prosport.ro/seria-1/record-pentru-a-finaliza-doar-documentatia-pentru-noul-stadion-dan-paltinisanu-mai-mult-de-doi-ani-pentru-un-studiu-de-fezabilitate-presedintele-cj-timis-face-apel-la-guvern-19273494
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-a-reusit-sa-si-stabileasca-oficial-conducerea-pentru-viitorul-din-liga-3-stafful-tehnic-pus-intr-o-situatie-absolut-jenanta-19273434
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/video-respectati-timisoara-suporterii-din-capitala-banatului-au-protestat-din-nou-pentru-o-infrastructura-care-sa-fie-compatibila-cu-performanta-19272659
https://liga2.prosport.ro/seria-1/politehnica-retrogradata-din-liga-2-final-al-unei-ere-in-alb-violet-la-timisoara-proiectul-cu-suporteri-care-a-mers-cel-mai-prost-19271509
https://liga2.prosport.ro/seria-1/campioana-dezamagirii-ripensia-a-renascut-ca-o-mare-promisiune-si-a-ajuns-o-imensa-deziluzie-19270788
https://liga2.prosport.ro/seria-1/salvarea-de-la-retrogradare-nu-rezolva-nimic-la-ripensia-19272337