Actualul antrenor al FCU Craiova, Marius Croitoru, este printre multele voci din fotbal care se miră de cât de mult a decăzut Timișoara și județul Timiș în fotbal.
Retras din activitatea de jucător de acum 6 ani, de la defuncta ACS Poli, antrenorul născut la Giurgiu a pus degetul pe rană și a precizat că, deocamdată, oamenii autohtoni din fotbal și-au arătat niște mari limite.
Croitoru a fost la ACS Poli între 2015 și 2018. El a spus că se ce întâmplă în Timiș, unde echipa comunei Dumbrăvița e singura reprezentantă din Liga 2, de două sezoane, e dureros.
A făcut referire și la cei care criticau modul în care Marian Iancu a gestionat clubul său, ajuns în faliment, dar și perioada Robu-ACS Poli, ajuns, de asemenea, în faliment.
”Dureros! Am avut plăcerea să-mi închei cariera de fotbalist profesionist la un club mare, la un club iubit, într-un oraș superb. Din păcate, cele mai mari performanțe după Revoluție, ca să zic așa, au fost cu niște oameni care au venit, culmea! din alte orașe. Nu cu ceea ce se întâmplă aici. Și atunci când se făcea performanță, se spunea «Plecați de aici, că facem noi». Au plecat și, practic, n-au mai făcut nici ei. Este dureros să vezi un oraș cu o asemenea putere, cu suporteri fantastici. Am jucat meciuri cu 40.000 de oameni în tribună. Dorința lor de a pleca unii de aici s-a îndeplinit. Câteodată, în viața, ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se îndeplinească! Este păcat, spun lucrul acesta pentru că am jucat aici și știu. Pentru că atunci când era domnul Robu și ținea echipa, toată lumea îmi spunea că Recaș nu e Poli. E bine că a fost Rocarul sau au fost alte echipe”, a spus Marius Croitoru.
Croitoru a precizat că e rușinos ca Poli să stea deja ”așezată” în Liga 3, acolo unde va începe al doilea sezon consecutiv, cu perspective foarte rezervate de promovare. De asemenea, el a mai precizat și despre jucătorii tineri crescuți în Banat, acum prezențe tot mai rare la echipele naționale de juniori, unde numărul convocărilor scade an de an. La națională, vara aceasta i-am avut la EURO pe Deian Sorescu și Marius Marin, crescuți aici, iar de mare perspectivă e și internaționalul de tineret Răzvan Sava, chemat de Iordănescu în lotul extins ce s-a pregătit pentru competiția din Germania.
Croitoru critică voalat atât ideile galeriei poliste, dar și neimplicarea politicienilor. ”Dar asta este viața și trebuie să-și asume anumite persoane că Poli a ajuns în situația în care să joace în Liga 3, un club imens pentru această zonă și pentru țară, până la urmă. Era un pol de putere, era un pol care genera multă dragoste, exact cum se întâmplă și la Craiova. Trebuia și trebuie ajutat, pentru că, la un moment dat, erau șase-șapte jucători la echipa națională proveniți din pepiniera proprie și ar ar trebui să dea mult mai mult de gândit celor care conduc destinele orașului”, a mai adăugat Croitoru.
În luna mai 2018, ACS Poli a retrogradat din prima ligă. De atunci, Timișul a rămas fără prezență fotbalistică la acest nivel. Din mai 2023, Timișoara nu mai e prezentă nici în Liga 2, după ce SSU Poli și Ripensia au retrogradat ”de mână” în Liga 3, ultima retrăgându-se în Liga 6.
Perspectivele reveniri orașului în elita fotbalistică sunt, în acest moment, după 6 ani de la ultima prezență, nule!
Foto: Sebastian Tătaru (Sport Pictures) și FCU Craiova