FOTO | Cum a aniversat Steaua 37 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Legendele aclamate în Ghencea, mesajul din Spania al lui Balint și coregrafia Peluzei Sud Steaua

Marius ANGHEL 07 May. 2023, 19:01 Liga 2

Clubul Steaua a aniversat înainte și la meciul cu SC Oțelul Galați (scor 1-1), din etapa a 7-a a play-off-ului Ligii 2, 37 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, cea mai importantă realizare a unei echipe de fotbal din România în istoria fotbalului.

Evenimentul a atras pe gazon mai multe legende ale trupei din Ghencea, galeria Stelei a celebrat cu o coregrafie, iar cea a moldovenilor a venit cu un mesaj care s-a dorit ironic la adresa suporterilor echipei bucureștene, probabil.

La joc au fost prezenți câteva mii de suporteri, peste media acestui sezon, oricum un număr important inclusiv pentru multe cluburi din prima ligă.

Bumbescu a dat lovitura de start a jocului dintre Steaua și Oțelul. Belodedici, Lăcătuș, Bumbescu, Pițurcă, Iovan și Majearu au primit aplauze în pauză

Fix în urmă cu 37 de ani, în data de 7 mai 1986, la Sevilla, în Spania, Steaua reușea surpriza, învingea Barcelona la loviturile de departajare și câștiga Cupa Campionilor Europeni, actuala Liga Campionilor, trofeu de care până acum s-a mai apropiat o singură dată tot echipa din Ghencea, în 1989, când pierdea finala cu AC Milan.

Meciul cu SC Oțelul a fost un bun prilej pentru ca steliștii să aniverseze reușita clubului din urmă cu 37 de ani. Lovitura de start simbolică a partidei a fost dată de Adrian Bumbescu, iar la pauză pe gazon au pătruns șase componenți ai echipei care învingea Barcelona, pentru a primi aplauzele spectatorilor, circa 5.000 veniți duminică după-amiază în tribunele arenei din Ghencea.

Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuș, Adrian Bumbescu, Victor Pițurcă, Ștefan Iovan și Mihail Majearu au făcut turul terenului de joc și au primit aplauze. S-au fotografia inclusiv cu replica trofeului câștigat în 1986, cel care a fost disponibil inclusiv spectatorilor, înainte de meci. Steaua a permis spectatorilor care au dorit să se fotografie cu trofeul să coboare din tribună și să vină lângă acesta, ma marginea terenului, în fața ieșirii de la vestiare.

În timp ce legendele Stelei au făcut turul stadionului, pe erane au rulat imagini de la meciul cu Barcelona din 1986.

Peluza Sud Steaua, coregrafie specială la 37 de ani de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni

Tot în startul jocului din Ghencea, Peluza Sud Steaua a afișat o coregrafie specială pentru această zi specială.

Aproape toată peluza a fost colorată în roșu și albastru, iar la mijloc a fost afișat un banner cu mesajul: ”7 mai 1986, Steaua, Campioana Europei”.

Pe peluza opusă, aproximativ 100 de suporteri ai Oțelului au ocupat sectorul rezervat echipei oaspete și au afișat un banner cu un mesaj ironic către suporterii steliști. ”Am ajuns în «Templul» fotbalului românesc, atât de «Templu», că mai toți steliștii-l ocolesc”, au scris moldovenii, cu trimitere la faptul că tribunele stadionului sunt mai tot timpul goale la meciurile echipei lui Daniel Oprița. Totuși, gălățenii uită că joacă în Liga 2, echipa din Ghencea nu are un obiectiv cu adevăra important, neavând drept de promovare, iar arena are nu mai puțin de 31.000 de locuri!

Steaua: ”Sunt eroii noștri, a milioane de suporteri”

Clubul Steaua a început ziua de 7 mai 2023 transmițând un mesaj pe pagina sa de Facebook către toți suporterii săi.

”Și au trecut 37 de ani!
7 mai 1986. E ziua magică a Stelei, ziua în care toată lumea a auzit de DUCKADAM, IOVAN, BUMBESCU, BELODEDICI, BĂRBULESCU, BALINT, BĂLAN, MAJEARU, BOLONI, PIȚURCĂ, LĂCĂTUȘ, MARIN RADU II, IORDĂNESCU, TUDOREL STOICA, STÂNGACIU, PISTOL, WEISENBACHER, dar și de antrenorul care a scris istorie în roșu și albastru, EMERICH JENEI.
Sunt eroii noștri, a milioane de suporteri. De ei ne aducem aminte an de an, vizionând cu aceeași plăcere penalty-urile apărate de Duckadam, golurile lui Balint și Lăcătuș, sau driblingurile lui Anghel Iordănescu, intrat la Sevilla când nimeni nu se mai aștepta.
Au trecut de atunci 37 de ani, eroii noștri au îmbătrânit, dar în sufletele noastre vor rămâne mereu tineri. Pentru că ei au scris istorie în acea seară de 7 mai 1986…”, a scris Steaua.

Ulterior, a comunicat că cinci dintre componenții echipei care câștiga Cupa Campionilor Europeni au participat cu o zi înainte la un eveniment organizat special pentru aniversarea a 37 de ani de la acea finală cu Barcelona.

”Întâlnire cu eroii noștri
Cinci dintre eroii de la Sevilla 1986 au participat sâmbătă la un eveniment organizat de Steaua, România Fotball Legends și Centrul Comercial Auchan. Au urcat pe scena din cadrul Centrului Comercial Iris Titan Mall, în aplauzele asistenței, Helmuth Duckadam, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici și Tudorel Stoica. Prezentările au fost făcute de fostul comentator sportiv Ionel Stoica.
S-au depănat amintiri, s-au făcut poze și s-au acordat autografe. S-a putut admira și expoziția de articole din istoria fotbalului stelist (tricouri, medalii, fanioane, programe si bilete de meci), aduse în Centrul Comercial de cei de la România Fotball Legends. A fost prezentat și trofeul original rămas în vitrina Stelei după câștigarea Cupei Campionilor Europeni”, a transmis Steaua.

Helmuth Duckadam: ”Nu cred că asta merităm, 10 minute la centrul terenului și o diplomă”

Dintre cei prezenți ieri seară la evenimentul din supermarket, Duckadam și Stoica n-au fost și astăzi pe gazon la pauza meciului cu SC Oțelul, iar fostul portar explica motivul. ”Nu merg (n.r – în Ghencea) pentru că nu mi se pare normal. În momentul în care clubul Armatei va hotărî să ne invite împreună cu soțiile la un restaurant să sărbătorim 7 mai, cu cea mai mare plăcere voi fi prezent. Să merg pe un stadion gol sau negol, să mă scoată la centrul terenului pentru 10 minute și să-mi dea o diplomă… nu cred că asta merităm. În altă ordine de idei, m-am săturat să fiu folosit în folosul politic și altele. Au trecut acele vremuri în care eram ușor de păcălit. Eu sper să organizeze Bumbescu. Are o locație, sponsori și de toate, dar nu e o problemă dacă punem și noi 200-300 de lei, stăm cu familia într-o seară, ne mai aducem aminte de amintiri. M-aș bucura și aș fi primul prezent”, a spus Helmut Duckadam, citat de DigiSport.

Gabi Balint, mesaj de la Sevilla

Gabi Balint, un alt component al echipei din 1986, a avut o postare specială pe pagina sa de Facebook în această zi specială pentru steliști. A publicat o fotografie de pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan”, acolo unde s-a jucat finala cu Barcelona, în care apare în timp ce ține în mână un fular al Stelei.

”După 37 de ani, din nou la Sevilla, locul în care am făcut istorie. «De ți-ar spune poarta mea»…”, a fost mesajul transmis de Gabi Balint

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Alexandra Pandrea (ProSport)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-remiza-cu-steaua-in-ghencea-19269915

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-sc-otelul-galati-se-joaca-de-la-ora-1430-chiar-in-ziua-in-care-clubul-din-ghencea-aniverseaza-37-de-ani-de-la-castigarea-cupei-campionilor-europeni-19269789

Marius ANGHEL 07 May. 2023, 19:01 Liga 2
Pe aceeași temă