Ciprian Marica se teme de ce e mai rău din cauza pandemiei: ”Multe cluburi vor dispărea, niciunul nu e un business aici.” Cât mai rezistă ca finanțator la Farul fostul atacant al naționalei

Răzvan STÎNGĂ 15 Apr. 2020, 14:39 Liga 2
Ciprian Marica se teme de ce e mai rău din cauza pandemiei: ”Multe cluburi vor dispărea, niciunul nu e un business aici.” Cât mai rezistă ca finanțator la Farul fostul atacant al naționalei

Pandemia COVID-19 va avea urmări grave în fotbalul românesc, e de părere Ciprian Marica (34 de ani), fost internațional român, actual acționar principal al clubului Farul Constanța. Din cauza faptului că echipele vor avea probleme din punct de vedere financiar, câteva dintre ele vor dispărea, accentuează fostul atacant al naționalei.

Marica dă exemplul lui Dinamo, care, din cauza faptului că are un singur finanțator, riscă să nu primească licența. Marile companii nu vin în sprijinul sportului, așa cum se întâmplă în țările din Europa de Vest, iar acest lucru se resimte la primele dificultăți financiare.

”Cred că multe cluburi ar putea dispărea, niciunul nu e un business aici. Sportul nu e o prioritate pentru Guvern, Dacia e sponsor afară şi la noi nu. Echipele din Liga 1 nu au un sponsor. Nu există facilităţi pentru marile companii să vină lângă sport. Uite ce se întâmplă la Dinamo. Când un finanţator e singur şi nu mai poate, echipa se poate destrăma! De aceea, nu sunt adeptul unui singur finanţator, dacă el nu mai poate, echipa trebuie să meargă mai departe.

Nu mai avem nicio sursă de finanţare. Contractele cu primăria, cu sponsorii, au fost suspendate, singura variantă a fost aceea de a intra în şomaj tehnic, nu am avut de ales. Acum depinde cât va dura, dacă mai stăm trei-patru luni, va fi greu. O lună, două ne putem descurca. Nu regret că m-am implicat, la momentul respectiv a fost cea mai bună alegere”, a declarat Ciprian Marica la DigiSport.

Farul a intrat în șomaj tehnic

Farul Constanța a anunțat faptul că toți angajații clubului intră în șomaj tehnic în prima jumătate a lunii. Primăria Constanța și-a retras finanțarea către echipa din Liga 2 pe timpul pandemiei, astfel că este foarte greu ca Farul să mențină la același nivel investițiile.

Din precizările lui Marica de la momentul respectiv, toți angajații au acceptat situația și nu s-au împotrivit deciziei. Ordonanța de Guvern prevede faptul că, în șomaj tehnic, angajații primesc 75 la sută din salariul mediu brut din partea statului. La Farul, jucătorii nu simt reducerea foarte mult, întrucât remunerațiile erau la aproximativ același nivel cu cel impus acum, prin plafonare.

”Am luat decizia ca toți angajații clubului să intre în șomaj tehnic și toată lumea a înțeles situația, pentru că este singura soluție viabilă, ținând cont de ceea ce se întâmplă. Respectăm toate indicațiile autorităților și ne pregătim pentru momentul când va putea fi reluată activitatea. Nu știm când va fi posibil acest lucru, așteptăm să vedem ce se va stabili, a explicat Tiberiu Curt, managerul clubului constănțean.

În acest moment, după desfășurarea a 24 de etape, Farul Constanța se află pe locul 9 în Liga 2, la egalitate cu SCM Gloria Buzău și Viitorul Pandurii Târgu Jiu, la șase lungimi de locurile 2 și 3, ocupate de CS Mioveni, respectiv Turris Oltul Turnu Măgurele.

Răzvan STÎNGĂ 15 Apr. 2020, 14:39 Liga 2
Pe aceeași temă