Florin Talpan, reacție față de declarațiile lui Ovidiu Burcă despre schimbarea Legii Sportului: ”Se poate realiza promovarea unor mediocrii, au dus fotbalul românesc într-o prăpastie în care nu mai facem nicio performanță în Europa”

Marius ANGHEL 19 Apr. 2023, 13:59 Liga 2
Florin Talpan, reacție față de declarațiile lui Ovidiu Burcă despre schimbarea Legii Sportului: ”Se poate realiza promovarea unor mediocrii, au dus fotbalul românesc într-o prăpastie în care nu mai facem nicio performanță în Europa”

Juristul clubului Steaua, Florin Talpan, a fost marți seară în Ghencea, la derby-ul cu Dinamo, câștigat de ”militari” cu scorul de 2-0, iar a doua zi a venit cu o reacție față de declarațiile făcute de Ovidiu Burcă, antrenorul echipei din ”Ștefan cel Mare”.

După joc, Burcă a ironizat demersul lui Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, și al altor doi politicieni PSD de modificare a Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public, cum este și cazul Stelei, să nu mai aibă interzis să promoveze în prima ligă. E un măr otrăvit pe care-l oferim sportului românesc”, a fost una dintre afirmațiile lui Burcă.

Florin Talpan, reacție față de afirmațiile lui Ovidiu Burcă: ”Este vorba de frustrare din partea lui și de părere de rău”

Florin Talpan s-a specializat pe oferit reacții în ultimul timp, iar Ovidiu Burcă și-a primit și el răspunsul pentru că a îndrăznit să aibă o părere despre propunerea de modificare a Legii Sportului.

”Pentru ca o echipă să promoveze trebuie avut în vedere în primul rând meritul sportiv.

Nu este moral și nici etic, dacă vorbim de sport și de fair-play, ca o lege să împiedice echipa de pe primul loc să promoveze. Prin urmare, alegația antrenorului de la Dinamo nu are relevanță și nu poate fi luată în considerare! Aici este vorba de frustrare din partea lui și de părere de rău, dar nu este treaba noastră. Cineva trebuie să câștige meciul și au câștigat cei mai buni! Adică Steaua Bucuresti! NU o lege o ajută pe Steaua să promoveze, ci meritul sportiv al echipei! Dar o lege împiedică/interzice celei mai bune echipe, cu cel mai bun parcurs, fiind pe primul loc, să promoveze, deși, vorbim de sport și în sport este încurajată competiția și fair-play-ul, astfel încât cel mai bun să câștige. De aceea există CCR și există atâtea decizii de neconstituționalitate ale legii precum și modificări ale legilor! Pentru că uneori legile sunt strâmbe chiar dacă sunt făcute de oameni drepți! Menținerea actualului cadru legislativ prin care cei mai buni nu pot promova și se poate realiza promovarea unor mediocrii, au dus fotbalul românesc într-o prăpastie în care nu mai facem nicio performanță în Europa”, a fost răspunsul lui Florin Talpan.

 

În sezonul trecut, Steaua a terminat play-off-ul pe locul 4, poziție care o ducea la baraj de promovare, însă FRF nu i-a permis această dublă manșă, deoarece avea aceeași problemă ca și acum privind dreptul la accederea în prima ligă. În locul Stelei, la barajul cu Chindia a mers Concordia Chiajna. Steaua a atacat la TAS disputarea acestui baraj de către Concordia, însă răspunsul a fost unul negativ. Clubul din Ghencea evoluează și în acest sezon de Liga 2 tot fără drept de promovare.

Ovidiu Burcă, despre schimbarea Legii Sportului: ”Un măr otrăvit pe care-l oferim sportului românesc”

Ieri seară, la finalul jocului pierdut cu Steaua, al doilea eșec suferit în acest sezon de Dinamo în fața trupei din Ghencea, Ovidiu Burcă a fost întrebat despre posibilitatea ca echipa lui Daniel Oprița, liderul campionatului pentru a 13-a etapă în acest campionat, să poată promova încă de la finalul acestui sezon, în cazul în care propunerea de modificare a Legii Sportului, cea care interzice cluburilor de drept public să acceadă în prima ligă, va fi adoptată.

Pe lângă faptul că nu crede că acest lucru este posibil în acest sezon, Burcă a vorbit și că totul ar fi fost generat pentru a motiva Steaua înaintea acestui derby și pentru a atrage cât mai mulți spectatori în tribune. Totodată, antrenorul dinamovist contrazice ceea ce a spus Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, unul dintre cei trei inițiatori ai demersului de modificare a Legii Sportului.

”Steaua nu va avea drept de promovare în acest an! Iar ceea ce s-a întâmplat în această săptămână, cu această inițiativă de lege, care, din perspectiva cetățeanului român, care sunt, este strigător la cer. Nu cred că Steaua și acești suporteri au nevoie de astfel de legi. Acest proiect a început odată cu proiectul Rapidului, când eu eram acolo. Eu nu cred că în 6 ani nu s-a găsit o formă juridică, legală, prin care să se poată finanța această echipă. Să vii astăzi să schimbi legi, să modifici legi și, tocmai, în săptămâna asta, mi se pare cel puțin straniu. Dar, încă o dată, dacă acest lucru se va întâmpla… Eu nu cred că această lege va trece de Curtea Constituțională. Cred că în plin sezon oricum nu se pot schimba lucrurile. Iar promulgarea acestei legi-fantomă cred că va dura.

Faptul că această inițiativă de lege a venit în această săptămână le-a dat un stimul atât fanilor, cât și jucătorilor. Este o concurență neloială. Toată lumea vorbește despre implicarea Statului și că dacă nu ar fi existat susținerea Statului român în sportul românesc, sportul românesc ar fi murit. E un măr otrăvit pe care-l oferim sportului românesc. Statul este cel mai prost manager și știți foarte bine lucrul ăsta. Avem 90 la sută din cluburile din România finanțate din bani publici. S-ar putea ca eu să fi închis ușa”, a comentat Ovidiu Burcă.

Vasile Dîncu, inițiator al schimbării Legii Sportului: ”Să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic”

Vasile Dîncu a depus o propunere legislativă prin care se solicită modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă posibilitatea juridică de a evolua în SuperLigă. Ulterior, venea cu o explicație pentru demersul său.

”Dacă ne referim la fotbal, dar nu numai aici, să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc. Dacă puținele echipe care au finanțare privată exclusivă vor să îi elimine pe cei finanțați de la bugetele publice este o opțiune, dar nu ar mai avea cu cine să joace pentru că ar dispărea competiția în sine. (…)

Îi înțeleg pe cei care se simt lezați în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înțelege și ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câștiga, dacă ne uităm cu bună credință la acest gest al meu”, a spus Vasile Dîncu.

Dîncu și Talpan sunt încrezători în schimbarea Legii Sportului. Ambii au fost la derby-ul cu Dinamo

Vasile Dîncu și Florin Talpan s-au aflat ieri seară în tribună la meciul Stelei cu Dinamo.

Înainte de joc, Talpan declara în fața presei că prezența sa stadion îi va motiva pe jucătorii lui Daniel Oprița să câștige derby-ul cu Dinamo! ”Prezența mea aici poate le va da un suflu în plus jucătorilor pentru a câștiga. Sunt convins că vom câștiga astăzi. Steaua e un mare brand. Autoritățile statului și toată lumea trebuie să ajute această echipă să ajungă unde îi e locul. Am emoții! Avem stadionul plin. Le închidem gura multora care au spus că noi avem doar 200 de suporteri. Legea Sportului se va modifica în timp util.

Anul acesta Steaua va putea promova. Eu am muncit foarte mult pentru a realiza ce am realizat până acum. Cine contestă modificarea Legii? Doar oamenii de rea credință. De ce Federația Română de Fotbal și LPF, în momentul în care FCSB și-a schimbat denumirea, n-au retrogradat-o. La fel și cu FC R (n.r. – se referă la actualul Rapid, care după ce a luat-o de jos, din Liga 4, a avut mai întâi numele de Academia Rapid, apoi s-a transformat în FC R și apoi în FC Rapid 1923). Legea Sportului trebuie modificată pentru că noi suntem Clubul Sportiv al Armatei și trebuie să fim respectați”, a declarat Florin Talpan.

În schimb, Vasile Dîncu spunea după meci că sunt șanse foarte mari ca Steaua să joace în prima ligă anul viitor. Totuși, anul viitor înseamnă la finalul sezonului viitor, deci Steaua să petreacă încă un an în Liga 2. ”Trebuia făcut ceva. Nu se putea ca o echipă cu o asemenea tradiție, precum Steaua, să petreacă atât de mult timp în ligile inferioare. În momentul de față nimeni nu poate întoarce nimic astfel încât să se blocheze modificările la Legea Sportului. Sunt încrezător că Steaua va juca în prima ligă de anul viitor.

N-am avut nicio așteptare vizavi de rezultat la acest meci. M-am dus la spectacolul tribunei și al fotbalului în general. E un proiect care încearcă să facă un pic de dreptate, pentru că nu poți să interzici prin legi unei echipe să joace într-o ligă.

Nu este simplu ca amendamentele propuse să treacă până la finalul acestui sezon. Procesul legislativ este un pic mai complicat, vom vedea”, a spus Vasile Dîncu.

Foto: Mihai Pop / ProSport

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fazele-controversate-din-derby-ul-steaua-dinamo-analizate-cea-mai-mare-eroare-validarea-golului-al-doilea-marcat-de-chipirliu-19267322

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-a-solicitat-doua-penalty-uri-la-derby-ul-cu-steaua-ambele-prin-acelasi-jucator-sunt-sigur-ca-au-fost-pentru-ca-stiu-ce-am-simtit-in-teren-19267318

https://liga2.prosport.ro/seria-1/adrian-popa-a-intepat-adversarii-dupa-steaua-dinamo-19267289

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-burca-dupa-ce-dinamo-a-pierdut-din-nou-in-fata-stelei-e-un-dus-rece-care-ne-face-bine-pe-unii-ne-pune-cu-picioarele-pe-pamant-marul-otravit-pe-care-il-vede-dat-fotbalului-19267282

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-reactie-dupa-steaua-dinamo-19267283

https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-uitat-de-civilizatie-si-fair-play-suporteri-dinamovisti-au-incendiat-in-mai-multe-locuri-peluza-din-ghencea-in-care-au-stat-la-derby-ul-cu-steaua-imagini-si-reactiile-antrenorilor-19267267

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-chipirliu-atacantul-echipei-steaua-nasul-lui-dinamo-19267268

https://liga2.prosport.ro/seria-1/spectacol-in-tribune-la-steaua-dinamo-19267233

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-dinamo-se-joaca-de-la-ora-1900-in-ghencea-unde-se-asteapta-sa-se-bata-recordul-de-spectatori-din-acest-sezon-cu-o-victorie-militarii-redevin-lideri-19267064

Marius ANGHEL 19 Apr. 2023, 13:59 Liga 2
Pe aceeași temă