Florentin Petre se desparte de Dacia Unirea Brăila după trei ani și jumătate și comentează deciziile drastice ale conducerii clubului: ”Mă bucur, pentru nu se mai putea înainta în condițiile astea. Eu am ajutat, sunt împăcat.” Ce crede despre ceea ce va urma la echipă

Marius ANGHEL 16 Dec. 2021, 14:38 Liga 2

Dacia Unirea Brăila și antrenorul Florentin Petre (45 de ani) se vor despărți în curând, după ce au colaborat trei ani și jumătate, perioadă în care echipa a retrogradat în Liga 3, a promovat în Liga 2, iar acum, după o primă parte a campionatului, traversează un nou moment de criză, fiind ultima clasată, cu șanse minuscule de evitare a unei noi retrogradări.

Problema principală a fost cea a banilor, a asigurării unui buget adecvat pentru supraviețuirea în Liga 2, ceea ce a dus la menținerea aproape în totalitate a lotului de jucători cu care s-a promovat în primăvară și care a adus, evident, rezultate sub așteptări.

Florentin Petre se desparte de Dacia Unirea Brăila: ”Sunt împăcat cu ideea că am reușit să îmi duc la un bun sfârșit munca pe care am început-o acum trei ani”

Ieri, 15 decembrie 2021, Adunarea Generală a clubului Dacia Unirea Brăila a decis în ședința extraordinară rezilierea tuturor contractelor staffului tehnic, cât și a jucătorilor echipei de seniori, cu excepția juniori localnici, aceștia din urmă urmând a fi aruncați în luptă pentru a duce la capăt sezonul.

Printre cei care nu vor continua cu echipa brăileană se află și antrenorul principal Florentin Petre, care a comentat pentru Liga2.ro decizia conducerii clubului.

”E o decizie normală, o decizie pe care o respectăm cu toții, ținând cont de situația clubului, de situația financiară, pentru că de acolo a plecat tot. Ai bani, faci performanță. Nu ai bani, nu faci performanță. Și asta spune tot! Eu încă sunt antrenorul echipei, încă nu am reziliat contractul, aștept să am o discuție cu președintele clubului. Dar nu e problemă, eu nu o să țin niciodată de loc, de scaun. Din contră, mă bucur foarte tare că au luat această decizie, pentru că, practic, nu se mai putea înainta în condițiile astea. Ei își continuă proiectul pe care îl au, cu copii din zonă, antrenor din zonă. Mă bucur. Eu am ajutat, am adus foarte – foarte mulți bani la club, din acțiunile pe care le-am făcut extra față de antrenorat. Așa că, din punctul meu de vedere, sunt împăcat cu ideea că am reușit să îmi duc la un bun sfârșit munca pe care am început-o acum trei ani, ajutând și altfel față de performanța pe care am făcut-o când am retrogradat și după aceea am promovat la loc. Nu a mers, pentru că Liga a 2-a e la un alt nivel. Le-am făcut pe toate acolo. Am fost cinci oameni care ne-am ocupat de bunul mers al clubului. Eu, pe lângă antrenorat, am adus bani de la CJ, împreună cu ei, bineînțeles, am adus bani de la Insulă (n.r. – de la firma Al Dahra-Agricost, care administrează Insula Mare a Brăilei), tot la fel, împreună. A fost o muncă de echipă. Când a fost să ajut, am adus”, a spus Florentin Petre, care în cariera sa de antrenor principal a mai condus echipele Dinamo 2 și Foresta Suceava.

Plecarea lui Petre de la Dacia Unirea oprește finanțarea de la Consiliul Județean Brăila?

Cu ajutorul inclusiv al lui Florentin Petre, Dacia Unirea a reușit să atragă bani nerambursabili din partea Consiliului Județean Brăila, poate și datorită imaginii sale în fotbalul românesc și a prieteniei sale cu președintele Francisk-Iulian Chiriac. Întrebat dacă CJ, principalul sponsor al echipei în acest sezon, va continua finanțarea către echipă și după plecarea sa, Petre tinde că creadă că acest lucru nu se va mai întâmpla.

”Nu știu. Finanțarea de la Consiliul Județean nu cred că va mai continua, cu toate că au grupele de copii și juniori, dar nu știu sigur. Ei vor trebui să se descurce din punctul ăsta de vedere. Ce a depins de mine am adus de la CJ. Eu am fost cel care a vorbit cu președintele Consiliului Județean, pe un proiect făcut pe președintele clubului, de domnul Avramescu. M-am dus acolo și am reușit să iau o sumă foarte mare, de fapt, banii pe care i-am folosit în toată perioada asta, plus niște bani veniți de la domnul Cârligea, un om de afaceri din zonă. A contribuit și dânsul atunci când am promovat, a venit și a plătit vreo două-trei salarii copiilor, dar atât. Mai sunt de luat niște bani de la Insula Brăilei, probabil pe contract, tot așa s-a făcut”, a declarat Florentin Petre pentru Liga2.ro.

”Eu rămân prieten cu ei, cu toți, pentru că am dus greu împreună”

Fostul mijlocaș al lui Dinamo spune că nu va ține de scaun la Dacia Unirea, însă așteaptă să își primească banii pe care clubul îi are ca datorie la el.

”Mai am de primit niște bani, trebuie să-i primesc și sper să mi-i dea, pentru că așa au promis”, spune Florentin Petre, care mai declară că va rămâne prieten cu șefii și colaboratorii pe care i-a avut la Brăila: ”Eu rămân prieten cu ei, cu toți, pentru că am dus greu împreună, nu a fost nicio problemă și o să-i respect toată viața, pentru că mi-au oferit posibilitatea să antrenez o echipă cu o istorie așa frumoasă. Dar uite că am prins o perioadă foarte, foarte grea, fără bani, fără nimic nu poți să faci. De la bani pleacă totul. A zis Petrescu bine: «Ai bani, faci performanță.» Îți aduci jucători, ai condiții să te duci în cantonamente, ai masă, ai hoteluri și toate celelalte. Nu ai bani, nu poți să stai în corturi și să joci fotbal la un nivel foarte mare. Cu toate că noi am avut hotelul unde am stat și masa ok. La noi altele au fost problemele, bani, bani. Jucători care fac diferența, pentru că noi am mers cu jucătorii de la Liga a 3-a și e diferență foarte mare. Ce am adus nu s-a ridicat la nivel. Pe lângă jucătorii pe care i-am avut la Liga a 3-a trebuia să aduc încă șase-șapte jucători care trebuia să aibă salariul dublu față de cât aveau ăștia ai mei. Ca să scapi de retrogradare în Liga a 2-a, mai ales că am promovat, fiind o echipă nou-promovată, îmi trebuia jucători de Liga 1, cum au toate echipele de Liga a 2-a acum.”

Petre susține că Dacia Unirea a avut 180 de mii de euro la dispoziție în prima parte a sezonului, mult mai puțin decât majoritatea cluburilor din Liga 2

Conducerea clubului Dacia Unirea a anunțat că va renunța la stafful tehnic și la majoritatea jucătorilor din lot. Echipa va continua restul sezonului de Liga 2 cu juniori locali și cu un antrenor local.

Florentin Petre a vorbit despre sumele de bani pe care s-a bazat echipa în prima parte a campionatului, în compariție cu alte cluburi din Liga 2.

”Va fi greu, competiția o vor duce. Jucători mai buni decât ce a fost nu o să mai aducă, pentru că nu au de unde. Dacă vrei să aduci jucători buni, trebuie să plătești, iar un jucător bun nu-ți vine fără 1.500, 2.000, 2.500 de euro salariu. De unde să ai bani? Noi dacă am avut 6 miliarde (n.r. – lei vechi) toți banii, de la CJ, din august și până acum. Ce bani, pe cine cu ce să plătești, ce fotbalist să aduci, cum să mai plătești și toate lucrurile astea. A fost greu. Alții au cheltuit până acum 2 milioane de euro, din august și până acum, echipele astea care sunt pe la mijlocul clasamentului în Liga a 2-a, 1 milion, 1 milion și ceva, toate. Noi, cu 180.000 de euro, ce să plătești mai repede? Ca să aduci fotbaliști îți trebuie bani”, spune Florentin Petre pentru Liga2.ro.

Acesta este de acord cu decizia șefilor de a aplica și sancțiuni financiare, pe lângă cea de reziliere a contractelor: ”E normal să existe sancțiuni financiare atâta timp cât nu ești în obiectiv. Fiecare club are câte un regulament de ordine interioară care trebuie urmat. Jucătorii și antrenorii au semnat niște hârtii. În momentul în care le-am semnat trebuie duse până la capăt. Și ei, și clubul au semnat niște hârtii și și-au pus cuvântul că le vor duce până la capăt.”

Promovarea în Liga 2, cea mai frumoasă amintire a lui Florentin Petre în cei trei ani și jumătate ca antrenor la Brăila

Cea mai frumoasă amintire a lui Florentin Petre la Dacia Unirea Brăila rămâne promovarea obținută cu el antrenor în primăvara acestui an. Echipa a obținut această performanță după ce a încheiat sezonul trecut de Liga 3 pe locul 2 în Seria a 2-a, sub SC Oțelul, iar apoi a merg la baraje. În primul a trecut de Bucovina Rădăuță, liderul din Seria 1, după 0-2 la Rădăuți și 4-0 la Însurăței. În al doilea baraj, cel decisiv, a învins rivala din Galați SC Oțelul. A fost 1-1 la Galați și 1-0 la Însurăței.

”Promovarea și cel mai fericit sunt că am găsit la Brăila niște oameni puțin, dar extraordinari și de un caracter extraordinar de bun. Promovarea este, pentru că am reușit cu bani foarte puțini să promovez în Liga a 2-a, când alții aveau milionul de euro, iar noi am reușit acest lucru cu vreo 6 sau 7 miliarde de lei, anul trecut. Oțelul, Focșaniul, Lieștiul, și până și Chiscani avea mai mulți bani decât noi, ăia care au terminat pe ultimul loc. Ianca, nu mai zic, cu patron, de are bani foarte mulți în zonă. Noi eram considerați, ca și bani, ca și buget, undeva pe la locul 5-6, atunci când am promovat”, a spus Petre.

Cu Florentin Petre a preluat Dacia Unirea Brăila în august 2018, iar cu el antrenor a retrogradat de pe ultimul loc din Liga 2 în sezonul 2018-2019, cu 19 puncte acumulate în 38 de etape. În Liga 3, în sezonul 2019-2020, ”înghețat” de pandemie după 16 etape, echipa s-a clasat pe locul 13 din 16 în Seria a 2-a, iar în ediția 2020-2021 a terminat pe locul 2 din 10 în Seria 2, atunci când a și reușit promovarea în Liga 2. Acum, după 16 etape din sezonul regular al Ligii 2, ediția 2021-2022, cu trei runde până la finalul acestuia, Dacia Unirea este pe ultimul loc în Liga 2, 20, cu doar 2 puncte acumulate și cu cel mai slab golaveraj, atât la goluri marcate, 7, cât și la cele primite, 48.

Cel mai trist moment, cel din prezent: ”Nu mă așteptam să fie atât de greu, de complicat”

În schimb, cea mai tristă amintire rămâne experiența din acest sezon.

”Momentul ăsta este foarte trist pentru mine, pentru că nu mă așteptam să fie atât de greu, de complicat și, vrei să-ți spun ceva, chiar și așa, am avut un ghinion fantastic, cu ocazii, cu minge în bară, cu penalty-uri ratate la limită. Adică trebuia să avem cel puțin nouă puncte acum în clasament. Dar nu a fost să fie”, a mai declarat Florentin Petre pentru Liga2.ro.

În 2022, în ultimele trei etape ale sezonului regular, Brăila va mai întâlni echipele Unirea Slobozia (locul 8, acasă), Ripensia (locul 13, deplasare) și Unirea Dej (locul 10, acasă). Ulterior va merge în play-out, unde se intră cu punctajul obținut până atunci.

Foto: Răzvan Păsărică, Sebastian Tătaru și Sorin Pană

Marius ANGHEL 16 Dec. 2021, 14:38 Liga 2
Pe aceeași temă