EXCLUSIV | Rapid ”a furat” startul! Giuleștenii au luat exemplul Craiovei și se antrenează de mai bine de o săptămână în Regie. Cum fentează alb-vișiniii regulile date de autorități | FOTO

Marius ANGHEL, Carmen MANDIȘ 06 May. 2020, 13:06 Liga 2

Sătui să coordoneze antrenamentele prin aplicații video, fiecare de la el de acasă, fără a știi și cât de eficiente sunt, antrenorii echipei Rapid au primit accept din partea conducerii să sune adunarea și să dea start, în ”liniște”, pregătirii în grup. Având exemplul clubului de Liga 1 U Craiova, gruparea giuleșteană și-a chemat jucătorii plecați din București după suspendarea campionatului Ligii 2 și a reluat antrenamentele în Regie.

Potrivit surselor Liga2.ro, Rapid a dat start pregătirii în Regie în urmă cu o săptămână, de lunea trecută, 27 aprilie, ”furând”, astfel, startul față de contracandidatele la promovare, într-o perioadă în care adversarele din campionat speră să reia antrenamentele măcar imediat după 15 mai, dată de la care președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va încheia stare de urgență în România, iar anumite restricții vor fi ridicate.

Rapidiștii se pregătesc de mai bine de o săptămână în Regie

Revenit și el de la Timișoara, sub pretextul de a vedea condițiile de pregătire de la baza Coresi, ”unde s-a întâlnit cu reprezentanții Centrului de Performanță și a rămas impresionat de ceea ce a găsit la academia giuleștenilor”, după cum a anunțat clubul, directorul tehnic Dan Alexa coordonează, în schimb, ședințele de antrenamente ale jucătorilor. Stafful condus de înlocuitorul lui Daniel Pancu s-a întâlnit săptămâna trecută, la baza sportivă Regie, în trei zile cu jucătorii: luni, miercuri și vineri. Acesta este și programul de pregătire săptămânal gândit de giuleșteni.

Cu măsurile de precauţie corespunzătoare acestei perioade în care pandemia COVID-19 numără în România noi cazuri de infectare și decese, jucătorii Rapidului s-au antrenat în Regie în grupuri de câte trei. Săptămâna trecută, ședințele au avut doar caracter fizic, fără minge. Prima grupă a început de la ora 10, iar antrenamentul se desfășoară pe durata unei ore. După o jumătate de oră de pauză, pe teren întră alt grup format din trei jucători. Iar ciclul continuă până când toți componenții lotului își fac programul.

Totuși, în această nouă săptămână, în care vremea a fost capricioasă, iar zilnic a plouat la București, giuleștenii și-au schimbat programul și nu s-au mai pregătit la stadion, ci în sala de forță.

”Te rog să mă scuzi, dar vreau să vorbesc în conferință, doar în cadru organizat, când începe campionatul. Nu e nimic de ascuns, dar vreau să vorbesc doar în conferință. Nu vreau să comentez nimic”
Dan Alexa, contactat de reporterul ProSport pentru a-și spune opinia despre reluarea antrenamentelor în grup la Rapid în perioadă de stare de urgență

Amir Jorza (în galben), mijlocașul Rapidului, se antrenează suplimentar în Regie, având la dispoziție un membru al staffului echipei, după ce ședințele de pregătire în grup restrâns din această săptămână au fost mutate în sala de forță, din cauza ploilor care au tot căzut asupra Bucureștiului. Foto: ProSport

E forfotă la baza sportivă din Regie în această perioadă. Foto: ProSport

Dan Alexa: ”Avem nişte reguli, nu putem ieşi din casă, nu ne putem antrena, încercăm să facem online”

Antrenorul Dan Alexa spunea, sâmbăta trecută, la TelekomSport, că respectă regulile și nu iese din casă. Oficialul giuleștenilor obișnuiește să ascundă adevărul. De exemplu, cu o zi înainte să fie anunțat oficial la Rapid, Alexa spunea pentru Liga2.ro că nu a avut nicio discuție cu vreun conducător al clubului și că nu se pune problema să fie numit antrenor, deoarece are proces cu Astra, fosta sa echipă.

”O perioadă cu care nu ne-am mai confruntat… Foarte greu, încercăm să diminuăm pierderile, să facem ce ne permite timpul şi tehnologia. Avem nişte reguli, nu putem ieşi din casă, nu ne putem antrena, încercăm să facem online. Este un program, am înţeles că toate echipele îl au acum, unde poţi să îi vezi, poţi să îi monitorizezi în timp real. Faci antrenamente cu ore clare, un program strict, dar e prea puţin pentru a reuşi să duci un jucător la un nivel optim. Eu cred că minim trei săptămâni ne-ar trebui pentru a ne recăpăta ritmul, pentru a încerca cât de cât să ne antrenăm în condiţii de joc”, spunea Alexa.

U Craiova a început prima să se pregătească, FCSB a încercat și ea. Dani Coman e convins că ”sunt mai multe echipe care se antrenează”

U Craiova se pregătește pe baza unui astfel de program de mai bine de două săptămâni, aceasta care tocmai a început fiind a treia în care Cornel Păpură a dat start antrenamentelor în grup restrâns.

”Nu sunt antrenamente organizate de club. Jucătorii pot veni în grupe de maxim trei, la ora diferite, respectând un anumit program”, a găsit explicația perfectă oficialii clubului din Bănie.

Și FCSB a încercat săptămâna trecută să înceapă antrenamentele la baza sportivă din Berceni, însă, după postarea imaginilor pe pagina de Facebook a clubului, antrenorul Bogdan Vintilă a trebuit să dea explicații la poliție. În timp ce rivalii din campionat au sărit ca arși și au acuzat vicecampioana că nu respect regulile impuse de autorități și că nu sunt fair-play.

”Eu când am văzut imaginile și eu m-am șocat puțin. Știam că nu avem voie să ne antrenăm și când am văzut o echipă împreună, nu am înțeles. Nu cred că e normal că acum să se antreneze o echipă împreună. Astea sunt legile și ordonanțele”, a declarat Dan Petrescu, antrenorul echipei CFR Cluj, la Pro X.

”Jucătorii au fost testați. Noi avem cinci terenuri la bază. Jucătorii intră câte trei pe teren, cum e regula. Nu facem antrenamente cu mingea, că dacă te vede cu mingea… Milițienii au fost îngrijorați că am început pregătirea. N-am început-o”, a explicat finanțatorul FCSB, Gigi Becali, la DigiSport.

Totodată, Dani Coman, președintele clubului Astra, este convins că în Liga 1 nu se respectă regulile și că mai multe echipe au început pregătirea, deși ordonanțele militare interzic acest lucru.

„Sunt mai multe echipe care se antrenează, nu doar FCSB și Craiova. Sunt câte trei jucători pe un teren, câte cinci, dar nu ni se spune… Noi nu ne antrenăm pentru că așa este legea, nu pentru că sunt fotbaliștii în șomaj tehnic… putem să-i scoatem și mâine din șomaj. Noi vrem ca lucrurile să fie legale și sigure pentru jucători”, a declarat Dani Coman la Digi Sport.

Marți, 5 mai, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis un protocol cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor sportivilor de performanţă după încheierea stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Condițiile sunt greu de respectat inclusiv de cluburile din Liga 1.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, spune că e nevoie de o nouă întâlnire între reprezentanții FRF și cei ai ministerelor Tineretului și Sportului, respectiv Sănătății, pentru a clarifica anumite lucruri după prezentarea protocolului. Conducătorul fotbalului românesc nu înțelege dacă ceea ce a prezentat marți Ionuț Stroe conține reguli sau recomandări.

https://liga2.prosport.ro/special/protocolul-cu-recomandari-al-ministerului-tineretului-si-sportului-si-ministerului-sanatatii-pentru-reluarea-antrenamentelor-sportivilor-de-performanta-dupa-incheierea-starii-de-urgenta-19131530

https://liga2.prosport.ro/seria-1/scenariul-cu-mai-putine-meciuri-pentru-incheierea-ligii-2-dat-ca-exemplu-de-razvan-burleanu-si-pentru-liga-1-presedintele-frf-vrea-o-noua-intalnire-cu-mts-si-ministerul-sanatatii-dupa-prezentarea-pr-19131604

https://liga2.prosport.ro/liga-3/reluarea-cel-putin-a-antrenamentelor-in-ligile-inferioare-imposibil-de-realizat-pe-baza-protocolului-emis-de-mts-si-ministerul-sanatatii-presedintele-forestei-parca-sunt-date-numai-asa-19131612

Marius ANGHEL, Carmen MANDIȘ 06 May. 2020, 13:06 Liga 2
Pe aceeași temă