Dan Alexa, circumspect că fotbalul românesc se va relua curând: „Va reîncepe minimum la 1 mai. Asta e data cea mai optimistă. Este o situație, într-adevăr, groaznică”

Marius ANGHEL 16 Mar. 2020, 11:13 Campionat

Criza de coronavirus a oprit fotbalul românesc la finalul săptămânii trecute, iar data la care se vor relua campionatele este necunoscută în acest moment. Pentru început, cluburile și-au întrerupt antrenamentele câteva zile, urmând a se aștepta noi decizii la nivel de țară pentru a se lua hotărâri inclusiv la nivel de sport, precum revenirea la antrenamente sau mărirea vacanței forțate.

La Rapid, de exemplu, antrenamentele au fost oprite inclusiv săptămâna aceasta, după ce, de astăzi, președintele țării a declarat stare de urgență în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească. Directorul tehnic Dan Alexa, invitat la ProSport LIVE, a vorbit despre această situație. Înlocuitorul lui Daniel Pancu crede că Liga 2 nu se va relua până la 1 mai, deci încă o lună în plus urmând a se sta, față de cum a anunțat inițial FRF.

„Momentan, am întrerupt o săptămână. Sper să reluăm pregătirea la începutul săptămânii următoare. Sper, da. Dar nu depinde doar de noi. Dacă focarul va fi mult mai mare săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, este foarte greu să reluăm, pentru că, cu siguranță, campionatul va reîncepe minimum la 1 mai. Am înțeles că asta e data cea mai optimistă. Sper să se reia campionatul, pentru că e o incertitudine mare. Nu știm ce se va întâmplă, nu știm ce va hotărî UEFA, pentru că nu va fi o decizie a Federației Române de Fotbal. Va fi o decizie la care se va plia și fotbalul german, și fotbalul italian, și fotbalul spaniol. Este o situație, într-adevăr, groaznică, dar, ceea ce primează este sănătatea omului. Asta e cel mai important”, a spus Dan Alexa, care a explicat și cum încearcă el să se protejeze să nu ia virusul: „În primul rând trebuie să fiu foarte responsabil, să pot să mă protejez pe mine și să-mi protejez familia și persoanele apropiate. Sunt momente grele, clar. Important e să fim responsabili, să fim conștienți că fără voia noastră putem să facem rău. Trebuie să avem cel puțin o săptămână, două, să tratăm lucrurile cu foarte mare seriozitate pentru că ce părea la început o joacă, în care nu credea cu adevărat, nimeni nu conștientiza că lucrurile pot să ia rapid o asemenea turnură. Asta este, ne ferim, stăm mai mult acasă, la domiciliu, unde ne simțim bine și protejați. Asta mi-am sfătuit și jucătorii. Am suspendat orice fel de pregătire.”

Alexa, încrezători că jucătorii Rapidului vor trata foarte serios această situație: „Nu îi simt speriați, panicați”

Dan Alexa a revenit la Rapid după patru ani, după ce în 2016 reușise să promoveze echipa în Liga 1, însă, din cauza problemelor financiare, a intrat în faliment. Acum trece din nou printr-o situație delicată, având în vedere că fotbalul este suspendat și nu se știe când se va relua campionatul.

„Am revenit cu foarte multă motivație, îmi doresc foarte mult să reușim să promovăm. Nu este ușor, dar nu știu, acum, când vom relua pregătirile, când se vor relua meciurile, dacă se vor relua, pentru că și asta este foarte important”, a spus Alexa la ProSport LIVE.

Acesta a condus doar trei antrenamente, pentru ca apoi să fie nevoit să le dea vacanță jucătorilor în contextul acestei pandemii. Alexa e încrezător că jucătorii sunt conștienți de această situație și se vor proteja pentru a nu risca să se infecteze cu COVID-19. „Cât am apucat să vorbesc cu ei, sper să fie conștienți, să trateze foarte serios această situație. Noi le-am transmis un mesaj, am vorbit cu ei, i-am și anunțat. Avem un grup în care comunicăm. Sper să fie responsabili. Sincer nu îi simt speriați, panicați. Este foarte greu să fi panicat atunci când nu ai pe cineva în jurul tău care să sufere de lucrul ăsta. Și noi suntem la fel. Nu putem conștientiza impactul virusului până nu suferă cineva de lângă noi de el”, a declarat Alexa.

Impactul aceste crize asupra formei sportive a jucătorilor va conta dacă se va sta mult pe tușă, crede șeful stafului tehnic rapidist. „După pauză, depinde când începi, pentru că, de obicei, la două-trei săptămâni, cam pierzi mare parte din pregătire. Lucrurile sunt foarte clare. Important e să vedem când se va relua. Dacă ai timp, trei-patru săptămâni, poți să o reglezi, dar clar pierzi din ritm. Sunt jucători accidentați care stau o săptămână și își pierd din ritm, dar să stai două trei săptămâni în casă”, a mai spus Dan Alexa la ProSport LIVE.

Pentru început, FRF a anunțat că toate competițiile fotbalistice din România sunt suspendate până la 31 martie.

Rapid ocupă locul 6 în Liga 2 după 24 de etape, cu 37 de puncte, cu două mai puțin decât CS Mioveni și Turris Oltul Turnu Măgurele, ocupantele locurilor 2, respectiv 3, cele care duc promovare, respectiv barajul pentru promovare.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 16 Mar. 2020, 11:13 Campionat
Pe aceeași temă