România trece, de la 15 mai, de la stare de urgență la stare de alertă. VIDEO | Declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis, în care a atins și subiectele ”sportivii de performanță” și ”cantonamentele”

Marius ANGHEL 04 May. 2020, 15:09 Special
România trece, de la 15 mai, de la stare de urgență la stare de alertă. VIDEO | Declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis,  în care a atins și subiectele ”sportivii de performanță” și ”cantonamentele”

După două luni de stare de urgență decretată din cauza pandemiei de COVID-19, România trece, începând de la 15 mai, la stare de alertă, una care înseamnă, în continuare, o serie de restricții pentru populație. Anunțul oficial a fost făcut astăzi, 4 mai, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a transmis că pericolul de infectare nu a fost îndepărtat și a vorbit și despre situația sportivilor.

Klaus Iohannis a transmis de la Palatul Cotroceni că sportivii de performanţă vor putea să înceapă cantonamentele după ce se încheie starea de urgenţă, dar competiţiile sportive încă nu vor fi reluate. Președintele a făcut referire, în primul rând, la sporturile individuale, precizând că, în continuare, grupurile mai mari de trei persoane sunt interzise. În această categorie din urmă se încadrează și fotbaliștii, care, teoretic, ar putea să se pregătească doar câte trei.

”Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil, de exemplu, să se iasă pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localitații. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne interdicția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.

Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Atenție, sportivii de performanță! Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori. Atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Cantonamente, dar numai în condiții speciale, dar numai pentru profesioniști”, a anunțat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: ”Stare de urgență nu va fi prelungită. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în starea de alertă”

Șeful statului a declarat că după 15 mai se va trece de la starea de urgenţă la cea de alertă. Iohannis a cerut responsabilitate din parte românilor.

”Starea de urgenţă nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în starea de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică, care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și, din păcate, noi încă suntem într-o epidemie de COVID-19. Situația nu s-a îmbunătățit încă, deci nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. La un moment dat trebuie să mergem mai departe și acest mai departe se concretizează în forma de organizare, trecând de la stare de urgență la stare de alertă. Repet, epidemia nu a trecut. Trebuie să fim foarte responsabili și să avem foarte mare grijă în continuare. În realitate, indiferent de ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează această epidemie și depinde de noi dacă aici, la noi, în România, o controlăm mai bine sau mai puțin bine. Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine, cu toții împreună, asta îndemnând să respectăm indicațiile autorităților”, a declarat Klaus Iohannis.

Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină

Președintele României a menţionat câteva lucruri care se vor schimba după ieșirea din stare de urgență, precum libera circulaţie în interiorul localităţilor, redeschiderea saloanelor de îngrijire personală, coafură, frizerie, cabinetele stomatologice, muzeele, dar, toate, în condiții speciale, de distanțare socială, de igienă, cu mască de protecție în spații de protecție închise și atunci când deplasarea se face cu transportul public în comun.

”În primul rând, după 15 mai, putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar, este clar, nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare. Nu va mai fi nevoie să deplarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. Așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci unele măsuri le vom lua începând cu 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni, probabil, la începutul lui iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie și așa mai departe”, a mai spus Iohannis, care a anunțat și că aceste măsuri nu se aplică în localitățile care sunt în carantină, precum Suceava: ”Măsurile de relaxare, de mișcare mai liberă, atenție, nu se aplică în localitățile care sunt în carantină. Nu va exista relaxare decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.”

Marius ANGHEL 04 May. 2020, 15:09 Special
Pe aceeași temă