O altă contracandidată a Rapidului în lupta pentru promovarea în Liga 1, Turris Oltul Turnu Măgurele, echipă care are două puncte mai mult, cât și un meci în minus disputat față de giuleșteni, nu e deloc deranjată de faptul că rivala a ”furat” startul și și-a reluat antrenamentele în grup. Antrenorul principal al teleormănenilor, Erik Lincar, a dezvăluit pentru Liga2.ro că știa că Dan Alexa și compania au readus jucătorii în Regie.
Erik Lincar nu e deranjat de acest lucru și de faptul că jucătorii Rapidului s-ar putea să fie mai în formă decât cei ai echipei Turris Oltul. Mai mult, antrenorul spune că giuleștenii au procedat bine dacă respectă normele impuse în această perioadă în care este declarată stare de urgență în România din cauza pandemiei de COVID-19.
”Știu că cei de la Rapid au început pregătirea, dar nu văd o problemă din punctul acesta de vedere. Dacă respectă cerințele, de ce să nu înceapă mai devreme?”, s-a limitat să spună, pentru Liga2.ro, Erik Lincar.
Rapid și-a reluat, de la începutul săptămânii trecute, din data de 27 aprilie, antrenamentele la baza sportivă Regie. Giuleștenii au format grupuri de câte trei jucători și se pregătesc într-un interval de o oră sub atenta supravechere a staffului tehnic condus de Dan Alexa. În această săptămână, din cauza ploilor, alb-vișiniii și-au mutat ședințele de pregătire în sala de forță.
În schimb, o altă contracandidată în lupta pentru promovare, Petrolul, condamnă decizia clubului Rapid de a trece peste ordonanța militară emisă în starea de urgență, de a relua antrenamentele în grup, chiar și unele restrânse, așa cum a anunțat în exclusivitate Liga2.ro. Conducătorul clubului ploieștean e de părere că giuleștenii trebuie sancționați drastic și îi acuză de lipsă de fair-play și colegialitate.
Altfel, Erik Lincar susține că Turris Oltul Turnu Măgurele are condiții să se izoleze la propriul stadion pentru a se antrena în regim închis, conform protocolului emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului, și că este pregătită să intre în cantonament după ridicarea stării de urgență, începând cu 15 mai. Lincar consideră măsurile destul de dure, dar echipa pe care o pregătește se încadrează, datorită facilităților de care dispune stadionul, în normele stabilite.
Antrenorul echipei din județul Teleorman crede că probleme pot apărea la nivelul altor echipe din Liga 2 și nu numai. Lincar precizează că sunt cluburi chiar din prima ligă care ar putea să nu aibă o bază modernă care să ofere garanția siguranței jucătorilor.
”Noi, în mare măsură, da, suntem în regulă. Dar e o competiție cu 18 echipe, nu suntem doar noi. Sunt niște puncte pe care trebuie să le respecți. Poate sunt unele care necesită modificări sau anulări. E nevoie să se plieze pe sportul românesc. S-a transmis un protocol echipelor, dar sunt multe care nu pot să îndeplinească acele condiții impuse. Sunt câteva destul de drastice, dar noi ne încadrăm. Nu știu câte echipe își permit să facă asta la Liga 2. La Liga 1 poate sunt condiții mai bune, dar la Liga 2 e mai problematic.
Dar nu suntem nici Arsenal, să punem fiecare jucător să se antreneze pe un teren. Ei au 20 de terenuri. Sincer, în oraș, în magazine, sunt foarte mulți oameni la un loc, iar noi, care stăm afară, nu avem voie. E absurd să nu ne lase să facem cantonamentul cum trebuie și să nu începem campionatul”, a declarat Lincar pentru Liga2.ro.
Echipele își pot relua antrenamentele de la 15 mai în condiții drastice și trebuie să parcurgă anumite etape trasate de oficialii statului, despre care a vorbit Ionuț Stroe, marți. Astfel, echipele trebuie să îndeplinească patru faze după intrarea jucătorilor în cantonament:
faza unu – pregătirea preliminară;
faza doi – sesiuni de pregătire individuală;
faza trei – sesiune de pregătire în grupuri mici;
faza patru – sesiune de pregătire colectivă;
Erik Lincar spune că nu e nevoie de astfel de etape, pentru că timpul de pregătire va fi mai scurt, iar jucătorii nu vor avea o condiție fizică adecvată.
”Noi nu prea avem timp, pentru că dacă stăm după etape, începem campionatul în septembrie. Data de 15 mai să fie data limită la care să începem cantonamentul așa cum trebuie, normal. Nu știu cât afectează că facem antrenament cu un număr mic de jucători, măcar să fie jumătate cu jumătate, 12 cu 12. Dar un teren de fotbal e mare, distanță socială ar fi pentru toată lumea, iar virusul nu se transmite așa de repede ca într-un loc închis”, a mai spus antrenorul echipei Turris Oltul pentru Liga2.ro.
Lupta la promovarea în Liga 1 este în continuare deschisă, în cazul în care se va relua campionatul Ligii 2, întrucât echipele din prima jumătate a clasamentului sunt despărțite de un număr mic de puncte. Turris Oltul Turnu Măgurele se află acum pe locul 3, cu 39 de puncte, dar echipele din spatele ei sunt la un ecart destul de mic. Până la poziția a 10-a, de exemplu, ocupată de Viitorul Pandurii Târgu Jiu, sunt șase puncte diferență. CS Mioveni, clasata pe locul 2, direct promovabil, e la egalitate cu Turris, dar are și un meci în plus disputat.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-rapid-a-furat-startul-giulestenii-au-luat-exemplul-craiovei-si-se-antreneaza-de-o-mai-bine-de-o-saptamana-in-regie-cum-fenteaza-alb-visiniii-regulile-date-de-autoritati-19131626
https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-cere-ca-rapid-sa-fie-sanctionata-drastic-fiindca-nu-respeta-ordonanta-militara-si-si-a-rechemat-jucatorii-la-antrenamente-nu-avem-voie-nu-e-nici-fair-play-nu-e-n-19131662
https://liga2.prosport.ro/special/protocolul-cu-recomandari-al-ministerului-tineretului-si-sportului-si-ministerului-sanatatii-pentru-reluarea-antrenamentelor-sportivilor-de-performanta-dupa-incheierea-starii-de-urgenta-19131530
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/fotbal-cu-public-in-tribune-anuntul-care-intristeaza-iubitorii-de-sport-sa-incheiem-sezonul-acesta-fara-spectatori-si-probabil-vom-regandi-si-analiza-posibilitatea-de-a-permite-accesul-19131672
https://liga2.prosport.ro/seria-1/conditii-draconice-pentru-cluburi-pentru-a-si-readuce-sportivii-la-antrenamente-si-apoi-in-competitii-ministrul-tineretului-si-sportului-sunt-complexe-si-descriu-un-regim-strict-de-izolare-19131507