Emeric Ienei va fi sărbătorit de utiști. Singurul antrenor român care a câștigat Cupa Campionilor cu o echipă românească va fi numit cetățean de onoare al Șiriei

Marius ANGHEL 31 Mar. 2017, 14:03 Liga 2

Singurul antrenor care a cucerit alături de o echipă românescă, Steaua, Cupa Campionilor Europeni, în 1986, Emeric Ienei, a împlinit pe 22 martie vârsta de 80 de ani, iar duminică va fi aniversat la un meci din campionatul Ligii 2. Legendarul antrenor originar din Agrișu Mic, o localitate arădeană, va fi prezent la jocul de la Șiria, care începe la ora 11:00, dintre UTA Bătrâna Doamnă și Luceafărul Oradea, acolo unde autorităție locale din comuna de lângă Arad i-au pregătit o surpriză octogenarului.

„În ședință de Consiliu Local am decis decernarea titlului de cetățean de onoare al comunei Șiria pentru cel mai titrat antrenor român, domnul Emeric Ienei. Lucrurile se leagă, deoarece dânsul a împlinit recent o frumoasă vârstă, ocazie cu care județul în care s-a născut trebuie să-și aducă recunoștința pentru calitatea sportivă și umană a lui nea” Imi. Știm că marele antrenor nu are o legătură directă cu Șiria, atâta timp cât s-a născut la Agrișu Mic și a jucat la UTA, dar mi-a povestit odată că obișnuia să tranziteze deseori comuna noastră. Își vizita rudele de la Pâncota, iar săgeata verde trecea bineînțeles prin Șiria. Ca și gazdă a UTA-ei în această primăvară, am crezut că e oportun să-i oferim această distincție domnului Ienei. Îl așteptăm duminică la meci, probabil în pauză îi vom da acest titlu, sper ca și pentru suporterii UTA-ei să fie un eveniment frumos. Din punctul meu de vedere, nea” Imi rămâne unic în fotbalul românesc, e greu de crezut că un alt antrenor de fotbal din România va reuși ceea ce a reușit dânsul”, a declarat, citat de Sport Arad, Valentin Bot, primarul Șiriei, localitatea care găzduiește, pe stadionul „Otto Greffner”, jocurile de pe teren propriu din returului acestui sezon al Ligii 2 ale echipei UTA Bătrâna Doamnă.

Emeric Ienei și-a început carierea de fotbalist la clubul UTA, într-o perioadă în care la formația arădeană străluceau Petschovsky, Farmati, Mercea sau Coco Dumitrescu.

Pentru actualul antrenor al echipei UTA Bătrâna Doamnă, Laurențiu Roșu, momentul în care Emeric Ienei va fi prezent duminică la meciul cu Luceafărul Oradea are seminficație aparte. „Doresc să-i transmit multă sănătate și bucurii pentru ziua sa de naștere și să-l felicit pentru imensa carieră în fotbal. Nea” Imi m-a debutat la Steaua la 18 ani, am avut foarte multe lucruri de învățat de la dânsul. L-am mai avut antrenor și în 1999, dar și selecționer la Euro 2000, iar relația noastră a fost mereu excelentă. Mă bucur să-l revăd după atăția ani și să-mi exprim personal aprecierea pentru dânsul”, a spus Roșu la conferința de presă de dinaintea jocului cu bihorenii.

„Cred că momentul îi va bucura pe mulți cunoscători ai fenomenului. Îl consider pe domnul Jenei un Lord al fotbalului românesc, un om de o integritate morală cum puțini există. Sper să le aducem un zâmbet și o bucurie tuturor suporterilor”, a completat directorul general utist Codru Grădinariu.

Bornele lui Emeric Ienei

Născut pe 22 martie 1937, la Agrișu Mic, Emeric Ienei a jucat la UTA (1955, 1956), Steaua București (1957-1969, de trei ori a fost campion și tot de atâtea ori a ridicat Cupa României deasupra capului) și Kayserispor (Turcia, 1969-1972). De 12 ori a fost selecționat în prima reprezentativă a României. Ca antrenor al Stelei a câștigat cinci titluri naționale și patru Cupe ale României (în două rânduri a fost event) și tot cu gruparea din Ghencea a reușit o performanță neegalată în fotbalul românesc – câștigarea Cupei Campionilor Europeni, în 1986, 2-0 în finala cu FC Barcelona de la Sevilla.

Între 1986 și 1990 a fost selecționerul României, pe care a condus-o la Campionatul Mondial din Italia. În anul 2000 a condus reprezentativa noastră la Campionatul European din Belgia și Olanda. A mai antrenat CS Târgoviște, FC Bihor, Universitatea Craiova, Fehervar (Ungaria), Pannionios (Grecia) și echipa națională a Ungariei. A fost secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, cât și director tehnic al Federației Române de Fotbal.

Marius ANGHEL 31 Mar. 2017, 14:03 Liga 2
Pe aceeași temă