E golgheter și modest! „Trebuie să fim realiști și să nu ne luăm lumea în cap”

12 Oct. 2011, 16:03 Liga 2
E golgheter și modest!**

FC Snagov a făcut un salt uriaș în clasamentul Seriei I după victoria la scor de sâmbătă, 4-0 cu Astra II Giurgiu. Cu cele 13 puncte acumulate după opt etape, clasați pe locul 5, la egalitate cu locul 4, și la trei puncte în spatele liderului Delta Tulcea, ilfovenii încep din nou să viseze la promovare. Chiar dacă acum doi ani s-au luptat până în ultima clipă și au încheiat pe locul patru, în acest sezon, fotbaliștii pregătiți de Laurențiu Reghecampf sunt pregătiți să realizeze surpriza.

Dacă atunci marcatori principali erau Andrei Petrescu și Viorel Dinu, acum, locul celui dintâi a fost luat de Cristian Cristea, „Vioară” păstrându-și rolul de al doilea marcator al echipei, însă între timp a devenit și căpitanul ce face legea în vestiar.

Una dintre contribuțiile foarte importante la această realizare a formației ilfovene o are atacantul Cristian Cristea. Grație celor 7 goluri marcate în acest sezon, numărul 11 al alb-roșilor a readus în calcule obiectivul stabilit la începutul campionatului, promovarea.

Cu toate că e lider în clasamentul golgheterilor Seriei I, Cristea rămâne modest, nu se pune pe el în prim-plan și vrea, mai degrabă, ca echipa să se remarce. Pentru ca FC Snagov să-și îndeplinească obiectului, atacantul spune că toți jucătorii trebuie să rămână „realiști, să nu-și ia lumea în cap” și doar prin „muncă și unitate” pot reuși.
Ultimul hat-trick pe care Cristea la reușit, înaintea celui cu Astra II, a fost pentru Cesena, într-un meci cu Udinese.

– 2 goluri cu Viitorul, 1 cu Otopeni și 3 cu Astra II, marchezi etapă de etapă, unde vrei să te oprești?
– Ce jucător ar vrea să se oprească? Au fost mecuri în care mingea nu a vrut să intre în poartă. Acum este o perioadă foarte bună de care trebuie să profităm și să înscriem cât putem de mult.

– Ai mai marcat vreodată un hat-trick?
– Ultimul hat-trick a fost acum 2 ani. Jucam la Cesena, în Italia, și am înscris contra echipei Udinese primavera. Îmi aduc aminte că pierdusem 5-3 iar la sfârșitul mecului nu știam dacă trebuia să fiu fericit sau trist.

– Ai 7 goluri marcate în acest campionat, ești golgheterul seriei. Contează pentru tine că ești în fruntea listei?
– Contează mult mai mult că suntem pe locul 5 și că echipa merge bine. De la meci la meci prograsăm cu toții și jocul devine din ce în ce mai spectaculos. Nu ascund nici faptul că sunt foarte fericit că am ajuns la cota de 7 goluri.

– Câte goluri ai înscris cel mai mult la o echipă într-un campionat?
– Am înscris 25 de goluri în anul 2007, la echipa secundă a lui Le Mans.

– Te așteptai la o replică așa de slabă din partea Astrei II? Sperați la o așa victorie având în vedere că au în echipă mulți jucători veniți de la prima echipă?
– Nu mă surprinde pentru că știu cum e să cobori de la prima echipă și să joci la cea de-a doua. Sunt toți afectați când li se întâmplă nu asfel de lucru, au venit fără chef și cu siguranță nu le-a fost un meci ușor. Noi știam că venim după două victorii și că avem destulă încredere în noi ca să câștigăm.

– Sunteți pe locul 5, la trei puncte de prima poziție, crezi că puteți ajunge lider și să vă mentineți acolo?
– Acum trei etape vorbeam de menținerea în Liga a II-a iar acum ne gândim la lupta pentru promovare. Asta e frumos în fotbal pentru că pot apărea multe surprize. Trebuie să fim realiști și să nu ne luăm lumea în cap. Doar prin muncă și unitate ne putem menține pe o asftel de poziție.

– Care sunt atuurile tale, dar punctele slabe? Unde ai vrea să mai progresezi?
– Mai am foarte multe de învățat. Un lucru de pus la punct cât mai urgent este să mă concentrez mult mai mult la fazele de gol zise ușoare. Atuul meu este viteza.

– Are Reghecampf o așa mare influență asupra ta de ai reușit atâtea goluri? Ce îți spune la antrenamente?
– Îi respect punctul de vedere și sfaturile. Mă ajută să am încredere în mine. De multe ori, la pauză îmi zice: „Cristi, hai că dai două goluri și gata” și așa a fost de fiecare dată, să zicem că are și influență.

– Ai pleca de la FC Snagov dacă ai primi o ofertă bună sau ai continua alături de echipă pentru a vă bate la promovare, dacă e cazul?
– Nu depinde numai de mine. Eu mi-aș dori să promovez cu băieți de la echipă pentru că suntem o familie. Dacă va fi vreo ofertă și toată lumea va fi de acord, de ce nu.

– La ce vârstă ai început fotbalul? Spune-mi despre cariera ta de până acum. Cum ai ajuns în Italia?
– Am început în Franța, la vârsta de 7 ani, la o echipă de cartier. La 12 ani am intrat la o școală sportivă, iar după 2 ani m-a recrutat Le Mans, integrându-mă în centru de formare. În paralel, în perioada 14-18 ani am fost convocat la lotul național, unde am avut plăcerea de a fi antrenat de un om deosebit și anume Domnul Cheran Florin. La 18 ani am fost cumpărat de Cesena, liga a II-a italiană, și după doi ani am fost transferat la Triestina.

– La FC Snagov cum ai ajuns?
– Prin intermediu unui coleg pe care l-am cunoscut la lotul național, Mihai Ion, și el jucător în acea perioadă la FC Snagov.

– Ce idol ai în fotbal?
– Un nume mare, Messi.

– Cum este atmosfera de acum de la echipă după acel start prost de campionat?
– Este o schimbare ca de la cer la pământ, asta o putem vedea și în joc. Suntem mult mai liberi și mai liniștiți. A fost o periodă foarte grea, succesiunea de 4 mecuri pierdute poate că ne-a permis să fim și mai uniți, să lăsăm capul în jos și să muncim și mai mult. Sper să fi fost o ultimă lecție în acest sezon.

– Urmează meciul cu FC Botosani. Crezi că vei mai reuși să marchezi și acolo? Puteți să-i învingeți?
– Suntem după trei mecuri cu victorie, dar asta nu înseamnă că vom avea un meci ușor. FC Botoșani este o echipă valoroasă care de doi ani trage la promovare. Ne pregătim pentru un meci unde cel care va lupta și va munci cel mai mult va câștiga.

7 goluri marcate are Cristian Cristea în cele 8 meciuri disputate în acest campionat, fiind liderul golgheterilor în Seria I

572 de minute a evoluat atacantul în acest sezon

„Cristea are niște calități pe care este greu să le găsești la un atacant, are viteză foarte bună, are forță foarte bună, însă mai are de recuperat puțin la finalizare. Eu mă bucur foarte mult pentru el. În momentul în care am venit la echipă l-am luat de-o parte și i-am explicat ce are de făcut. I-am spus că dacă va face ce îi spun eu o să marcheze două-trei goluri pe meci.”, Laurențiu Reghecampf, antrenor FC Snagov.

Articol și foto de Marius ANGHEL

12 Oct. 2011, 16:03 Liga 2
Pe aceeași temă