Duru cere FRF să atace la TAS decizia propriei comisii privind respingerea licenței FC Rapid

Marius ANGHEL 03 Jun. 2014, 17:07 Liga 2

Directorul Administrației de licențiere, Viorel Duru, a solicitat conducerii FRF să analizeze oportunitatea înaintării unui recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), împotriva deciziei propriei Comisii de Apel, prin care grupării FC Rapid i s-a respins dosarul de licențiere.

Într-un raport publicat pe site-ul oficial al FRF, Duru explică motivele pentru care dorește să atace la TAS o decizie luată de o instanță care face parte din administrația aflată în conducerea sa. El susține că în cazul în care FRF nu va face recurs la propria decizie în cazul FC Rapid, gruparea giuleșteană are mari șanse să primească licența din partea instanței de la Lausanne.

„Vă rog să analizați oportunitatea inițierii recursului la TAS înaintat de Administrația de licențiere a FRF, în condițiile în care reprezentantul clubului Rapid, dl. Nicolae Manea, a declarat în ziua de 27 mai că pregătesc documentația pentru a se adresa Tribunalului Arbitral al Sportului. Dacă nu vom ataca și noi Decizia nr. 6/16.05.2014 a Comisiei de apel cu motivele arătate la punctele 1 și 2 din prezentul referat, atunci TAS va judeca doar neîndeplinirea principiului continuității activitatii retinute de Comisia de apel pentru a respinge apelul formulat de clubul Rapid, respectiv art. 49 – Informații financiare previzionate, cu șanse să admită recursul și să se acorde licența, deoarece există un grad ridicat de incertitudine privind îndeplinirea sau nu a prognozelor financiare, în general, și există tentația de a da credit proiecției mai favorabile, în detrimentul prudenței și asumării riscului cel mai mic. Asumarea riscului cel mai mic este filozofia FIFA și UEFA în legătură cu admiterea în competițiile sportive de top (naționale și internaționale), fiind și motivul pentru care a fost introdus sistemul de licențiere a cluburilor”, se arată în adresa lui Duru către conducerea FRF, admițând astfel erori în judecarea speței de către Comisia de Apel a Administrației de licențiere.

În opinia lui Viorel Duru, Comisia de Apel a constatat în mod eronat că obligațiile regulamentare ale clubului Rapid nu mai sunt aplicabile de la data deschiderii procedurii insolvenței, respectiv de la data de 6.12.2012. El susține că FC Rapid are în continuare restanțe la plata unor contribuții de solidaritate ca urmare a unor transferuri de jucători.

„Clubul Rapid nu poate susține că sumele restante din contribuția de solidaritate nu mai sunt datorate de la intrarea în insolvență, deoarece creditorii nu au făcut cerere de înscriere la masa credală. Obligația regulamentară a cluburilor cesionare (conform FIFA și FRF) este de a distribui contribuția de solidaritate în 30 de zile de la înregistrarea transferului de jucătorului respectiv. Mai mult, clubul Rapid a avut posibilitatea să consemneze sumele restante, din mecanismul de solidaritate, în contul escrow deschis de FRF în acest scop. Nici această cale regulamentară nu a fost urmată de clubul Rapid, fiind aleasă «umbrela insolvenței» pentru a ascunde datoriile restante către alte cluburi din activitatea de transfer a jucătorilor”, explică directorul de licențiere în raportul său.

O altă eroare a Comisiei de Apel este constatarea că datoriile financiare restante către angajați stabilite de FIFA prin decizii rămase definitive prin neaplare la TAS nu sunt restante la data de 31.03.2014, susține Viorel Duru. El este de părere că datoriile stabilite prin decizii FIFA „sunt datorii curente, născute după data deschiderii procedurii de insolvență, ele devenind certe, lichide și exigibile la data pronunțării acestora”.

„Clubul Rapid a solicitat Tribunalului București, Secția a VII-a Civilă pe calea unei acțiuni în constatare depusă în dosarul nr.46406/3/2012 să stabilească natura creanței, ca fiind o creanță născută înainte de data deschiderii procedurii. Prin urmare, solicitantul de licență nu a contestat obligația de a achita datoriile financiare restante. Obiectul cererii adresate Tribunalului București fiind ca acesta să stabilească natura creanței, ca fiind o creanță născută înainte de data deschiderii procedurii”, se mai arată în raportul citat.

În concluzie, Comisia de Apel a respins memoriul FC Rapid pe baza articolului 49 din Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor, care se referă la posibilitatea unui club de a-și susține financiar activitatea într-un sezon al Ligii I, articolul cel mai ușor de combătut la TAS, și nu pe baza articolelor 46 și 47, care se referă la datoriile către terți, certe în opinia lui Duru în cazul giuleștenilor.

Termenul de recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne este de 21 de zile de la comunicarea deciziei, acesta expirând sâmbătă, 7 iunie.

Președintele FC Rapid, Nicolae Manea, a anunțat la 17 mai că gruparea pe care o conduce intenționează să facă recurs la TAS împotriva deciziei Comisiei de Apel din cadrul Administrației de licențiere prin care i s-a respins acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I. Conducerea FC Rapid a pregătit documentația necesară însă nu a transmis până în acest moment dosarul la tribunalul de la Lausanne.

Comisia de Apel a Sistemului Național de licențiere a respins, la 17 mai, dosarul FC Rapid privind acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I, decizia fiind definitivă și executorie pe plan național. Anterior, la 10 mai, instanța de fond a Administrației de licențiere din cadrul FRF respinsese dosarul FC Rapid din cauza datoriilor în valoare de 900.000 de euro către foștii jucători Julio Cesar și Daniel Paulista.

Formația Rapid evoluează în prezent în Liga a II-a, acolo unde a fost retrogradată în vara anului 2013 printr-o decizie a TAS. Instanța de la Lausanne a decis atunci că Rapid, care câștigase barajul de menținere în primul eșalon cu Concordia Chiajna, nu poate evolua în Liga I având în vedere că nu îndeplinise condițiile de licențiere pentru sezonul 2013-2014.

În cazul în care Rapid, grupare care și-a asigurat deja promovarea în plan sportiv, primește un răspuns negativ de la TAS, în locul său va intra în Liga I formația FC Clinceni.

Vă prezentăm mai jos raportul integral scris în patru pagini:

Articol scris de Marius ȚONE (Mediafax)

Marius ANGHEL 03 Jun. 2014, 17:07 Liga 2
Pe aceeași temă