Start la renovarea arenei „Francisc Neuman”: „Totul va fi ridicat de la zero”

Marius ANGHEL 21 Jun. 2014, 17:00 Diverse

Vechea arenă a baronului Neuman a intrat oficial în proces de renovare. Joi dimineața, câțiva dintre angajații firmei Tehnodomus, câștigătoarea licitației pentru executarea lucrărilor de modernizare, au demontat primele scaune și au dărâmat gardul ce delimita gazon de peluze și tribuna a II-a. Și toate astea pentru a pentru se face loc utilajelor de șantier și noilor echipamente. Probabil, de săptămâna viitoare, se va trece efectiv la demolarea peluzelor, urmând ca lucrările să fie accelerate până la finalul anului, atâta timp cât vremea va ține cu constructorii.

Sport Arad scrie că Tehnodomus s-a angajat, conform contractului semnat cu Primăria Aradului, să dea în folosință noua arenă peste 36 de luni, dar totul ar putea fi gata mult mai repede. După modernizare, stadionul „Francisc Neuman” va avea o capacitate de 12584 de locuri, un hotel propriu, cabinete medicale, parcări și multe alte facilități. Doar instalația de nocturnă va rămâne în picioare și, probabil, turnul TV.  „Este o promisiune care am făcut-o arădenilor și o îndeplinim: vom avea un stadion la cele mai ridicate standarde. Municipalitatea a demonstrat că inveștește în infrastructura sportivă”, a punctat Gheorghe Falcă pe pagina oficială de facebook a Primăriei orașului Arad.


Francisc Neuman a construit stadionul din Calea Aurel Vlaicu după modelul „Highbury” din Londra și asta pentru că Arsenal ere echipa favorită a baronului. UTA a călcat pentru prima oară gazonul noii arene pe 1 septembrie 1946 cu ocazia meciului câștigat cu 1-0 în fața celor de la Ciocanul. Apoi, „Francisc Neuman” avea să devină scena glorioaselor succese „textiliste” ce au adus șase titluri de campioană și două Cupe ale României în vitrina celei care și astăzi este cea mai titrată grupare din Provincie. La victoriile interne se adaugă unele internaționale, de mare răsunet, cum a fost eliminarea olandezilor celor de la Feyenoord Rotterdam, deținătoarea Cupei Campionilor Europeni, în anul 1970.


 

Maxinan: „Am demarat lucrările la stadion de abia acum pentru a nu fi acuzați că perturbăm activitatea echipelor”

Firma câștigătoare a licitației pentru lucrările de modernizare a arenei „Francisc Neuman” ar fi trebuit să demareze activitatea la mijlocul primăverii, însă totul s-a amânat pentru începutul verii. Mai precis, angajații SC Tehnodomus SA au luat taurul de coarne de joi, 19 iunie, odată cu demontarea scaunelor și gardului împrejmuitor din fața peluzelor și tribunei a II-a. „Ne ocupăm de obiectele de inventar, pe care, din câte am înțeles, Primăria le va redirecționa spre alte baze sportive administrate de ea. Intenționam să intrăm mai repede pe stadion, insă nu am făcut-o pentru a nu fi acuzați că perturbăm activitatea echipelor care evoluau acolo. Nu puteam intui noi că formația de Liga a II-a are probleme, oricum nu era treaba noastră. Știam când se termină oficial sezonul și am acționat imediat”, spune George Maxinan.

Administratorul Tehnodomus ne-a mai dezvăluit și etapele lucrărilor din Calea Aurel Vlaicu. „După demontarea scaunelor, gardului, tabelei de marcaj și celorlalte obiecte aflate pe inventar, vom trece efectiv la demolare. Vom începe cu peluzele, urmând ca până la finalul anului, atât cât vremea ne va permite, să terminăm lucrările de infrastructură. Cu siguranță, la anul trecem și la structură, la turnat betoane, construcții metalice și compartimentări. În fine, vor urma finisajele și dotările arenei. Vor fi perioade în care vor lucra și 100 de angajați, sau chiar peste acest număr, e un proiect major al orașului. Cu siguranță, termenul din contract (n.a. 36 de luni) va fi respectat, dar intenționăm să terminăm mai repede. Practic, totul va fi ridicat de la 0, mai puțin instalația de nocturnă, de care nu ne atingem. Nici gazonul nu e treaba noastră”, a adăugat, Sport Arad, Maxinan, care a mai mărturisit și faptul că birourile din fața arenei vor rămâne deocamdată în picioare pentru a găzdui în continuare Asociația Județeană de Fotbal, dar și birourile de șantier ale firmei Tehnodomus.

În fine, reprezentantul firmei constructoare vorbește și despre … „construcția” fotbalistică a viitorului. „Personal, nu mai cred în varianta unor așa-ziși investitori din afara orașului, care s-a dovedit cât de serioși sunt. În schimb, un om de afaceri ca Marius Țucudean, care vine din fotbal, are băiat fotbalist și gândește sănătos fenomenul, are toate șansele să reușeașscă. Pe mine acest nou proiect mă convinge. Mi-ar plăcea ca odată cu stadionul nou la care lucrăm să apară și un club cu adevărat solid care să le aducă din nou bucurii arădenilor”, mai spune George Maxinan.


Tehnodomus a câștigat licitația publică de lucrări cu o ofertă în valoare de 32 733 275, 15 lei  (TVA inclus). Lucrările de construcții vor dura 36 de luni și după finalizare arena ultramodernă va avea 12 584 de locuri. Tribuna oficială și tribuna I vor strange 2.798 locuri, tribuna a II-a – 3.982 locuri, peluza nord: 2.902 locuri (suprafață utilă 215,4 mp.), iar peluza sud: 2.902 locuri (suprafața utilă 510,49 mp). Conform documentației proiectului, tribunele vor fi acoperite integral, vor exista 15 puncte de acces în stadion, iar sub peluza Sud va exista un mini-hotel, destinat cazării pe termen scurt a echipei oaspete și a personalului auxiliar. În zona stadionului va fi amenajată o parcare cu 300 de locuri pentru autoturisme și 20 pentru autocare.

Foto: Sport Arad

Marius ANGHEL 21 Jun. 2014, 17:00 Diverse
Pe aceeași temă