Sandu Tăbîrcă a fost numit la Centrul de Copii și Juniori al ASU Politehnica, după ce FRF a renunțat la colaborarea cu el

Anda DELIU 04 Jan. 2021, 13:15 Diverse
Sandu Tăbîrcă a fost numit la Centrul de Copii și Juniori al ASU Politehnica, după ce FRF a renunțat la colaborarea cu el

Transferurile la ASU Poli sunt, deocamdată, mai degrabă la nivelul care nu influenșează direct obiectivul dorit și declarat clar și răspicat de antrenorul Dan Alexa, al promovării în Liga 1. Deocamdată însă, clubul timișorean a anunțat că Sandu Tăbîrcă a fost cooptat la Centrul de Copii și Juniori, ca antrenor coordonator. Poliștii nu precizează exact dacă Tăbîrcă va fi și șeful lui Iulian Prodana, cel care a condus centrul până acum. La finalul anului trecut, FRF a renunțat la colaboarea cu cel adus acum la Politehnica.

Sandu Tăbîrcă este născut în 1965 și nu a avut neapărat o carieră vizibilă în antrenorat. Ca fotbalist a evoluat la Electromotor Timişoara, UMT, ASK Ybbs, SK Union Amstetten şi SV Neumarkt. A fost antrenor principal la SV Neumarkt, SK Union Amstetten, Waidhofen-Ybbs (toate în Austria), Gloria Bistriţa şi Rapid, dar și director tehnic la Universitatea Craiova, Voinţa Sibiu şi FC Braşov. În 2014 a ajuns la FRF, unde a ocuapt funcțiile de director implementare programe de dezvoltare, antrenor federal, coordonatorul loturilor naţionale de tineret şi juniori, secretar general al Comisiei Tehnice FRF şi antrenor secund al naţionalei U21.
În decembrie, FRF a renunțat să-I mai prelungească angajamantul, mai ales după ce, din informațiile Liga2.ro, Tăbîrcă se contrazicea des cu o altă persoană din Școala Federală de Antrenori.

Tăbîrcă spune că nu a fost profet în țara lui

Timișorean, Sandu Tăbîrcă are licența UEFA PRO, dar și UEFA A Elite, cea care certifică nivelul de competență pentru antrenorii de copii.

”În primul rând pentru mine e o bucurie şi o onoare. Sunt timişorean get-beget, născut şi crescut în Timişoara. Întotdeauna am avut contact, dar, precum spune o vorbă din bătrâni – nimeni nu e profet în ţara lui – e prima oportunitate a unei colaborări în oraşul meu natal şi mă bucur foarte mult. Întotdeauna am avut contact prin jucătorii pe care i-am avut din Timişoara. Prin oamenii de fotbal. Cu Dan Alexa am o relaţie foarte bună. L-am cunoscut pe domnul Viorel Şerban… cu Paul Codrea am discutat întotdeauna, mi-a fost şi jucător la Rapid. La fel, discut cu Alin Paleacu, cu Sorin Vlaicu am fost coleg la UMT. Am avut destule legături cu cei care sunt acum în club. Am spus da pentru că e o motivaţie şi pentru mine să continui, am deja experienţa. În ultimul an şi jumătate am ajutat foarte mult un club înfrăţit cu Politehnica, Rapidul, şi am experienţa lucrului cu antrenorul şi jucătorul român. Ştiu mentalitatea, care sunt plusurile şi minusurile, şi atâta timp cât voi avea sprijin necondiţionat vom putea face paşi înainte”, a precizat Tâbîrcă despre venirea sa la ASU Poli.

Antrenorul spune că vrea să introducă un concept unitar la centrul de juniori. ”Am luat un prim contact, e necesară implementarea unui concept unitar. Asta e una dintre cele mai mari probleme în România. Şi din cauza schimbărilor foarte dese nu există un program unitar şi fiecare antrenor vine cu experienţa lui proprie şi încearcă să aibă rezultate. Ceea ce nu poate funcţiona, fotbalul trebuie învăţat ca la şcoală: în etapele optime să înveţi ceea ce trebuie, ceea ce poate copilul să înveţe. Încerc să schimb puţin mentalitatea şi să arăt că se poate altceva. Va fi un proces greu, pentru că este legat de foarte multă muncă, renunţarea la unele principii proprii, de a te subordona unui concept, în care tu ai libertate de creativitate”, a mai spus antrenorul.

ASU Politehnica vorbește de strategia de creștere a juniorilor

Deși, deocamdată, cea mai bună grupă de juniori a Politehnicii a avut o toamnă cu prestații slabe, sub formă de împrumut la Fortuna Becicherecu Mic, declarative, clubul susține că vrea să crească la acest nivel.

”Sunt două idei de menţionat legat de Sandu Tăbîrcă. Prima, că e un profesionist, care a lucrat în Federaţie mulţi ani chiar în zona aceasta (sectorul juvenil) şi aducerea lui la club confirmă preocuparea noastră pentru dezvoltarea unei strategii serioase pentru creşterea valorii jucătorilor noştri. A doua e că şi Sandu Tăbîrcă intră în ceea ce înseamnă politica, poate nu neapărat declarată deschis, de a aduce valorile acasă. Toţi cei care la un moment dat au performat în altă parte se întorc pentru proiectul acesta de a încerca să readucem Timişoara cât mai repede cu putinţă pe harta fotbalistică a ţării. Atât din punct de vedere al primei echipe, cât şi al academiei de fotbal”, a declarat președintele clubului timișorean, Viorel Șerban.

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/nationala/sandu-tabirca-coordonatorul-loturilor-nationale-de-tineret-si-juniori-pleaca-de-la-frf-19158638

Anda DELIU 04 Jan. 2021, 13:15 Diverse
Pe aceeași temă