De ce pariază fotbaliştii români! Ce spun cei implicați și cum explică fenomenul AFAN şi FRF. ”Există riscul ca jucătorii să se organizeze în grup”

Bogdan SAVIN 18 Mar. 2021, 12:45 Diverse
De ce pariază fotbaliştii români! Ce spun cei implicați și cum explică fenomenul AFAN şi FRF. ”Există riscul ca jucătorii să se organizeze în grup”

De ce pariază fotbaliştii români? Cei implicați oferă detalii, iar foruri ca Asociația Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) şi Federația Română de Fotbal (FRF) dau explicații.

În fotbalul românesc au fost jucători prinși că joacă la pariuri, inclusiv pe meciurile în care evoluau, și antrenori care au decis să rupă tăcerea și să-i denunțe pe cei vinovați.

ProSport a prezentat în exclusivitate în ianuarie 2021 situația lui Marius Ioniță. Fundașul echipei SCM Gloriei Buzău e cel mai recent caz de parior dovedit, chiar de către fosta sa iubită. El a mizat inclusiv pe jocurile propriei echipe.

De ce pariază fotbaliştii români? Explicații date chiar de ei, sub protecția anonimatului

Mai mulți jucători din primele două divizii, Liga 1 și Liga 2, au explicat sub anonimat. ”Unii joacă la pariuri de plăcere, alții o fac pentru adrenalină, dar cei mai mulți pariază pentru că au venituri mici. Dacă echipele nu ar întârzia cu plata salariilor, poate că lucrurile s-ar schimba”, a spus un fotbalist din Liga 1, potrivit DigiSport.

Un altul precizează: ”Mulți fotbaliști tineri sunt influențați să joace la pariuri. Echipe sponsorizate de case de pariuri, noi avem case de pariuri pe tricouri… Jucătorii bătrâni, cu experiență, nu se lasă păcăliți, dar pentru cei tineri există multe tentații, mai ales că au salarii mici.”

Pentru sursa citată, un jucător oferă o variantă pentru a stopa fenomenul: ”Poate să fie scoase din ofertă competiţiile interne? Nu știu dacă ar fi posibil. Dar așa nu ai putea să mai pariezi pe meciurile tale. Înțelegem și noi că este greu pentru echipe să găsească sponsori, dar nu cred că trebuie să depindă atât de multe de casele de pariuri.”

Ce spune AFAN despre fotbaliștii pariori din Liga 1 și Liga 2

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, spune că jucătorii sunt avertizați mereu cu privire la problema pariurilor, însă problemele financiare din România îi împing către această cale ilegală pentru ei.

”Facem proiecte cu FIFA și UEFA pentru combaterea acestui flagel, dar sunt unii care se cred mai deștepți. De cinci ani le spunem același lucru, la ședințele din vestiar. Din păcate, mai multe nu putem face, depinde de fiecare în parte. La Buzău sunt plătiți la timp jucătorii, eu știu că n-au avut restanțe financiare. Sper să nu mai fie cazuri, dar nu știi niciodată. Riscul cel mai mare este la echipele unde există restanțe mari. Acolo mai există riscul ca jucătorii să se organizeze în grup”, a declarat Emilian Hulubei, președintele AFAN, pentru DigiSport.

Federalii au comentat și ei: ”FRF condamnă categoric pariurile în ceea ce îi privește pe toți cei implicați în fenomenul fotbalistic din țara noastră. Această practică este interzisă de regulament. Federația Română de Fotbal a îndemnat în nenumărate rânduri cluburile din România de a informa jucătorii despre acest lucru. În astfel de cazuri, toleranța este zero și jucătorii ar trebui să fie conștienți de gravitatea unor astfel de fapte.”

În trecut, un caz grav s-a petrecut și la Dacia Unirea Brăila, acolo unde fotbaliști ai echipei trucau meciurile și încercau să atragă câți mai mulți colegi în ”rețea”. ”Îi călcam în picioare! Le-am zis că vor pleca cu duba de la stadion… Luaseră însă bani de la cămătari”, a spus antrenorul Alin Pînzaru, acum ”secund” la UTA.

  • Nici FRF și LPF nu sunt private de vină. Principala competiție pe care o organizează forul condus de Răzvan Burleanu, campionatul Ligii 2, este sponsorizată și are denumirea unei agenții de pariuri. La fel se întâmplă și în cazul campionatului Ligii 1, organizat de forul condus de Gino Iorgulescu, care e sponsorizată de aceeași casă de pariuri. La fel și competiția Cupa României, organizată tot de FRF.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cutremur-in-fotbalul-romanesc-dovezi-bomba-despre-cum-pariaza-un-jucator-pe-meciurile-echipei-sale-credea-ca-unele-sunt-blaturi-si-e-dat-de-gol-de-iubita-inselata-pariurile-erau-un-drog-19163409

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/marturii-despre-meciurile-trucate-din-liga-2-alin-pinzaru-le-am-zis-ca-vor-pleca-cu-duba-de-la-stadion-luasera-insa-bani-de-la-camatari-19157515

Bogdan SAVIN 18 Mar. 2021, 12:45 Diverse
Pe aceeași temă