Consilierii județeni din Timiș au votat pentru un nou stadion al Timișoarei de 122 de milioane de euro! Mingea e acum în curtea CNI

Anda DELIU 11 Jun. 2021, 20:44 Diverse
Consilierii județeni din Timiș au votat pentru un nou stadion al Timișoarei de 122 de milioane de euro! Mingea e acum în curtea CNI

Consilierii județeni din Timiș au aprobat prin vot, astăzi, 11 iunie 2021, indicatorii tehnico-economici pentru viitorul stadion al Timișoarei, sau, mai clar spus, au aprobat studiul de fezabilitate. Urmează acum o serie de proceduri de aprobare la Compania Națională de Investiții (CNI), cea care va finanța mare parte a proiectului. Cert acum este că noul stadion care va fi contruit pe locul actualului ”Dan Păltinișanu” va costa 122 de milioane de euro și nu va fi gata până în 2025!

Stadionul va fi fără pistă, așa cum a fost nevoit președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, să accepte după valul de critici creat după ce politicianul a venit cu ideea unei piste de atletism. Încă de miercuri, la ora 15:00, ProSport a solicitat instituției dacă poate confirma că Studiul de fezablitate e gata și să pună publicației la dispoziția randarea.

Prezent în grupul de comunicare, președintele CJT s-a făcut că nu vede solicitarea și a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook, miercuri, în toiul nopții.

”Mergem înainte cu proiectul noului stadion al Timișoarei. Fără pistă de atletism. Vinerea aceasta supunem aprobării indicatorii tehnico – economici ai stadionului pe care îl vom construi pe locația actualei arene. Vorbim de un stadion de 30.000 de locuri, dintre variantele propuse de studiul de prefezabilitate am ales-o pe cea cu cel mai bun raport facilități – cost. Atașat vedeți randarea acesteia”, a postat, triumfalist, Nica, cu randarea ținută ”secretă” pentru ProSport.

Noul stadion din Timișoara nu va fi gata până în 2025!

Studiul de fezabilitate a stabilit, pe lângă capacitatea, care era fixată de dinainte la 30.000 de locuri, și costul, dar și durata de realizare. Din păcate pentru fotbalul timișorean, va mai dura cel puțin patru ani!

”Investiția este estimată în această fază la aproape 122 milioane euro cu TVA, în sarcina Consiliului Județean intrând o cofinanțare de 11 milioane euro, atât cheltuieli eligible, cât și neeligibile. Restul sumei va fi asigurat prin bugetul național. Ca timp de realizare, studiul de prefezabilitate estimează că acesta ar putea fi construit în 4 ani, incluzând studiul de fezabilitate și proiectarea obiectivului”, a mai anunțat Alin Nica.

Acum, studiu de fezabilitate trebuie aprobat la Compania Națională de Investiții

Studiul votat de aleșii județeni va trebui aprobat și de CNI. Acum câteva săptămâni, într-o vizită la Timișoara, ministrul Dezvoltării Attila Cseke a explicat care sunt următorii pași.

”Sunt niște proceduri, dar pot să vă garantez că, din punct de vedere al Guvernului, este un proiect important și va fi împins înainte pentru a arde etapele acestea de procedură. După ce vom avea studiul de fezabilitate, acest proiect trebuie să treacă prin trei comitete tehnico-economice, toate cu implicare la minister: primul la CNI, al doilea la ministerul Dezvoltării și, al treilea, un consiliu interministerial, unde trebuie aprobate investițiile. După ce vom avea studiul de fezabilitate, lucrurile pot avansa puțin mai repede, în sensul în care aceste trei avize să fie emise. Apoi e nevoie de o hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, care este obligatorie la investiții de peste 40 de milioane de lei”, a declarat Attila Cseke la Timișoara.

După ce va ieși hotărâre de Guvern ce aprobă investiția, se poate face licitația pentru realizarea proiectului tehnic. De asemenea, în paralel cu realizarea proiectului tehnic, se va face demolarea actualului stadion ”Dan Păltinișanu”, care va începe în toamnă.

Din informațiile ProSport, cel puțin pentru PNL, partidul care dă actualul premier, stadionul de la Timișoara e o prioritate absolută, pentru a recâștiga primăria capitalei Banatului în 2024.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ministrul-dezvoltarii-attila-cseke-vizita-de-cinci-minute-la-stadionul-dan-paltinisanu-a-vorbit-despre-demolarea-arenei-si-constructia-uneia-noi-din-punct-de-vedere-al-g-19186073

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/presedintele-consiliului-judetean-timis-a-intors-o-ca-la-ploiesti-pentru-noul-stadion-al-timisoarei-asaltat-de-critici-alin-nica-face-pe-eroul-si-spune-ca-va-elimina-pista-de-atletism-propusa-tot-d-19179120

https://liga2.prosport.ro/special/opinii/opinie-trotineta-nu-a-schimbat-niciodata-un-destin-proiectele-de-stadioane-ale-timisoarei-sabotate-de-principalii-actori-politici-care-s-au-folosit-de-suporteri-in-campania-electorala-19177236

Anda DELIU 11 Jun. 2021, 20:44 Diverse
Pe aceeași temă