2013, anul revenirii Bacăului în eșalonul secund!

Marius ANGHEL 19 Dec. 2013, 13:25 Diverse
2013, anul revenirii Bacăului în eșalonul secund!

Anul 2013 a însemnat pentru fotbalul băcăuan revenirea în cel de-al doilea eșalon, prin Sport Club Bacău, grupare ce a reușit promovarea la a treia tentativă. Cu un antrenor tânăr la timonă, fostul căpitan stelist Marius Baciu, echipa băcăuană a câștigat la pas seria I din Liga a III-a, chiar dacă jocul nu a fost întotdeauna unul spectaculos. Dincolo de asta, însă, meritele lui „Bacione” rămân incontestabile, dacă ținem cont de faptul că el a preluat o echipă în derivă, ce fusese abandonată în debut de sezon de Viorel Tănase, și a promovat mai mulți jucători tineri din propria pepinieră. În orice caz, promovarea a fost mult supralicitată, cu scandări de genul „campionii”, cu împărțirea de tricouri și medalii pentru câștigarea unei serii de un nivel valoric foarte slab.

La sfârșitul lunii iunie, însă, surpriză! Clubul băcăuan a decis să se despartă de Marius Baciu, fără măcar să-l anunțe. Surpriza și mai mare a fost anunțarea numelui noului antrenor: Viorel Tănase, cel care lăsase echipa baltă în toamna precedentă. „Tase” s-a făcut remarcat prin dificultățile de comunicare cu presa, rămânând celebră replica sa din debutul unei conferințe de presă: „când sunteți gata, îi dăm drumul, că avem și noi program de odihnă”. În privința transferurilor, gruparea băcăuană a mers pe mâna „repatrierilor” (Andrei Lozneanu, Ionuț Mihălăchioae, Cătălin Curiliuc), dar și a unor jucători experimentați (Claudiu Tudor, Oltean).

Debutul de campionat a fost unul cât se poate de nefast pentru gruparea băcăuană, care și-a anunțat ca obiectiv cât se poate de clar calificarea în play-off-ul campionatului, adică o clasare în primele 6. Cu o singură victorie în primele 10 etape, Sport Club Bacău s-a trezit cochetând cu ultimele două locuri ale clasamentului. E foarte adevărat că echipa băcăuană a avut și ghinion și uneori chiar arbitraje potrivnice. La fel de adevărat, însă, este și faptul că Viorel Tănase a bulversat echipa prin nenumăratele schimbări în primul 11 de la o etapă la alta, de dragul unui sistem de rotație ce s-a dovedit dăunător. Cu toate astea, conducerea clubului a decis să meargă pe mâna tehnicianului gălățean, opinând că vina pentru rezultatele slabe le aparține doar jucătorilor.

Revirimentul băcăuanilor a început în etapa a XIII-a, cu o victorie la Brăila, urmată de o remiză pe terenul liderului de la acel moment, FC Clinceni, și de alte două succese – acasă, cu Iașiul lui Marius Lăcătuș și la Constanța, cu Farul. Deloc întâmplător, rezultatele bune au venit odată cu folosirea unei formule de echipă stabile, fără modificări substanțiale de la o etapă la alta, ca în debutul campionatului.

Sport Club Bacău a încheiat anul pe locul 7 în seria I a Ligii a II-a, foarte aproape de îndeplinirea obiectivului stabilit la început de sezon și pe care unii s-au făcut că-l uită pe parcurs. Cu o bună pregătire de iarnă și cu evoluții precum cele din ultimele etape, echipa băcăuană ar putea merge în play-off, acolo unde fotbaliștii pregătiți de Viorel Tănase ar putea acumula o experiență utilă în disputele cu echipele tari ale seriei. În plus, lucru foarte important, Sport Club Bacău și-ar apropia și suporterii de care momentan duce lipsă.

Sursa: Bacăul sportiv

Marius ANGHEL 19 Dec. 2013, 13:25 Diverse
Pe aceeași temă