Lecție rară de bun-simț dată de portarul-antrenor al Dumbrăviței, Alexandru Ciui, intrat de nevoie pe teren la partida cu CFR Cluj: ”A fost pur și simplu o onoare”

Anda DELIU 10 Nov. 2022, 22:37 Cupa

La șase luni distanță de la promovarea istorică în Liga 2, unul dintre portarii Dumbrăviței surprinde din nou prin sinceritate, asumare, decență și bun-simț.

Dacă după ce a lăsat Reșița încă un an cel puțin în eșalonul al treilea, Cătălin Trifon (23 de ani) a recunoscut că nu are juniorat și muncește în construcții, acum Alexandru Ciui (28 de ani) a impresionat o țară întreagă și o parte dintre oamenii pus pe miștocăreli ieftine pe seama greutății sale.

Cel care e și antrenor cu portarii la echipa timișeană a spus că pentru el a fost o onoare să fie pe teren la înfrângerea cu 0-5 contra campioanei CFR Cluj, în grupele Cupei României, în contextul în care în cealaltă poartă era prietenul său din copilărie: Cristian Bălgrădean.

Robert Mikloș a fost făcut KO și arbitrul nu a dat nici măcar cartonașul galben. A debutat Alexandru Ciui, antrenorul cu portarii

CSC Dumbrăvița a rămas de o perioadă fără portarul titular Cătălin Trifon, care a suferit o luxație la deget, iar în meciul din Cupă cu CFR, din minutul 35, l-a pierdut și pe Robert Mikloș, care a fost lovit în tâmplă de Mistrati, scos pe targă și dus cu ambulanța la spital.

Al treilea portar al unei echipe ”low-buget”, CSC Dumbrăvița, Alexandru Ciui a fost nevoit să intre pe teren. Ajuns la 28 de ani, Ciui a fost unul din portarii buni ai fotbalului mic timișean, cu legitimare inclusiv la Ripensia, dar, la fel ca și alți talentați autohtoni, ”nevăzut” de nimeni dintre echipele timișorene, care și din această cauză azi se zbat în subsolul ligii secunde.

Ciui s-a bucurat că l-a avut adversar în acest meci pe Bălgrădean. ”După cum arată scorul, un meci destul de greu! Mai ales din postura mea. Țin să menționez că principala mea activitate e aceea de antrenor cu portarii, dar circumstanțele m-au dus, să zic, pe teren. A fost pur și simplu o onoare să am șanse să joc contra campioanei României și nu pot să zic decât că m-am bucurat pe deplin de șansa avută. Mai ales că Bălgrădean, fiind adversarul meu de astăzi și, în același timp, fiind amândoi din Sânnicolau Mare, ne cunoaștem. El mă cunoaște pe mine de când eu eram copil mic. Asta nu face decât să fie o onoare în plus pentru mine că am fost astăzi pe teren!”, a spus Ciui, în direct la DigiSport, la finalul partidei de la Cluj.

Stafful e part-time la Dumbrăvița! Ciui lucrează și în învățământ

Cum în ultimii ani a apărat doar în Liga 4 și 3, Ciui a acumulat multe kilograme în plus, pe care și le asumă. E altfel, dacă Trifon a admis că amestecă mortarul cu cimentul alături de Alexandru Martinov, Ciui a recunsocut că e și cadru didactic, la fel ca și antrenorul principal al echipei, Cosmin Stan.

Dumbrăvița e o echipă cu salarii mici și fără prime de joc, astfel că unii de acolo au nevoie și de un alt serviciu, de care nu le este rușine. ”Știu că am multe kilograme în plus, atât pentru viața cotidiană, de zi cu zi, dar mai pentru un jucător de fotbal. Muncesc de dimineață, mă trezesc la 5:30. Am și job, lucrez în învățământ, vin și la fotbal. Mă străduiesc să-mi fac un rost în viață și nu pot să zic că sunt un jucător profesionist 100 la sută precum cei de la CFR Cluj. Pur și simplu o onoare pentru mine să fiu pe teren în seara asta”, a mai spus Ciui.

Ciui și-a felicitat colegii: ”Sunt convins că fiecare în parte a dat cât a putut în această seară”

Altfel, Ciui a admis diferența uriașă dintre CSC Dumbrăvița și CFR Cluj, unde normală, dată fiind clasarea și bugetele.

”Din câte știu, colegul meu este bine și sper din tot sufletul să fie așa. Iar sentimentele au fost mixte și reci, și calde. În același tip o onoare, dar știind nivelul pregătirii mele pot să zic așa, am avut anumite emoții. Am fost surclasați clar, din multe puncte de vedere, din toți factorii fotbalistici, atât fizic, tactic, psihologic. Am făcut cât am putut. Păcat că am cedat în ultimele 10 minute în halul acesta, să zic. Dar țin să îmi felicit colegii pentru dăruință și atitudine, sunt convins că fiecare în parte a dat cât a putut în această seară”, a mai punctat Ciui.

CSC Dumbrăvița în meciul cu CFR Cluj: Mikloș (Ciui 41′) – Amariei, Moțiu, Bain, Bura-Koț (Gîsă 71′) – Tismonar (L. Bodri 71′), Andr. Olaru, Ad. Ungureanu (Martinov 71′), Ghinescu (cpt.) – Dav. Popa (Pașcalău 71′), P. Simon. Rezerve neutilizate: – Grancea, D. Grigoriu, Curea, Blickling.

Cosmin Stan, supărat de căderea fizică

Scorul de la meciul din Gruia a căpătat proporții după minutul 87. Cosmin Stan a vorbit despre căderea fizică a elevilor săi, cumva firească contra unui colos al pregătirii fizice cum e CFR Cluj cu Dan Petrescu antrenor.

”Asta mă doare cel mai tare pentru finalul de meci. E clar că cei care erau pe teren pe final de meci, vorbesc de ceilalți șapte jucători, sunt jucători care au avut foarte puține minute în ultimul timp și atunci era clar că vor cădea. De aia am și făcut schimbările, cele patru, jucători de bază, care până acum au fost titulari, tocmai să reușim finalul de meci săl ducem la bun-sfârșit”, a spus, la microfonul DigiSport, Cosmin Stan.

CSC Dumbrăvița are 0 puncte și tot atâtea șanse de a se califica mai departe în Cupa României. În ultimul act va evolua în deplasare la CSM Alexandria.

Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures

Anda DELIU 10 Nov. 2022, 22:37 Cupa
Pe aceeași temă