Costel Ilie vrea să scoată Rapidul din criză: „Trebuie să tragem cu toții la aceeași căruță, să muncim mai mult și să fim mai responsabili”

Marius ANGHEL 22 Dec. 2015, 13:10 Liga 2
Costel Ilie vrea să scoată Rapidul din criză:**

Rapid CFR Suceava va începe sezonul de primăvară din Liga 2 cu o nouă conducere tehnică. Nemțeanul Costel Ilie a acceptat să fie șeful băncii tehnice a grupării sucevene până în vara anului 2017. Proaspătul antrenor principal al „ceferiștilor” este posesor al licenței Pro și a pregătit deja două formații în actualul sezon, este vorba de Ceahlăul Piatra Neamț și Aerostar Bacău. Ca jucător, Costel Ilie a evoluat cu succes pe prima scenă a fotbalului românesc, îmbrăcând tricoul formațiilor Ceahlăul, Dinamo București și FC Vaslui.

Misiunea acestuia pe banca Rapidului nu se anunță a fi una facilă, gruparea fiind în plină derivă după ce nu a reușit să câștige niciunul din ultimele opt meciuri de campionat și a căzut în afara zonei play-off. Mai mult, nici situația financiară a grupării sucevene nu este una tocmai de invidiat.

– Domnule Costel Ilie, cu ce planuri veniți la Suceava?
– Obiectivul imediat al echipei este calificarea în play-off și cred că este un target realizabil. Vin pe Areni cu gânduri pozitive și cu dorința de a face treabă bună. Pentru a reuși ce ne-am propus trebuie să tragem cu toții la aceeași căruță, să muncim mai mult și să fim mai responsabili. Vreau să văd la jucători o atitudine corespunzătoare performanței, care să creeze un climat bun în sânul echipei. Fără respect, determinare și disciplină nu se poate. Trebuie să lucrăm la schimbarea imaginii noastre ca echipă.

– Sunteți de părere că lotul grupării sucevene are nevoie de o remaniere serioasă?
– Voi face o analiză alături de conducerea clubului și voi vedea ce măsuri se impun. Am stabilit ca ultimul cuvânt în această problemă să-mi revină mie, pentru că eu sunt cel care răspunde pentru rezultate. În mod cert vor veni jucători pe posturile deficitare, însă nu vom face schimbări masive. Cei mai mulți dintre jucători au dus greul până acum și vor rămâne aici pentru a pune umărul la ieșirea din criză.

„Jucătorii trebuie să înțeleagă că va fi o schimbare și nu sunt dispus să mă abat de la principiile mele”

– Cât de bine îi cunoașteți pe jucătorii suceveni?
– Îi știu pe majoritatea dintre ei. Bălan și Semeghin nu mai au nevoie de nicio prezentare, cu „Seme” am fost chiar coechipier la Dinamo. Pe Onciu și Ferariu i-am avut elevi la Ceahlăul, pe Sava îl cunosc tot de la Piatra Neamț. Sfrijan, Negru, Golofca, Vrabie sau Sandu sunt și ei jucători de calitate. Important este ca toți să se pună în slujba echipei, să lase orgoliile de o parte și să facă ceea ce li se cere.

– Credeți că veți reuși să impuneți ușor toate aceste principii în condițiile în care situația financiară a clubului este una cu multe lipsuri?
– Să nu se înțeleagă că vin la Suceava ca să schimb totul, însă lumea trebuie să conștientizeze că este nevoie de muncă și trebuie respectate niște reguli elementare pentru a putea spera la performanță. Să știți că sunt învățat cu greul, pentru că am trăit în ultimul an la Ceahlăul niște momente cu adevărat teribile, mult mai dificile decât la Suceava. Cred că la ceea ce se întâmplă acum în fotbalul românesc o întârziere de o lună la salariu nu reprezintă o tragedie. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în spate și să vedem dacă prin ceea ce noi am făcut pe teren i-am mulțumit pe oamenii care ne plătesc. Jucătorii trebuie să înțeleagă că va fi o schimbare și nu sunt dispus să mă abat de la principiile mele. Nu va fi loc de negociere la cerințele de bază pe care le-am enumerat mai sus. În fotbal, antrenorul și conducătorii decid.

– Cu cine veți colabora în mod direct pe timpul mandatului de la Rapid?
– Dacă eu voi fi antrenorul de pe bancă, Dorin Semeghin va fi antrenorul din teren. Din stafful meu va mai face parte și Mihai Guriță. Ambii sunt fotbaliști emblematici ai Sucevei, având și avantajul de a cunoaște în amănunt lotul de jucători și problemele de la club.

– Când aveți programat primul contact direct cu fotbaliștii Rapidului?
– La finalul acestei săptămâni mă voi întâlni la Suceava cu cei din conducerea clubului și cu membrii staffului tehnic, pentru a pune la punct toate detaliile legate de perioada de pregătire din intersezon. N-am dorit să-i convoc și pe jucători la această ședință pentru că ei sunt plecați care-ncotro, fiind în vacanță. Cu ei o să mă văd la primul antrenament din 2016, care va avea loc pe 11 ianuarie sau o săptămână mai târziu.

– Ce doriți să le transmiteți iubitorilor fotbalului din Suceava?
– Știu că suporterii suceveni sunt foarte pătimași și buni cunoscători ai fenomenului fotbalistic. Le cer să vină alături de echipă, pentru că băieții au nevoie de încurajările lor. De asemenea, îmi doresc ca ei să aibă răbdare pentru că vor fi unele schimbări la echipă, dar vom încerca să facem lucrurile să meargă din ce în ce mai bine.

Rapid CFR Suceava iernează pe locul 8 în Seria I a Ligii 2 cu 21 de puncte, cu patru mai puține față de ultima echipă care merge la play-off, SC Bacău.

Articol scris de Gabriel TODERAȘCU

Marius ANGHEL 22 Dec. 2015, 13:10 Liga 2
Pe aceeași temă