Costel Enache, neobișnuit de iritat după ce ”U” Cluj a câștigat cu Ripensia și a urcat pe loc de play-off. Antrenorul a răbufnit de mai multe ori la întrebările primite și așteaptă discuția cu conducerea | VIDEO

Marius ANGHEL 12 Dec. 2020, 08:03 Liga 2

”U” Cluj a câștigat și al doilea meci desfășurat în această săptămână, 1-0 în restanța cu Ripensia, la trei zile distanță de la 2-1 cu Dunărea Călărași, astfel că a încheiat anul 2020 pe poziția a 6-a a Ligii 2. La finalul sezonului regular, acest loc este ultimul care asigură prezența în play-off-ul de promovare, primul obiectiv pe care îl are echipa antrenată acum de Costel Enache.

După succesul de pe Cluj Arena cu timișorenii, asigurat de reușita din minutul 14 a căpitanului Gabriel Tamaș, cu o lovitură de cap din 8 metri central după o centrare dintr-un corner bătut din dreapta de Ștefănescu, Costel Enache nu a comentat propriu-zis despre joc, ci a filosofat despre echilibrul pe care trebuie, în mod normal, să-l aibă o echipă după orice rezultat, de înfrângere sau victorie.

Costel Enache a filosofat după victoria cu Ripensia: ”Noi nu avem decât înmormântare și nuntă. Cred că ar fi bine să fim puțin mai echilibrați”

Antrenorul nu vrea bucurie extremă după o simplă victorie, considerând acest lucru drept un obicei ”pur românesc”. A remarcat la jucătorii săi că au fost motivați, determinați și uniți, ceea ce ar vrea să vadă mereu.

”Suntem un pic cam naivi în a trata lucrurile. O înfrângere a fost un dezastru, iar o victorie parcă ne face minunați. Eu sunt educat profesional de foarte mulți ani și știu că lucrurile nu trebuiesc (n.r. – Trebuiesc este greșit exprimat. Corect este trebuie) duse în extreme niciodată. E nevoie de un echilibru, e nevoie de continuitate și de consecvență. Da, o stare sufletească pozitivă e normală după o victorie. După o înfrângere e bună puțină tihnă și puțină modestie, dar nu lucrurile duse la extrem. Noi am făcut asta și am greșit. Văd că nu învățăm din aceste trăiri. Sunt pur românești. Știm că noi nu avem decât înmormântare și nuntă. Cred că ar fi bine să fim puțin mai echilibrați. Lupta e destul de lungă, destul de grea. E o situație de moment, o conjunctură, mai e mult de muncă și singurul lucru pozitiv e că am văzut jucătorii foarte motivați, determinați și uniți. E singurul punct care ne dă un echilibru pentru viitor. Restul, jocul, mai puțin spectaculos, dar faptul că jucătorii și-au lăsat sufletul pe teren e foarte important, și asta cred că trebuie să fie piesa cu care începem jocul de lego”, a spus Costel Enache pe gazon, la microfonul LookSport.

Enache, iritat că nu îi sunt reținute declarațiile și se uită situația prin care a trecut echipa și chiar el

O a doua întrebare a reporterului care i-a luat interviu pe gazon, după meci, referitoare la starea de spirit a jucătorilor în pauza de iarnă după această victorie, l-a scos puțin din sărite pe antrenorul Universității Cluj. Enache, de obicei o persoană calmă, calculată în fața camerei de filmat, a adus reproșuri că nu îi sunt ascultate declarațiile anterioare. Acesta a adus din nou în discuție, așa cum a făcut-o de mai multe ori de după ce echipa a ieșit din carantină, ultima dată înaintea chiar acestui joc, că infectarea cu COVID-19 a majorității jucătorilor a dat peste cap toate planurile sale și aproape tot ceea ce construise la ”U” din vară.

”Am spus de foarte mult ori. Nu știu, cred că nimeni nu e atent la ceea ce vorbesc eu. Aș vrea ca din declarațiile mele să spuneți: «Da, uite, ai spus chestia aia.» Am spus de foarte multe ori: fotbalul este un proces, fotbalul are nevoie de continuitate, de consecvență, de niște reguli, de niște principii, care trebuiesc (n.r. – Din nou folosește forma incorectă a verbului trebuie. Corect este trebuie) implementate, respectate și bătătorite într-o casă. Am spus așa, că partea de COVID o să ne afecteze foarte, foarte mult. Nimeni nu m-a crezut. Toată lumea din jurul meu a spus: «Hai, lasă profesore, că o să fie…» Nu! Lucrurile nu pot să se desfășoare așa. Noi analizăm datele jucătorilor, și fizice, și cele tehnico-tactice. Lucrăm cu InStat. Dar noi monitorizăm jucătorii. Am văzut ce s-a întâmplat cu ei, am văzut în antrenamente și am văzut în jocuri. V-am spus imediat după partea de carantină că o să vedeți foarte mulți jucători accidentați. O să expunem jucătorii. Exact așa s-a întâmplat. Avem vreo cinci jucători cu accidentări foarte grave. Adică nu o lovitură într-un contact cu adversarul. Ligamente rupte, mușchi rupți. E destul de grav. Spun lucrurile astea, dar le spun degeaba. Cred că nu suntem atenți la ceea ce declarăm. Eu o fac din respect pentru telespectatori, pentru voi în primul rând (n.r. – jurnaliști), că știu că și voi munciți foarte mult, dar ar fi bine dacă ne-am concentra un pic de declarații”, a spus, destul de iritat, Costel Enache, care a trecut, la rândul său, printr-o perioadă dificilă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

https://www.youtube.com/watch?v=6i-8xlBzCXQ&ab_channel=FCUniversitateaCluj&fbclid=IwAR2m59rMEAiiRdUfDPcEV2aa2cCJhnrVf-lZ6NDr4vNtkseA5x0IFoxTYwQ

Gazonul de pe Cluj Arena: ”Groaznic!”

La al doilea flash-interviu de după meci, de această dată în fața tuturor reporterilor prezenți la meciul cu Ripensia, Costel Enache s-a prezentat la fel de nervos, iritat, se putea observa chiar pe chipul său, în ciuda faptului că echipa sa câștigase și poate nu avea atât de multe motive să fie într-o astfel de stare.

După ce a repetat aproape în aceeași formă ceea ce a spus și la nivelul gazonului, răspunsul la prima întrebare, antrenorul și-a lăudat jucătorii atunci când a fost chestionat despre starea execrabilă a gazonului de pe Cluj Arena.

”Incredibil! Am intrat după meci să îi felicit pe jucători. Nu mi-am imaginat că așa e terenul. Groaznic! Gândiți-vă că noi am avut foarte multe probleme de lot, jucători accidentați și suspendați. Am jucat aproape cu același lot față de jocul trecut. În trei zile, să joci pe așa teren, nu e chiar ușor. E o mare bilă albă (n.r. – Gesticulând un cerc mare) pentru jucători, că și-au lăsat toată energia și tot sufletul pe teren. E singura treaptă cu care aș putea să spun că putem apăsa piciorul cu mare încredere: efortul și unitatea de grup a jucătorilor”, a spus Enache.

”Linii trase demult, și în suflet și în mintea mea”

Despre ceea ce va urma, Costel Enache spune că s-a și gândit deja, însă așteaptă discuția cu partea de conducere. La modul cum a spus-o și cum s-a exteriorizat, nu ar fi o surpriză nici să se despartă de ”U” Cluj.

”Sunt linii trase demult, și în suflet și în mintea mea. Acum rămâne să discutăm în cadrul clubului. Vedem ce concluzii vor apărea”, s-a rezumat să spună Costel Enache.

”Datoria unui antrenor este să fie abil, să își țină jucătorii aproape”

Chestionat despre existența unei liste cu jucători care vor veni, despre planurile pe care le are în această iarnă, antrenorul a avut din nou un răspuns frapant. Iritat, Costel Enache a vorbit despre cum trebuie să se exprime pentru a împăca pe toată lumea.

”E complicat. Eu întotdeauna apar în fața voastră și încerc să țin un echilibru. În general vă mint, ca să știți despre ce e vorba! Lucrurile nu se desfășoară așa: voi puneți o întrebare și eu răspund. Datoria unui antrenor este să fie abil, să își țină jucătorii aproape, să nu creeze disensiuni între ei, pentru că ei sunt lucrul cel mai apropiat. Trebuie să spună lucrurile încât să nu supere partea cealaltă, conducerea, încât să dea încredere suporterilor și cât să rămân și eu cu demnitate. Dacă ați vrea să vorbim de lucrurile astea, ar ieși un mare tămbălău. Nu e genul meu de a crea conflicte”, a răspuns Costel Enache, care apoi nu a mai primit nicio întrebare și a fost lăsat să plece.

”U” Cluj, pe locul 6 în Liga 2, de play-off, la finalul anului 2020

Faptic, după această victorie cu Ripensia, din ultimul meci oficial programat în 2020, ”U” Cluj a urcat pe locul 6 în clasamentul Ligii 2, ultima poziție care la finalul sezonului regular duce în play-off-ul de promovare. Echipa are 23 de puncte acumulate în 14 meciuri disputate în 15 etape, fiind la un punct peste Metaloglobus și FK Csikszereda, și la șapte (U Craiova 1948 SA), trei (Viitorul Pandurii și Rapid), respectiv două (Dunărea Călărași și ASU Poli) de primele cinci clasate.

La începutul lui 2021, în ultimele șase etape rămase din sezonul regular, ”U” Cluj mai are de jucat cu: Viitorul Pandurii Târgu Jiu (deplasare), CSM Slatina (acasă), Fotbal Comuna Recea (deplasare), U Craiova 1948 SA (acasă) și Petrolul Ploieşti (acasă).

Foto: Flaviu Buboi / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/restanta-u-cluj-ripensia-se-disputa-de-la-ora-1600-pe-cluj-arena-ardelenii-au-nevoie-de-o-victorie-pentru-a-incheia-2020-pe-pozitie-de-play-off-insa-n-au-invins-niciodata-adver-19162102

https://liga2.prosport.ro/seria-1/u-cluj-din-mocirla-in-play-off-pe-un-gazon-oribil-al-cluj-arenei-golul-lui-tamas-a-facut-diferenta-cu-ripensia-19162172

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cosmin-petruescu-crede-ca-ripensia-ar-fi-meritat-un-egal-cu-u-cluj-e-pacat-ca-plecam-de-la-cluj-fara-niciun-punct-la-modul-general-in-care-s-a-disputat-partida-19162230

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-13-sapte-meciuri-incep-la-ora-1100-cele-trei-echipe-clasate-pe-podium-joaca-in-deschiderea-rundei-19158679

Marius ANGHEL 12 Dec. 2020, 08:03 Liga 2
Pe aceeași temă