VIDEO | Costel Enache dezvăluie calvarul prin care a trecut din cauza infectării cu COVID-19: ”Am avut 11 zile de chin groznic. Nu e de joacă.” Antrenorul Universității Cluj, mesaj de suflet pentru aniversarea a 101 a clubului, de ce tot ce construiese ”s-a diluat total” și cum vede meciul cu FK Csikszereda

Marius ANGHEL 24 Nov. 2020, 18:48 Liga 2
VIDEO | Costel Enache dezvăluie calvarul prin care a trecut din cauza infectării cu COVID-19: ”Am avut 11 zile de chin groznic. Nu e de joacă.” Antrenorul Universității Cluj, mesaj de suflet pentru aniversarea a 101 a clubului, de ce tot ce construiese ”s-a diluat total” și cum vede meciul cu FK Csikszereda

Multiplele cazuri de COVID-19 de la ”U” Cluj, care i-au adus două meciuri amânate, nu aveau cum să nu afecteze jocul echipei antrenate de Costel Enache. Dintr-o formație neînvinsă sub conducerea fostului tehnician al Petrolului, primele două partide desfășurate după ce DSP i-a permis din nou să evolueze au fost pierdute. La Reșița s-a cedat cu 1-2, iar la Buftea, cu Rapid, s-a pierdut cu 0-1.

În etapa de la mijlocul acestei săptămâni, ”U” Cluj joacă tot în deplasare, de această dată la Miercurea Ciuc, acolo unde întâlnește FK Csikszereda. Partida e programată joi, de la ora 16:30, iar Costel Enache știe că adversarul este unul dificil de învins.

”Dacă ar fi să caracterizăm echipa din Miercurea Ciuc, cu toții am spune că e o echipă omogenă, agresivă și bine organizată. E o echipă cu rezultate fluctuante în ultima perioadă, dar e o echipă care preocupată de joc, are o atitudine foarte bună și cu partea de agresivitate, în sensul pozitiv al cuvântului, stă foarte bine”, a spus Costel Enache, care nu concepe alt rezultat în afara victoriei: Categoric avem nevoie de un rezultat pozitiv. Am făcut deja mulți pași greșiți și nu mai e cazul de încă unul sub nicio formă. Se aglomerează programul, jucăm la Huși, apoi acasă cu Farul, restanță. Terenurile sunt grele, dar nu avem timp de plâns, trebuie să căutăm soluții.”

Costel Enache, despre perioadă slabă pe care o trece ”U” Cluj: ”Mă așteptam să avem probleme și să plătim acea perioada de carantină. Încercăm să compensăm cu partea mentală, cu atitudine”

Antrenorul Universității Cluj a vorbit și despre perioada slabă prin care trece echipa sa, una normală, din punctul său de vedere, după ce a trecut prin problemele cu coronavirusul. ”Studenții” nu s-au putut pregăti mai bine de două săptămâni.

”E cazul să trecem peste momentul greu. Nu suntem în cea mai bună perioadă, e clar. Eu am mai trăit experiența (n.r. – la începutul anului, când era antrenorul Petrolului), mă așteptam să avem probleme și să plătim acea perioada de carantină. Din punct de vedere mental e foarte greu să readuci jucătorii în două-trei zile sau două-trei antrenamente la un nivel înalt de joc. Apoi, din punct de vedere fizic, este imposibil. Mai mult, nici vremea nu ne-a ajutat, terenuri grele, meciuri unul după altul și am mai pierdut și din jucători. Era aproape inevitabil să nu expunem jucătorii cu acest mod de a ne desfășura activitatea.

Suntem într-un moment dificil, delicat și trebuie să adunăm rândurile rapid, să trecem peste momentele grele și să încercăm să compensăm cu partea mentală, cu atitudine, cu determinare și cu o mai mare dăruire în teren. Avem nevoie de puncte. Am avut șansa unor rezultate care ne-au ajutat și ne-au ținut aproape de obiectiv, însă e rândul nostru să încercăm să ne adunăm punctele și să rămânem acolo, în lupta pe care ne-o dorim cu toții”, e de părere Enache.

Costel Enache crede acum în COVID-19: ”Am avut 11 zile de chin groznic”

Costel Enache a fost unul dintre cei infectați cu COVID-19 de la ”U” Cluj. Antrenorul a dezvăluit înaintea jocului cu FK Csikszereda prin ce situație a trecut, spunând că el a avut simptomele cele mai grave, pentru o zi fiind internat la spital.

”Eu am avut simptome destul de grave. Am avut 11 zile de chin groznic, dureri, frisoane, transpirație, febră. Miros și gust nu le mai punem. Eu chiar m-am chinuit. Cred că am suferit cel mai mult dintre toți. Nici acum nu sunt în cea mai bună stare fizică, ceva rămășițe mai rămân. Nici eu nu am fost foarte convins de acest virus când a apărut, prin februarie-martie. Nu avem pe nimeni în jurul meu afectați sau ceva cunoștințe directe despre virus. Acum am trecut și eu prin asta și vreau să îi avertizez pe cei ce nu cred că nu e de joacă. Am fost o zi internat în spital, cu ceva analize mai compleze și am luat un tratament. Nu am putut să mănânc și am avut nevoie de niște perfuzii”, a spus Enache.

”Tot ce am câștigat în prima perioadă, ritm, intensitate de joc și o idee de bază cu care să lucrăm în timpul jocurilor, s-au diluat total”

Antrenorul Universității a explicat și cum a ținut legătura cu jucătorii în perioada carantinei. ”Cu jucătorii am încercat să menținem legătura, chiar dacă a fost una virtuală. Nu a fost zi să nu vorbim, să nu avem un program de antrenament sau discuții, cu încercarea de a menține spiritul și grupul unit. Au mai fost analize de joc, lucruri de pus la punct, și completate cu un film sau o carte, cu lucruri de suflet.

E o perioadă grea, însă cel mai dificil e că, cu cât te-ai documenta, nu există o experiență antrerioară pentru ceea ce se întâmplă. Nu poți să îți pregătești antrenamentele, nu poți să pregătești nici meciurile, de la o zi la alta se amână meciuri sau apar etape intermediare.

Tot ce am câștigat în prima perioadă, ritm, intensitate de joc și o idee de bază cu care să lucrăm în timpul jocurilor, s-au diluat total, aproape de zero. Fotbalul e un proces, are nevoie de continuitate, de lucruri care trebuie menținute zi de zi. Suferă și jucătorii, iar mulți îmi spun că obosesc mult mai repede în perioada asta. Parcă nu mai au aceeași vlagă și același nerv. E clar un efect al bolii. Nu avem ce să facem decât să-i mângâiem, să-i încurajăm și să străngem rândurile”, a declarat Costel Enache, care pentru jocul cu FK Csikszereda nu se va putea baza pe Robert Neciu, care are ruptură de ligament încrucișat în urma accidentării din meciul cu Rapid. În plus, Gabriel Tamaș are o întindere de ligament colateral și un edem osos, Alexandru Pop a suferit o entorsă și va sta pe tușă câteva zile, iar Cosmin Meșter are o inflamanție în zona inghinală.

Acesta a avut cuvinte de laudă pentru tinerii jucători pe care îi are în lot: ”E o concurență foarte bună pentru locurile U20. Am rămas impresionat de când am venit. Pop, Dican, Telcean, Meșter, Mâneran, Negrean sunt jucători foarte tineri, cu un potential extrem de mare. Regula pe care federația o impune, de a folosi jucători under, îi ajută foarte mult.
Noi trebuie să căutăm soluțiile cele mai bune pentru rezultatul imediat al echipei, iar jucătorii care sunt în cea mai bună formă ar trebui băgați să joace. În zona centrală, în general avem nevoie de experiență, cam așa ar trebui să arate o echipă puternică, cu un obiectiv pozitiv. Asta nu înseamnă că nu folosim jucători tineri în acea zonă.”

”U” Cluj a împlinit 101 ani. Costel Enache: ”Rar mai simți în România că un club poate aduna atâta emoție și atâta pasiune”

Luni, 23 noiembrie 2020, Universitatea Cluj a aniversar 101 ani de la înființarea clubului. Costel Enache a avut cuvinte frumoase la adresa clubului.

”Eu consider că acest club ca fiind singurul cu continuitate. Așa, ar mai fi ceva cluburi în țară. Și Ceahlăul Piatra Neamț, echipa din orașul din care vin eu, are cam aceeași vârstă, doar că e născut în octombrie. Dar nu cred că au mers cu același statut până la capăt. Tot ce vorbim de U reprezintă spirit și rar mai simți în România că un club poate aduna atâta emoție și atâta pasiune. Indiferent de nivelul la care este echipa, cu toții ne dorim să fie și mai sus. Echipa aceasta a transmis ceva și a avut în jurul ei oameni care au hrănit-o spiritual. Cred că ăsta e câștigul cel mai mare până la urmă, nu locul în clasament”, a spus Costel Enache.

Cu 17 puncte acumulate în 11 meciuri desfășurate în 13 etape, ”U” Cluj ocupă locul 12 în clasament, în timp ce FK Csikszereda are 16 puncte strânse în 12 jocuri. Meciul de la Miercurea Ciuc e programat pentru ziua de joi, de la ora 16:30.

Declarațiile făcute de Costel Enache înainte de FK Csikszereda – Universitatea Cluj:

Marius ANGHEL 24 Nov. 2020, 18:48 Liga 2
Pe aceeași temă