Cosmin Miron este revelația din lotul Oțelului, după ce fusese „uitat” la alte echipe

Cosmin Miron este revelația din lotul Oțelului,** după ce fusese
  • Cosmin Ionuț Miron a avut de așteptat până la 25 de ani pentru a „exploda” în tricoul roș-alb-albastru, profitând din plin de prima șansă avută.


În cele două partide susținute săptămâna trecută de Oțelul la Brăila, cu Dacia Unirea, unul dintre jucătorii echipei gălățene a impresionat în mod special: mijlocașul stânga Cosmin Ionuț Miron.

Miercurea trecută, în Cupa României (înfrângere cu 3-1, după reprizele de prelungiri), printre multe alte acțiuni reușite, a marcat golul cu care Oțelul a condus până în minutul 88. A primit mingea în interiorul careului, poziție laterală, în stânga, și a finalizat cu o execuție perfectă, cea mai indicată din acea poziție: șut la colțul lung cu ușor efect cât să fie zadarnic orice plonjon al portarul, în plasa laterală, la o palmă de bară. Apoi, sâmbătă, a reușit faza meciului, din care s-a și înscris golul victoriei gălățene: a pornit din jumătatea de teren a echipei sale, a driblat tot ce i-a ieșit în cale, iar la 20 de metri de poartă i-a pasat lui Istrate, care a marcat din poziție de singur cu portarul în față.

Cine-i acest Cosmin Ionuț Miron, că nu e dintre cei aduși în această vară de la alte cluburi? „E de-al nostru, crescut la Oțelul”, a răspuns managerul sportiv Cristian Munteanu, în timpul meciului de Cupă. Privirea reporterului se duce la rubrica „anul nașterii” de pe foaia de joc: 1990 (7 februarie). Are 25 de ani, unde a stat „ascuns” până acum la ce calități are? Doar Cojoc era mai mare ca vârstă decât el (26 de ani) în lot până la recenta venire a lui Cârjan (27 de ani)!

A împărțit vestiarul cu Para și Costin

Primul moment care i-a influența destul cariera a fost în urmă cu zece ani, când se pregătea de primul an de liceu. Juca în echipa CSȘ-ului din Tecuci (localitatea natală), iar la un meci amical cu juniorii Oțelul i-a „luat ochii” antrenorului Vivi Stamate, fost coordonator al Centrului de Copii și Juniori de la clubul gălățean. L-a chemat la Oțelul și așa a devenit roș-alb-albastru și elev la Liceul cu Program Sportiv. A ajuns să joace în Liga 3 cu Oțelul II, arătase că are calități de fotbalist valoros, astfel că în sezonul de poveste 2010-2011 a ajuns să fie luat la antrenamentele primei echipei. „În anul câștigării campionatului, am fost chiar în lot la două meciuri, ambele cu Unirea Urziceni, unul în Liga 1 și celălalt în Cupă. Mi se părea incredibil să fiu în același vestiar cu Gabi Paraschiv, unul din idolii mei, mare fotbalist și mare caracter. Dar și dezamăgire, regretul că am prins lotul, dar nu am și intrat pe teren măcar câteva minute alături de cei care aveau să scrie istorie pentru acest club”, ne-a povestit fotbalistul momentului din lotul Oțelului.

La Farul și SC Bacău, cu „Tase” antrenor

La scurt timp, s-a cam rupt filmul ascensiunii sale. Cei de la Oțelul n-au mai mizat pe el și a fost împrumutat la SC Bacău și o scurtă perioadă la Farul, la ambele echipei avându-l ca antrenor pe Viorel Tănase, cu care lucrase și la Oțelul II. „Are calități extraordinare. Este ambidextru (n.r. – lovește mingea cu ambele picioare), dribling în regim de viteză, viziune bună a jocului și capacitate bună de efort. Este și polivalent, mi-a dat randament bun și ca mijlocaș central și ca mijlocaș dreapta, excelent ca fundaș stânga. Dacă știi să-l ții sub presiune, joacă la același nivel ridicat și un campionat întreg, fără fluctuații”, l-a caracterizat „Tase”.

„Mă simt mai în largul meu ca mijlocaș stânga”, a spus fotbalistul, care în ultimii ani a jucat mai mult fundaș stânga, pe acest post fiind folosit și după recenta revenire la Oțelul, în meciurile amicale dinaintea începerii campionatului. Pentru a juca ca mijlocaș a avut și un pic de șansă prin legitimarea târzie a lui Diarra și a profitat din plin de ea.

O posibilă explicație a „exploziei” sale de acum poate fi găsită în cuvintele sale despre întreaga echipa: „Avem un grup foarte bun, unde am jucat până acum n-am avut o așa atmosferă în echipă ca acum. Suntem foarte uniți, ceea ce e mare lucru ținând cont că suntem de puțin timp împreună. Este un moment zero pentru Oțelul, dacă va continua acest proiect sunt convins că putem face o echipă redutabilă”.

Până la meciul din Cupă de la Brăila, nu marcase ca senior decât două goluri. „În secundele alea eram atât de fericit încât nici nu știam ce să fac ca să-mi exteriorizez mai mult bucuria. O descătușare mai ales că veneam și după cele două înfrângeri. Nu mi-am dat seama ce și cum în acele secunde, dacă ar fi să dau timpul înapoi m-aș duce să mă bucur aproape de suporteri. Au fost lângă noi și în amicale, sunt minunați și ar fi trebuit să mă duc la ei”, și-a povestit Cosmin Miron trăirile de la gol.

Altfel, meciul de sâmbătă trecută a însemnat un moment de referință și pentru un alt jucător crescut de Oțelul: juniorul Alexandru Istrate (17 ani) a marcat primul său gol la o echipă de seniori. Conform tradiției de la echipă, după antrenamentul de luni a făcut cinste coechipierilor cu bere.

Pentru Miron, Istrate și coechipierii lor, următoarea ocazie de a-și impresiona suporterii va fi meciul de sâmbătă (ora 11,00), de pe teren propriu, cu Bucovina Pojorâta, din etapa a patra a Ligii 2.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Pe aceeași temă