Farul Constanța nu a făcut nicio mișcare în piață și nu mai are niciun jucător legitimat, așteptând un semnal pozitiv în plan financiar. Până pe 20 iulie, termenul limită de înscriere în noul sezon, nu se știe nimic nici de prezența în Liga 2, vineri urmând să aibă loc o ședință în care să se discute viitorul sezon.
La Constanța, Supercupa României a băgat sub preș problemele de la FC Farul. Pentru că gruparea din Liga 2 a fost desemnată ca organizatoare a meciului de astăzi, conducerea a preferat să se bage serios la muncă în acest proiect, lăsând la o parte degringolada de la o echipă ce a retrogradat sportiv doi ani la rând. Banii de la Consiliul Județean s-au blocat undeva între instituția care vrea să ajute și clubul ce trebuie ajutat, iar de lot de jucători nici măcar nu se poate discuta, liniștea mormântală de la club fiind, spun surse neoficiale, doar cea dinaintea furtunii.
Ieri, între două telefoane de la Federația Română de Fotbal, președintele Auraș Brașoveanu și-a făcut timp pentru a ne pune în temă cu situația actuală a echipei-fanion a județului, iar lucrurile pe care le-a dezvăluit nu pot provoca decât îngrijorare pentru suporterii fariști.
„Banii de la C.J.C. sunt undeva blocați, din cauza unor chichițe legislative, dar noi îi așteptăm în continuare și cred cu tărie că nu vor fi probleme atunci când vom demara treaba. Așa cum am spus-o pe durata întregului sezon precedent, orice ajutor financiar este binevenit și rămân optimist în privința viitorului. Noi vom continua munca indiferent de ce se va întâmpla, iar planul va fi același: jucători tineri și o echipă de perspectivă. Vom promova juniori din propria pepinieră și deja avem stabilite mai multe contacte cu jucători tineri din țară, jucători care vor să vină la Constanța și care ne pot ajuta. Nu renunțăm la trialuri, pentru că putem vedea jucători buni și vom organiza, sper eu, mai multe, pentru a găsi jucători care să corespundă cerințelor noastre”, a declarat președintele.
Acesta a explicat și că, din cauza Supercupei, nimeni nu a mai avut timp de altceva, iar prima ședință care va pune în discuție planurile imediate va avea loc joi sau, cel mai probabil, vineri, zi în care se va discuta strategia de lot, dar și cea financiară pentru clubul ce se zbate în mediocritate de peste cinci ani.
Același scenariu?
Printre rânduri, informațiile oferite de către Auraș Brașoveanu lasă loc de interpretări mai degrabă triste. Sistemul trialurilor a fost falimentar pentru constănțeni și s-a soldat nu doar cu două retrogradări rușinoase, ci și cu niște umilințe greu de digerat de orice suporter, indiferent cât de înfocat este. Lipsa banilor, care ar putea rămâne o problemă și în acest an, nu are cum să aducă rezultate, pentru că în Liga 2 nu există, la acest moment, nici drepturi TV din care să se poată măcar plăti jucătorii, după modelul Ligii 1, nici spectatori care să genereze venituri, cercul vicios în care se află Farul fiind greu de spart.
Letargia conducătorilor, explicabilă doar prin necunoscutele legate de noul sezon, seamănă izbitor cu cea din anii precedenți, iar deznodământul acestora este deja cunoscut, doar problemele altor grupări făcând ca la Constanța încă să se joace fotbal pe cel mai mare stadion din oraș. Astfel, dacă nu se întâmplă nimic spectaculos, orice speranță legată de un an pozitiv trebuie să fie ștearsă, pentru că este evident unde se va afla gruparea de pe litoral și la anul.
Liga 2 sub semnul întrebării
Problemele de la Constanța nu sunt singulare la nivelul fotbalului mic, dar parcă pe litoral au devenit deja cronice. Momentan, Liga 2 este o necunoscută totală, abia pe 20 iulie urmând să se afle ce echipe vor participa la noul sezon, sistemul de desfășurare și alte aspecte organizatorice. Startul noului sezon a fost anunțat de FRF ca fiind pe 29 august.
„Chiar nu știu ce să vă spun de Liga 2, pentru că suntem într-o perioadă cu multe necunoscute. La nivel declarativ, toată lumea participă, dar abia după 20 iulie o să aflăm pe ce ne bazăm. Eu cred că nu va fi doar o serie, așa cum se vehiculează, pentru că se vor înscrie peste 22 de echipe, dar problema nu este câți ne înscriem, ci câți terminăm. Suntem în criză de ani buni și nu mai există nicio îndoială în acest sens”, a încheiat Auraș Brașoveanu.
Sursa: Observator de Constanța