Andrei Erimia nu regretă că Progresul Spartac a acceptat să continue în Liga 2, în ciuda parcursului dezastruos din primele 15 etape: ”Nu cred că am greșit.” Antrenorul nu ascunde cât de greu i-a fost lui și colaboratorilor să înțeleagă situația actuală

Marius ANGHEL 18 Dec. 2023, 18:56 Liga 2
Andrei Erimia nu regretă că Progresul Spartac a acceptat să continue în Liga 2, în ciuda parcursului dezastruos din primele 15 etape: ”Nu cred că am greșit.” Antrenorul nu ascunde cât de greu i-a fost lui și colaboratorilor să înțeleagă situația actuală

Progresul Spartac are un sezon de coșmar în această ediție a Ligii 2, 2023-2024. Cel puțin în prima sa parte. După 15 etape ocupă locul 20, ultimul în clasament, cu doar un punct acumulat, șansele de salvare de la retrogradare din punct de vedere sportiv fiind de ordinul miracolului.

Antrenorul Andrei Erimia a tras concluziile la finalul anului 2023 și printre subiectele abordate au fost motivele pentru care s-a ajuns în actuala situație, de ce s-a acceptat continuarea activității în Liga 2 dacă se știa că nu se poate oferi condiții mai bune, dar și cum a afectat stafful tehnic această evoluție modestă a echipei.

Progresul Spartac auzise că FC Brașov are probleme să continue în Liga 2, însă ”decizia finală a tărăgănat atât de mult, încât a fost imposibil să ne pregătim cu adevărat din timp”

La finalul sezonului trecut, Progresul Spartac retrograda din Liga 2, la prima participare în acest campionat, în urma unei duble manșe de menținere disputată contra Metaloglobus București, pierdută la lovituri de departajare, după 1-1 în tur și 0-0 în retur. Ulterior, în vară, FC Brașov nu a obținut certificarea pentru noua ediție a Ligii 2, a mers la TAS, unde i s-a respins cazul împotriva FRF, iar pe locul vacant a fost invitată Pogresul Spartac. Astfel s-a ajuns ca echipa din București să continue în eșalonul secund, deși retrogradase.

Întrebat de ce s-a acceptat această invitație de a continua în Liga 2 și a ajunge în situația actuală, Andrei Erimia a spus mai întâi condițiile în care s-a aflat echipa sa la momentul respectiv.

”A fost o perioadă de stand-by, pentru că deja lucrurile cu cei de la FC Brașov începuseră să se complice, și știam că există posibilitatea reală să jucăm în Liga a 2-a, însă decizia finală a tărăgănat atât de mult, încât a fost imposibil să ne pregătim cu adevărat din timp. Pentru că, evident, am încercat să aducem anumiți jucători, am discutat cu anumite cluburi în momentul în care știam că sunt șanse destul de bune să rămânem în Liga a 2-a. Totuși, nimeni n-a vrut să-și asume chiar și un minim risc și să transfere niște jucători către un club care nu știa, totuși, dacă va juca sau nu în Liga a 2-a. Iar când am aflat, adică în etapa a 2-a, deja, atunci a fost târziu. Foarte, foarte târziu”, a motivat Andrei Erimia.

Mai multe motive pentru care s-a acceptat invitația FRF de a rămâne în Liga 2

Apoi antrenorul Progresului Spartac a detaliat de ce s-a acceptat invitația FRF ca echipa să continue în Liga 2, cu toate că știa că nu este pregătită pentru această competiție.

Erimia spune că totul a fost văzut ca o provocare, mai ales că în sezonul trecut s-au obținut rezultate bune și mesajele primite după barajul pierdut cu Metaloglobus au fost că Progresul Spartac merita să rămână în campionat.

S-a dorit inclusiv oferirea jucătorilor, antrenorilor și celorlalți din club posibilitatea de a continua la un nivel superior.

”Pentru că, cred că în decursul timpului, am tot făcut față și am îmbrățișat, cumva, provocările, care ne-au venit în cale și, uite, așa am ajuns în Liga a 2-a. Să nu uităm că am plecat din Liga a 5-a. Să nu uităm că și anul trecut am jucat cu, exclusiv – nu știu, cred că unul sau doi jucători mai jucaseră în Liga a 2-a, restul erau toți jucători de Liga a 3-a, și cred eu că ne-am descurcat. Chiar dacă a fost greu, la un moment dat, dar ne-am descurcat destul de bine, iar finalul chiar a arătat că meritam, pe deplin, să rămânem în Liga a 2-a. Și nu e ușor să faci chestia asta doar cu jucători de Liga 3-a. Nu știu cine a făcut-o, în ultimul timp, cu jucători crescuți din propria pepinieră.
Și, de asemnea, am luat-o ca pe o nouă provocare. Sigur, mult mai grea, și mult mai dificilă, prin contextul în care ne-am aflat în situația de atunci. Și se pare că, până la urmă, a fost, într-adevăr, mult prea greu pentru noi.
De asemenea, a fost și datoria noastră, cumva, să le oferim jucătorilor care au rămas alături de noi, cât și nouă, ca și staff, colegilor mei, posibilitatea de a-și arăta în continuare capacitățile la un nivel superior, și de a încerca să se afirme. Cam astea au fost motivele. Plus de asta, ne-am străduit atâta timp să ajungem aici, în Liga a 2-a! E adevărat că ne-am fi dorit enorm de mult să jucăm acasă, cu suporterii noștri. De doi ani de zile ne-am pierdut privilegiul ăsta, și ne tot plimbăm de colo colo, ăsta fiind un alt factor care nu a fost pozitiv. Dar, totuși, ne-am dorit foarte tare să ajungem în Liga a 2-a, am primit șansa asta, ca un bonus, am acceptat-o și nu cred că am greșit, nu cred că regretăm nimic, chiar dacă, din punct de vedere sportiv, situația e mult mai dificilă decât ne-am fi gândit. Chiar dacă știam că nu va fi absolut deloc ușor. E o experiență, totuși, din care sunt sigură că putem merge înainte. Trebuie să învățăm și ne va face să fim mai buni”, a spus Erimia.

”Învățăm în mod continuu. Ceea ce ni s-a întâmplat sezonul ăsta va fi transformat în ceva care ne va ajuta pe viitor”

Cum a afectat acest sezon abilitatea voastră de a vă găsi motivația de a continua?”, a sunat o altă întrebare adresată managerului echipei Progresul Spartac.

”O, a fost foarte greu la un moment dat. A fost foarte greu, pentru că a trebuit mai întâi să reușim noi să ne găsim, să ne căutăm energia necesară, și una pozitivă, în așa fel încât să o transmitem jucătorilor. Iar să faci chestia asta, să aduci încredere, să aduci speranță – încredere în posibilitățile lor, și noi, în ale noastre – în condițiile în care tot pierzi, e foarte greu. Însă înțelegem totuși situația înțelegem de ce suntem aici. Nu e ca și cum lucrurile au decurs normal și, pur și simplu, noi nu reușim să ne descurcăm – sau nu reușim să obținem rezultate, în condițiile în care ar fi trebuit să o facem, pentru că am fi avut un lot corespunzător, pentru că am fi avut o pregătire normală dinaintea campionatului, pentru că am fi avut un buget de salarii care să ne permită să aducem niște jucători pe care îi consideram noi potriviți pentru nivelul ăsta. Deci, înțelegând toate chestiile astea, chiar dacă e greu și, bineînțeles că, tot timpul îți pui semne de întrebare: «Ce ai putea face mai bine?» «Ce ai greșit?», ș.a.m.d., încredere în ce putem face noi, ca și staff, există în continuare. Suntem în situația, cred eu, absolut normală, în care învățăm în mod continuu. Iar ceea ce ni s-a întâmplat sezonul ăsta, chiar dacă, repet, din punct de vedere sportiv nu poate fi văzut decât ca un lucru negativ, de asemenea, va fi transformat în ceva care ne va ajuta pe viitor”, a fost răspunsul lui Andrei Erimia.

Progresul Spartac, doar 1 punct acumulat în 15 meciuri de Liga 2

După 15 etape din cele 19 ale sezonului regular, Progresul Spartac ocupă locul 20, ultimul, cu 1 punct și golaveraj 8-38. Celelalte poziții retrogradabile sunt ocupate de CSM Alexandria (8 puncte), Unirea Dej (10 puncte) și CS Tunari (12 puncte). Primele echipe aflate deasupra locurilor retrogradabile sunt Metaloglobus București și Campionii FC Argeș, ambele cu câte 18 puncte strânse.

Singurul punct obținut de echipa lui Andrei Erimia în aceast sezon a fost contra CSM Reșița (locul 12, 20 puncte), chiar în deplasare, după un 0-0 în Valea Domanului.

În ultimele patru etape ale sezonului regular, Progresul Spartac va întâlni Gloria Buzău (acasă / locul 5, 25 puncte), Campionii FC Argeș (deplasare / locul 15, 18 puncte), Unirea Slobozia (acasă / locul 3, 31 puncte) și Ceahlăul Piatra Neamț (deplasare / locul 9, 22 puncte).

  • Progresul Spartac și-a disputat meciurile de acasă tot departe de propriul stadion, cel din Intrarea Vrabiei. A organizat partidele de pe teren propriu la baza de la Buftea a FRF, pe terenul de iarbă sau cel sintetic, sau la Clinceni. Și în sezonul trecut s-a aflat în aceeași situație.

”De obicei există o corelație între buget și locul pe care îl ocupă un club. Există excepții, cu siguranță, se întâmplă chestia asta, și noi, anul trecut, chiar dacă am pierdut barajul de menținere în Liga a 2-a, dar am făcut-o practicând un fotbal bun. Și cred că, la unison, a recunoscut toată lumea că am fi meritat să rămânem în acele două meciuri, sau să fim cei câștigători. Și anul trecut am avut cel mai mic buget, poate alături de cei de la Unirea Constanța, și am terminat undeva pe locul 16. Sezonul ăsta, situația e mai complicată de atât, și, cumva, locul reprezintă și posibilitățile pe care le avem noi în acest sezon”, a mai spus Andrei Erimia despre situația Progresului Spartac.

În ultimele multe sezoane de Liga 2, cea mai apropiată echipă de actuala ”performanță” a Progresului Spartac, cu doar un punct acumulat în 15 meciuri, a fost Dacia Unirea Brăila. În sezonul 2021-2022, brăilenii aveau după 15 jocuri doar 2 puncte strânse.

Pentru a face o comparație cu sezonul trecut, primul în care a activat în Liga 2, Progresul Spartac avea la finalul a 15 etape 14 puncte acumulate, fiind la egalitate cu Minaur Baia Mare. Se situa pe locul 18 din 20.

Foto: Progresul Spartac și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doi-jucatori-din-liga-2-nominalizati-de-frf-pentru-golul-anului-2023-la-nationalele-romaniei-19296285

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-resemnata-ca-va-retrograda-din-liga-2-in-liga-3-19296211

https://liga2.prosport.ro/seria-1/propunerea-lui-razvan-burleanu-presedintele-frf-pentru-liga-2-19296164

https://liga2.prosport.ro/liga-3/analiza-11-echipe-din-liga-3-sunt-matematic-calificate-in-play-off-iar-jumatate-din-locurile-pentru-play-out-sunt-ocupate-cu-trei-etape-inainte-de-finalul-sezonului-regular-19296050

Marius ANGHEL 18 Dec. 2023, 18:56 Liga 2
Pe aceeași temă