Cătălin Hlistei a scăpat de orice acuzație în cazul de dopaj. ANAD consideră că a folosit betametazonă sub forma permisă de regulament

Răzvan STÎNGĂ 24 Nov. 2020, 15:35 Liga 2
Cătălin Hlistei a scăpat de orice acuzație în cazul de dopaj. ANAD consideră că a folosit betametazonă sub forma permisă de regulament

Cătălin Hlistei (26 de ani) a primit decizia Agenției Naționale Anti-Doping, după ce la sfârșitul lunii septembrie a fost anunțat că i s-a descoperit o substanță interzisă în organism, betametazonă.

Potrivit cercetărilor ulterioare, s-a confirmat că fotbalistul Rapidului și-a administrat substanța pe cale nazală, pentru tratarea unei probleme medicale pe care le are de o perioadă îndelungată, așa cum mijlocașul ofensiv a și spus în fața anchetatorilor.

Cătălin Hlistei nu a încălcat reglementările anti-doping

Hlistei a folosit un medicament sub formă de picături nazale, care conținea și betametazonă. În urma declarațiilor pe care le-a dat jucătorul după acel moment și a demersurilor făcute de ANAD, s-a dovedit că rapidistul nu a încălcat reglementările anti-doping, susține Rapid într-un comunicat.

”Agenția Națională Anti-Doping a decis că fotbalistul nostru Cătălin Hlistei nu a încălcat reglementările anti-doping, privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, după ce în proba sa biologică a fost descoperită substanța betametazonă.

Ținând cont că substanța folosită de către Cătălin Hlistei a fost administrată pe cale nazală, și nu pe cale orală, intravenoasă, intramusculară sau rectală, și ca atare prezența acestei substanțe în proba biologică, deși este un rezultat anilitic pozitiv, cât și utilizarea acesteia, administrarea sub formă de picături nazale nu poate constitui una din încălcările reglementărilor anti-doping, prevăzute de art. 2, alin (2), litera A și B, din legea nr. 227/2006, privind prevenirea și combaterea dopajului în sport.

Cătălin Hlistei este golgheterul actual al ligii secunde, cu șapte reușite, având 24 de goluri marcate în 51 de meciuri pentru Rapid”, se arată într-un comunicat emis de FC Rapid.

Testele în urma cărora Hlistei a ieșit pozitiv, efectuate în ultima etapă a sezonului trecut 

Fotbalistul giuleștenilor a ieșit pozitiv la două testări făcute la laboratoare diferite, după partida cu Turris Oltul, cea din finalul campionatului trecut, atunci când Rapid a remizat cu echipa pregătită la acel moment de Erik Lincar, scor 1-1.

Lui Hlistei i s-a spus în timpul audierilor că o să i se permită în continuare să se antreneze fără probleme și să joace pentru Rapid, până în momentul în care de la cele două laboratoare vor veni rezultatele. Dacă totul o să fie în regulă, atunci jucătorul va evolua în continuare, în caz contrar el va risca o sancțiune drastică.

Jucătorului i s-a dat mai apoi voie să joace. A evoluat chiar în perioada imediat următoare, într-un meci cu Concordia Chiajna.

Cristian Balaj, președintelele ANAD, după declarațiile lui Hlistei: ”Când un sportiv folosește o substanță care are o cale de administrare permisă, e invitat să spună”

Conducătorul Agenției Naționale Anti-Doping, fostul arbitru Cristian Balaj, spunea imediat după ce Cătălin Hlistei a dat declarații cu privire la modul în care a fost administrată substanța, următoarele:

”Când un sportiv folosește o substanță care are o cale de administrare permisă, nazală ca în acest caz, când se găsește substanța, este invitat să spună pe ce cale i s-a administrat. Dacă spune pe cale nazală, cea permisă, trebuie să dea o declarație, apoi proba este trimisă la laborator, iar acesta confirmă concentrația și aflăm dacă sportivul spune adevărul.

Cazul nu este închis, dar jucătorul nu are nicio problemă dacă e adevărat ce a spus. S-au făcut studii, nu există marjă de eroare”.

Foto: Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-victor-angelescu-a-lamurit-toate-problemele-de-la-rapid-ce-se-intampla-cu-clubul-dupa-retragerea-actionarului-liviu-goncea-cand-vor-fi-platite-restantele-si-ce-va-face-interimarul-mihai-iosi-19159208

https://liga2.prosport.ro/seria-1/catalin-hlistei-a-continuat-evolutiile-bune-si-in-victoria-cu-aerostar-bacau-mijlocasul-rapidului-a-marcat-un-gol-si-a-reactionat-ma-bucur-ca-am-ajutat-dar-importante-sunt-punctele-19159160

https://liga2.prosport.ro/seria-1/victor-angelescu-poate-prelua-97-la-suta-din-rapid-dupa-ce-liviu-goncea-a-decis-sa-nu-se-mai-implice-poate-voi-lua-actiunile-lui-jucatorii-giuestenilor-neplatiti-de-cateva-luni-19158739

Răzvan STÎNGĂ 24 Nov. 2020, 15:35 Liga 2
Pe aceeași temă