Țugui și Mera au fost „iertați” de autogoluri în meciul cu FC Brașov. Arbitrul a trecut alți jucători ca marcatori, iar delegații echipelor au închis ochii

Marius ANGHEL 29 Mar. 2017, 18:12 Campionat

FC Brașov a câștigat, luni seară, în cadrul etapei a 26-a a Ligii 2, cu 2-0 meciul de pe teren propriu disputat cu ASU Politehnica Timișoara și a urcat pe locul 2 în campionatul eșalonului secund. Cele două goluri înscrise în poarta lui Victor Gârlea au fost, de fapt, autogoluri ale lui Andrei Țugui și Ioan Mera (foto principal, în dreapta), toți cei care au urmărit jocul la DigiSport 1 și DolceSport 1 putând vedea acest lucru, neexistând nicio urmă de îndoială în această privință. Însăși cele două televiziuni au afișat că marcatorii au fost timișorenii Țugui și Mera, însă doar arbitrul central Florin Mihai Marcu a văzut altceva.

Arbitrul orădean a trecut în foaia de joc că cei doi jucători care au înscris în meciul desfășurat pe stadionul Tineretului din Brașov au fost Andrei Poverlovici și Sergiu Istrati, cu toate că cei doi elevi ai lui Cornel Țălnar nici măcar nu au atins mingea în fazele respective. Cum delegații celor două echipe, Claudiu Cazan (FC Brașov), respectiv Remus Datcu (ASU Poli), nu aveau niciun interes să-i corecteze greșelile lui Marcu, deoarece brașoveanului îi convenea ca doi jucători de-ai săi să fie trecuți ca marcatori, respectiv timișoreanul să nu-i aibă pe Țugui și Mera în statistica fotbaliștilor care au marcat autogoluri, în statistica acestui joc vor rămâne ca autori de goluri Poverlovici și Istrati.

Primul gol al meciului dintre FC Brașov și ASU Poli a fost înscris de mijlocașul timișorean Andrei Țugui. Acesta a fost lovit la trei metri de poartă de mingea centrată dintr-o lovitură liberă din marginea terenului, lateral stânga, de Petre Goge, și l-a păcălit pe portarul Victor Gârlea, după ce mai înainte Andrei Poverlovici și Cătălin Stan a vrut să reia cu capul, însă nu au ajuns la balon. Acțiunea s-a petrecut în primele secunde alte minutului 31, în niciun caz în minutul 32, așa cum a mai scris, eronat, arbitrul. A fost un autogol incontestabil, deoarece mingea centrată de Goge, neatinsă de niciun coechipier, ar fi fost pe direcția portarului.

Al doilea autogol a fost semnat de Ioan Mera. Iulian Popa a bătut pe jos, slab, o lovitură liberă din marginea stângă a terenului, Sergiu Istrati i-a luat fața lui Dănuț Bilia, însă l-a păcălit pe căpitanul Timișoarei atunci când a decis să lase mingea să îi treacă printre picioare, însă fără să o atingă, portarului Victor Gârlea a ratat intercepția, iar, în disperare de a degaja în ultimul moment, Mera a respins din 2 metri direct sub transversală, schimbând clar direcția balonului.

„Autogolurile fac parte din joc. De modul în care ne-am prezentat sunt în mare parte mulțumit. Băieții au muncit, au jucat cu ambiție, au fost preocupați să joace fotbal. Am fost însă neatenți la cele două faze, plecate ambele din aceeași zonă, parcă trase la indigo”, a spus, după joc, Sorin Brîndescu, antrenorul echipei ASU Poli.

Am avut momente bune de joc și, chiar dacă a fost vorba de două autogoluri, nu cred că se pune problema asupra faptului că a fost o victorie pe deplin meritată. Felicit băieții pentru victorie, cele trei puncte sunt foarte importante și în sfârșit am marcat și noi după faze fixe, chiar dacă au fost două momente confuze, a comentat și Cornel Țălnar, antrenorul lui FC Brașov.

Însăși FRF a scris pe site-ul oficial că cele două goluri au fost autogoluri, însă arbitrii au trecut pe altcineva în raportul de joc: „Echipa pregătită de Cornel Țălnar s-a impus cu 2-0, cele două reușite venind în urma unor faze la care balonul a fost atins ultima dată de jucători ai echipei oaspete, însă ca marcatori au fost creditați jucătorii gazdelor, Poverlovici și Istrati.”

Cum Andrei Țugui și Ioan Mera au fost „iertați” de autogoluri de arbitru, iar delegații, în cazul în care au observat, au închis ochii, deși aveau dreptul să conteste această greșeală a lui Florin Marcu, Andrei Poverlovici și Sergiu Istrati au fost creditați cu aceste goluri nemeritate și vor figura în clasamentul golgheterilor cu încă o reușită în dreptul lor. Poverlovici a înscris în acest sezon un singur gol, cu Sepsi, iar Istrati a marcat de cinci ori, de două ori cu Sepsi și câte o dată cu UTA, Foresta și Luceafărul.

Arbitrii și delegații au greșit de multe ori în acest sezon în privința marcatorilor

Această neatenție a arbitrilor și a delegaților echipelor din Liga 2 s-a înregistrat de multe ori în acest sezon. În repetate rânduri în rapoartele de joc au fost trecuți alți jucători ca marcatori față de cei care au reușit într-adevăr să înscrie. Un singur exemplu foarte concludent s-a petrecut la meciul CS Afumați – Olimpia Satu Mare, din etapa a 6-a. Pentru ilfoveni a deschis scorul din penalty Vasile Olariu, însă arbitrul Florin Miron l-a trecut, incredibil, ca marcator pe Cristian Balgiu.

Și atacantul lui Juventus, Remus Chipirliu, contestă neacordarea unui gol în acest sezon, reușită ce acum l-ar fi făcut golgheterul campionatului, peste Attila Hadnagy. Chipriliu a deschis scorul în meciul de pe teren propriu, desfășurat pe 4 martie, cu Luceafărul Oradea, câștigat de lider cu 2-1, însă arbitrul Robert Avram l-a trecut ca marcator pe Florin Cazan. Cu acest gol, atacantul echipei bucureștene ar fi avut 26 de goluri înscrise în acest sezon, însă, în schimb, are 25 de goluri validate de arbitri, și e la egalitate în fruntea clasamentului golgheterilor cu Hadnagy, fiecare având câte 25 de goluri.

„Știu sigur că am 26 de goluri marcate, nu 25”, a spus Chipirliu, la radio Sport Total FM, după ce duminică a înscris 6 goluri în meciul Academica Clinceni – Juventus București, scor 0-7.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Emanuel Titus Ilieși (Druckeria)
Video: DigiSport

Marius ANGHEL 29 Mar. 2017, 18:12 Campionat
Pe aceeași temă