Tribunalul Federal de la Lausanne a admis dosarul Rapidului cu privire la retrogradarea în Liga 2

Mihai Andries 05 Dec. 2013, 08:45 Campionat
Tribunalul Federal de la Lausanne a admis** dosarul Rapidului cu privire la retrogradarea în Liga 2

Rapid nu renunță la Liga I și speră ca în urma recursului pe care l-a intentat la Tribunal Federal de la Lausanne să se facă dreptate. Echipa din Giulești a contestat decizia TAS din octombrie, prin care Concordia Chiajna a rămas în prima ligă. Tribunalul Federal a citat toate părțile implicate în primul caz, adică Federația Română de Fotbal, Tribunalul de Arbitraj Sportiv, dar și clubul Concordia Chiajna.

Toate cele trei părți sunt obligate ca până pe data de 14 ianuarie 2014 să depună motivația, iar dosarul se va judeca din nou, pe fond. De exemplu, Federația condusă de Mircea Sandu va expune motivul pentru care a organizat acel baraj pentru rămânerea în prima Ligă de fotbal. Totodată, reprezentantul Tribunalului Sportiv va explica de ce judecătorul a luat decizia ca Rapid să joace în sezonul 2013/2014 în Liga a II-a, deși și-a câștigat pe terenul de fotbal dreptul de a evolua în Liga I. În ultimă instanță, Concordia Chiajna trebuie să-și motiveze cererea de a rămâne în continuare pe prima scenă.

Rapid poate obține și despăgubiri

Recursul giuleștenilor le-a dat de gândit celor de la Tribunalul Federal și au decis să admită dosarul acestora. Forul elvețian a înștiințat deja toate părțile implicate de existența acestui caz și le-a adus la cunoștință toate detaliile. Șansele ca Rapid să primească un răspuns favorabil sunt egale, 50-50, judecătorii considerând că TAS nu a judecat corect. Dacă vor avea câștig de cauză, giuleștenii vor reveni în Liga I, iar ilfovenii vor ajunge în liga a doua. Dar cum acest campionat este în curs de desfășurare, clubul alb-vișiniu ar urma să revină în prima ligă abia din sezonul 2014-2015. Deoarece Rapidul a pierdut practic un sezon de Liga I, el ar putea obține despăgubiri din partea celor care vor fi găsiți vinovați de retrogradarea în Liga a II-a.

Învingători pe teren, învinși la TAS

Pe 13 iulie, Rapid și Concordia s-au întâlnit pe stadionul Dinamo pentru a decide cine rămâne în Liga I. După un meci dramatic, încheiat după 120 de minute, Rapid s-a impus cu 2-1 și urma să evolueze în continuare în Liga I. Dar Chiajna a făcut imediat recurs la TAS. Din păcate pentru giuleșteni, pe 2 august, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a prezentat decizia în cazul apelului formulat de Concordia, forul de la Lausanne susținând că meciul de baraj pentru menținerea în Liga I cu Rapid nu ar fi trebuit organizat și că ilfovenii au dreptul să rămână în primul eșalon. Ca urmare a faptului că apelul a necesitat rezolvare urgentă, Judecătorul Unic angajat de TAS, Marco Balmelli (Elveția), a luat deciziile. Acesta a considerat SC FC Rapid SA nu are licență pentru a participa în sezonul 2013/14 al Ligii I și meciul de baraj a fost organizat fără vreo bază regulamentară. În această situație, Concordia a ajuns în Liga I, iar Rapid în Liga a II-a! După 16 etape, Rapid e lider în Seria I din Liga a II-a, cu 28 de puncte, la fel ca și Unirea Slobozia

Amical cu o echipă de Liga a IV-a

Joi, 5 decembrie, de la ora 12:00, FC Rapid București va juca un meci amical cu echipa Unirea Mînăstirea, ocupanta locului 8 în seria județului Călărași (Liga a 4-a). În altă ordine de idei, clubul giuleștean a anunțat pe siteul oficial schimbarea directorului de marketing: „Începând din data de 5 decembrie 2013, domnul Manoliu Horia nu mai ocupă funcția de director de marketing în cadrul FC Rapid București. Acesta va rămâne la dispoziția clubului pentru o perioadă care urmează a fi stabilită.”

Articol scris de Victor STOICESCU și Adrian ALBU

Mihai Andries 05 Dec. 2013, 08:45 Campionat
Pe aceeași temă