Todea – Botiș – Păcurar, trio-ul arădean pentru banca tehnică a echipei UTA. Ce au declarat la conferința de prezentare și care sunt primele lor impresii despre lot

Marius ANGHEL 21 Sep. 2017, 18:46 Campionat

Doar două etape a rezistat Adrian Falub ca antrenor la UTA, încheindu-și extrem de scurt, după două înfrângeri, cel de-al treilea mandat la conducerea băncii tehnice a echipei emblemă a orașului Arad. Dejeanul care îl înlocuia după primele șase meciuri pe Adrian Mihalcea a fugit zilele trecute la Cluj-Napoca, acolo unde o va prelua pe Univeristatea Cluj, în Liga 3. Conducerea UTA-ei a fost, în cele din urmă, de acord cu rezilierea contractului abia după ce Adrian Falub a făcut o donație de 10.000 de lei în contul Asociației Cetatea Voluntarilor pentru proiectul „Cu drag pentru viitor”, prin care se va renova compartimentul de Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului Județean Arad.

La câteva ore după publicarea comunicatului în care se anunța că Adrian Falub nu mai e antrenorul UTA-ei și în care se transmitea și componența noului staff tehnic, Cristian Todea, Sorin Botiș și Cristian Păcurar apăreau în fața presei pentru prezentarea oficială. A fost decizia „de suflet” a conducerii echipei arădene, convinsă că e soluția potrivită pentru UTA și cea care va ajuta să readucă normalitatea din punctul de vedere al rezultatelor sportive. „Ne bazăm pe antrenori dedicați total UTA-ei”, a mai fost anunțul de prezentare al trio-ului Todea-Botiș-Păcurar.

Todea: „Eram sigur că numirea mea ca principal se va întâmpla. Poate, așa era și normal”

Astfel, noua bancă tehnică a UTA-ei este alcătuită în proporție de 80 la sută de arădeni, asta pentru că lângă Cristian Todea, Sorin Botiș, Cristian Păcurar și Dan Țapoș, mai activează și preparatorul fizic Vlad Țăran. Primii trei tineri tehnicieni au vorbit despre planul pe care îl au la UTA.

Antrenorul principal Cristian Todea a recunoscut că se aștepta să îi vină rândul să preia UTA. În ultima perioadă, a fost secund atât lui Roland Nagy, cât și lui Laurențiu Roșu, Adrian Mihalcea și Adrian Falub. „Eram sigur că numirea mea ca principal se va întâmpla, eventual, pe un fond de lipsă de rezultate a echipei, de criză. Poate, așa era și normal, având în vedere că am avut înaintea mea antrenori mai experimentați, cu rezultate importante în spate, de la care și eu am avut ce învăța. Nu pot decât să le mulțumesc tuturor că m-au luat lângă ei, dar acum e rândul nostru. Am mare încredere și în colegii mei, Cristi (n.r. – Păcurar) și Sorin (n.r. – Botiș), pe care îi cunosc foarte bine și cu care am mai lucrat în trecut. Cu Botiș ca și fost coleg în teren și chiar elev, ca să spun așa, iar cu Cristi un an de zile, pe banca tehnică. Nu sunt subalternii mei, nu sunt eu șeful lor, ci suntem colegi. Ne vom sfătui mereu în legătură cu programul de antrenamente, de alegerile pe care le vom face în alcătuirea echipei la meciurile oficiale. Împreună cu Dan Țapoș și Vlad Țăran, formăm o echipă bună, ce-și propune să întoarcă macazul și să o apucăm pe un alt drum de acum înainte”, a spus, citat de Sport Arad, cel poreclit „Dulăul”.

Botiș: „Chiar dacă fizic nu am fost întotdeauna aici, eu de la UTA nu am plecat niciodată”

Sorin Botiș se va ocupa în continuare și de una dintre grupele de copii ale clubului, cea formată din jucători născuți în anul 2006, astfel că după ce a vorbit despre numirea sa ca secund la echipa echipă a plecat pentru a urmări meciul elevilor săi. Fostul fundaș spune că nu se gândește departe, ci e interesat, pentru moment, doar de meciul următor.

„Chiar dacă fizic nu am fost întotdeauna aici, eu de la UTA nu am plecat niciodată. De când am renunțat la cariera de jucător profesionist, am rămas să antrenez grupa de 2006, iar de azi, la solicitarea clubului și a lui Cristi Todea, m-am alăturat staffului tehnic. Nu am gânduri de viitor, îmi place să mă gândesc doar la prezent și, de aceea, ne interesează foarte mult primul meci. Echipa vine după o perioadă în care rezultatele nu au fost cele așteptate, iar la prima mea discuție cu băieții le-am spus că cele mai importante sunt punctele de sâmbătă, de la Satu Mare. Trebuie să dăm totul în cele 90 de minute, plus prelungiri și să reușim să câștigăm”, a spus Botiș.

„Am fost considerat factor mobilizator cât am jucat, au fost reușite și în vestiar, toate m-au ajutat să-i ajut pe colegii mei. Consider că voi găsi, împreună cu Cristi Todea și Cristi Păcurar, metodele să aducem echipa pe un făgaș normal, să le imprimăm atitudinea cu care am obișnuit spectatorii când am jucat. Sper să apară rezultatele cât mai repede, să ne regăsim entuziasmul și am convingerea că vom reuși”, a mai spus fundașul care s-a retras din cariera de jucător profesionist la UTA Bătrâna Doamnă, în vara anului trecut.

Păcurar: „Există valoare individuală la nivel de lot, dar nu și cea colectivă”

Cristian Păcurar crede că jocul UTA-ei suferă în primul rând din cauza faptului că nu există coeziune în echipă, fiindcă jucătorii nu comunică cum ar trebui între ei.

„Îi mulțumesc conducerii clubului și lui Cristi (n.r. – Todea) că s-a gândit și la mine, deși, poate, erau și alți antrenori arădeni pe care s-ar fi putut conta în această perioadă. Eu sunt de părere că există valoare individuală la nivel de lot, dar nu și cea colectivă. Nu există omogenitate, jucătorii nu comunică cum ar trebui între ei și va trebui să muncim în special pe acest aspect, pe găsirea coeziunii în echipă. Sunt mulți jucători care vin din Liga 1, plus Strătilă și Curtuiuș, care erau deja aici, valoare există. La un moment dat, e imposibil să nu depășim acest hop, doar că trebuie muncă, implicare, înclusiv pe partea psihică. Nu mai doresc să vorbesc despre trecut, este important ceea ce reușim noi să facem de acum înainte”, a spus, citat de Sport Arad, Păcurar, care a mai fost „secund” la UTA și în urmă cu două campionate, sub conducerea lui Roland Nagy, și care mai are de susținut un modul și examenul de obținere a licenței A. În sezonul trecut, Păcurar a fost antrenor la UTA II, în Liga 3, și Elite U19.

După desfășurarea a opt etape din actualul sezon al Ligii 2, UTA Arad, considerată la începutul acestui campionat ca fiind principala favorită la promovare, se află tocmai pe locul 13, cu doar 9 puncte și e mai aproape de retrogradare decât de locurile care duc în Liga 1. În următoarea etapă, a 9-a, UTA joacă sâmbătă, de la ora 12:00, la Satu Mare, cu Olimpia.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: UTA Media Design

Marius ANGHEL 21 Sep. 2017, 18:46 Campionat
Pe aceeași temă