ȘOC | Dacia Unirea Brăila a intrat în insolvență. „Între a intra în faliment deodată, acum, și a încerca, totuși, ceva, am ales a doua variantă, cu riscurile de rigoare”

Marius ANGHEL 02 Oct. 2018, 18:54 Campionat
ȘOC | Dacia Unirea Brăila a intrat în insolvență.**

Aflată într-o continuă stare de incertitudine financiară, lovită de refuzul autorităților locale de a se implica în ajutorarea clubului, Dacia Unirea Brăila a ales ultima soluție prin care speră să supraviețuiască. „Între a intra în faliment și a nu mai recupera nimic și, totuși, a continua sub o formă mai altfel, dar să continui, să mai ai o speranță, eu zic că e de preferat a doua”, a comentat, pentru Liga2.ro, Valentin Avramescu, președinte al Consiliului Director, acum și administrator special al Daciei Unirea Brăila, după ce clubul din eșalonul secund a intrat în insolvență. Decizia Tribunalului Brăila a fost dată ieri, 1 octombrie 2018, după ce cererea de intrare în procesul de reorganizare fusese făcută săptămâna trecută.

Dacia Unirea Brăila este, astfel, un nou club din fotbalul românesc care intră în insolvență în încercarea de a se salva. Rapid, Oțelul, Petrolul sau FC Brașov au eșuat și au falimentat, dar, ulterior au renăscut prin proiecte pornite de suporteri, în timp ce Dinamo și CFR Cluj au fost singurele care au reușit să iasă din acest proces. În acest moment, în prima ligă, doar Gaz Metan Mediaș mai este în insolvență, iar în liga secundă, Pandurii Târgu Jiu, CS Mioveni și ACS Poli Timișoara se regăsesc în aceeași situație ca, mai nou, Brăila.

„Calea legală de protejare a intereselor clubului”

Anunțul intrării în insolvență a clubului Dacia Unirea Brăila a fost făcut printr-un comunicat de presă pe site-ul grupării care în acest moment ocupă ultimul loc în Liga 2.

„Având în vedere multiplele semnale de alarmă privind subfinanțarea clubului nostru pe care le-am transmis în ultima perioadă, semnale care, din păcate, nu au condus până acum la o rezolvare a problemei, Consiliul Director al ACS Dacia Unirea Brăila a hotărât să apeleze la calea legală de protejare a intereselor clubului, prin depunerea săptămâna trecută către Tribunalul Brăila a unei cereri de intrare în insolvență.

Pe cale de consecință, Tribunalul Brăila în ședința de ieri 01.10.2018, a admis cererea de intrare în insolvență, cu administrator judiciar CII Lazăr Mihaela, urmând ca în termenul prevăzut de legea 85/2014 să depunem spre aprobarea judecătorului sindic un plan de reorganizare, fezabil și realist.

De asemenea Consiliul Director a stabilit pentru data de 03.10.2018 o ședință extraordinară cu următoarea ordine de zi:

1) analiza situației administrative/financiare a clubului în contextul celor menționate mai sus și propuneri către administratorul judiciar pentru eficientizarea activității pe termen scurt/mediu;
2) analiza situației sportive a echipei de seniori privind prima parte a turului sezonului 2018-2019 al Ligii a 2-a, ținând cont de rezultatele cu mult sub așteptări înregistrate până la acest moment și propuneri în consecință.

Vom reveni cu amănunte”, anunță pe site-ul clubului, printr-un comunicat, Valentin Avramescu, președinte Consiliului Director și administrator special al Dacia Unirea Brăila.

Avramescu: „Această intrare în insolvență e un semn că ne dorim să rezolvăm problema”

După o perioadă în care a făcut pasul în spate din cauza unor probleme personale, președintele Valentin Avramescu explică acum, pentru Liga2.ro, decizia clubului Dacia Unirea de a solicita intrarea în insolvență.

„Principalul sprijin pe care noi îl vedeam în perioada asta, până spre sfârșit de an, a dispărut și atunci ne punea în imposibilitatea, în momentul actual, să ne continuăm activitatea în mod normal. Am consultat diverși specialiști în zona asta a insolvenței, a altor soluții și ni s-a spus că datorită faptului că, la momentul actual, avem zero datorii la Stat, cu certificate fiscale în alb, atât pe plan local, cât și național, ni s-a spus că aceasta ar fi soluția cea mai la îndemână. Ne ferește și de eventuale repercursiuni financiare, plus penalitățile sportive, comisii, etc.”, a comentat Avramescu.

Oficialul spune că echipa brăileană nu are datorii la Stat, iar suma pe care o datorează către furnizori sau jucători și datorită căreia s-a cerut reorganizarea este de 500 de mii de lei.

„Datoria pentru care se intră în insolvență este undeva la 500 de mii de lei, numai la furnizori, mai noi sau mai vechi, inclusiv restanțele la jucători. Asta este soluția la momentul actual, spre care ne-am îndreptat, pentru că, efectiv, alta nu aveam. Legea interzice finanțarea publică pentru societăți, structuri juridice care sunt în stare de faliment sau în stare de lichidare, de e cu totul altceva. A fi în insolvență este o procedură legală prin care, efectiv, un datornic trece prin momente mai grele și Statul îi acordă o șansă de a se reorganiza. La momentul actual, 100 la sută vom depune un plan de reorganizare, pentru că asta ne e intenția.

Am făcut acest pas datorită impasului în care suntem acum și toată lumea trebuie să privească această intrare în insolvență ca un semn că ne dorim să rezolvăm problema. Chiar dacă știu că o să creăm neplăceri, eu zic că între a intra în faliment și a nu mai recupera nimic și, totuși, a continua sub o formă mai altfel, dar să continui, să mai ai o speranță, eu zic că e de preferat a doua. Suntem de bună credință. Cerem ajutor la momentul actual Statului să încercăm să găsim soluții. Ideea e că între a intra în faliment deodată, acum, și a încerca, totuși, ceva, am ales a doua variantă, cu riscurile de rigoare”, a mai declarat Valentin Avramescu, care e dispus să renunțe la club dacă un finanțator vine să preia clubul.

Miercuri, în ședința Consiliului Director, pe lângă subiectul insolvenței se va face și o analiză sportivă a activității de până acum echipei. Se vor trage ultimele concluzii asupra lucrurilor promise și făcute până acum de managerul Cristian Hossu, care în vară anunța un obiectiv de clasare între locurile 5-10 în Liga 2.

Sâmbătă, de la ora 11:00, Dacia Unirea are meci la Petroșani, cu Energeticianul, echipă clasată pe locul 10, cu 13 puncte. Brăilenii au 4 puncte acumulate după nouă etape și sunt pe ultima poziție.

Articol scris de Marius ANGHEL

 

 

Marius ANGHEL 02 Oct. 2018, 18:54 Campionat
Pe aceeași temă