„Schumi”, ca Lucescu!

09 Sep. 2011, 09:46 Campionat

După blocurile gri din Colentina înșiruite pe Șoseaua Fundeni se află stadionul echipei Juventus București. Încă de când pășești în baza sportivă îți dai seama că formația preluată în această vară de Constantin Schumacher beneficiază de condiții bune pentru o formație de liga a doua.

Constantin Schumacher face totul la echipa pe care o pregătește, Juventus București. Fostul fotbalist al Rapidului și al echipei FC Argeș, Constantin Schumacher, a pornit de jos în noua lui meserie, cea de antrenor de fotbal.

Teren impecabil, curățenie lună

Te impresionează curățenia. Tribunele și gardurile sunt vopsite regulamentar în culorile clubului, iar gazonul de pe terenul central e impecabil.

„Salut! Ai nimerit ușor? Mă bucur că ai venit să vezi cum se muncește și în Liga a II-a. Nu durează mult antrenamentul pentru că mâine (n.r. – miercurea trecută) am meci în Cupă cu Dinamo II”, mă abordează Schumacher, fostul fotbalist al Rapidului și al echipei FC Argeș.

Îl țin minte de când juca în Giulești. Pare neschimbat. Poate doar burta, ușor accentuată, să-l dea de gol că nu mai e jucător în activitate. Este nedespărțit de o mapă, pe care are notat antrenamentul. Se vede că a fost un jucător căruia i-a plăcut mult mingea. Echipa lui, predominată de băieți foarte tineri, face încălzirea cu balonul rotund.

„Loviți și cu dreptul, și cu stângul. Vreau preluare, nu stop”, strigă către jucătorii săi. Supraveghează atent perechile din fața lui. Le atrage atenția celor care greșesc. Urmează apoi jocul de posesie. Se enervează dacă cineva bubuie mingea sau o dă pe sus. „Hei, vreau mingea pe jos. Preluați mingea, nu mai faceți stop. Nu se mai joacă acum ca pe vremea lui Dobrin. Vreau mișcare, deschideți unghiul ca să primiți balonul”, sunt indicațiile antrenorului.

Lucrează mult tactic. Își așază jucătorii cu mâna

Cel mai greu e când începe să lucreze tactic cu fotbaliștii săi. Îi așază cu mâna pe teren, așa cum făcea Mircea Lucescu la Rapid. Nu lasă nimic la voia întâmplării. Exersează fazele fixe, loviturile din afara careului și cele de la 11 metri. Pe când era fotbalist, a marcat destule goluri din astfel de execuții, așa că jucătorii săi au de la cine învăța mseserie. După un antrenament, care a durat fix o oră, presărat cu pauze scurte de maximum un minut, Schumacher își trimite echipa la cabine, nu înainte de a-i anunța pe băieți programul de cantonament. Din mers stabilește și ce trebuie să conțină masa din ziua jocului. Face de toate. Dar îi place.

„Soția e cu afacerile, eu rămân cu fotbalul”

Schumacher spune că a dorit să se facă antrenor de-abia spre finalul carierei de fotbalist. „Nu mă pricep să fac altceva. Trebuia să continui tot în fotbal. Asta e ceea ce știu. Eu cu afacerile nu le am, de ele se ocupă soția mea”, a spus antrenorul de la Juventus București.

Familia Schumacher deține lângă Pitești o grădiniță despre care ziarele au susținut la vremea inaugurării în 2008 că a costat 400.000 de euro. „Schumi” și soția lui Bianca au împreună o fetiță în vârstă de 10 ani. Cei doi au avut puterea să treacă peste o mare dramă în 2005, când al doilea copil, tot o fetiță, le-a murit când avea doar o lună! Fotbalistul se afla atunci la Universitatea Craiova.

Vreau să îmi creez propriul stil. Lucrez mult tactic, vreau respect și disciplină. Nu trebuie să fii prieten cu fotbaliștii, dar trebuie să știi să-i apropii
Constantin Schumacher, antrenor Juventus București

La Lucescu îmi plăcea psihologia pe care o aplica, felul în care relaționa cu cei tineri, te motiva. De la Iordănescu am luat seriozitatea, iar Rednic diversifica mereu antrenamentele, le făcea plăcute
Constantin Schumacher, antrenor Juventus București

E mai bine să începi meseria de antrenor de jos. Doar așa poți să etalezi tot ce ai învățat. Așa îți pui în aplicare ideile, crești și înveți și mai mult pe parcurs
Constantin Schumacher, antrenor Juventus București

263 de jocuri a adunat în Liga 1 Schumacher și a marcat 46 de goluri

1 selecție are la echipa națională, unde a jucat contra Croației în 2002

7 goluri a reușit să marcheze în cupele europene în cele 16 jocuri

1 titlu de campion al României a cucerit cu Rapid în 2003. Dar a mai câștigat o Cupă a României și de două ori Supercupa tot cu Rapid

S-au investit 500.000 de euro numai în acest an

Patronul echipei, Ilie Ciuclea, e cel mai vechi patron din fotbalul românesc. Conducătorii lui Juventus București vor să își construiască și un hotel propriu în incinta bazei și speră ca primăria să le acorde autorizațiile necesare.

Echipa Juventus Colentina e finanțată din 1991 de omul de afaceri Ilie Ciuclea, cel care are o firmă de salubrizare în sectorul 2. Președintele clubului, Marian Rusen, spune despre el că e cel mai vechi patron de fotbal din România. Ciuclea a investit numai anul acesta 500.000 de euro în baza unde se antrenează și joacă Juventusul din București, după ce primăria i-a prelungit concesionarea pe încă 15 ani. S-au construit două terenuri sintetice, pe care se antrenează grupele de juniori, și un teren cu gazon artificial de dimensiunea celui central, pe care se desfășoară partidele de acasă. S-au apucat să construiască și un hotel, unde sportivii să beneficieze de condiții mai bune de cantonament, dar se speră încă la obținerea autorizațiilor necesare din partea primăriei pentru a fi ridicat pe mai multe niveluri.

Bugetul unei echipe precum Juventus București, care nu are pretenții de promovare, dar nici nu se zbate la retrogradare, e de 2,5 milioane de lei. Numai salariile costă anual 1,2 milioane de lei.

Articol scris de Florin Marian

09 Sep. 2011, 09:46 Campionat
Pe aceeași temă