Scenariu cu repetiție după 42 de ani! O experiență asemănătoare ca la FC Brașov – UTA a fost trăită și de legenda „stegarilor” care a dat lovitura de start

Marius ANGHEL 12 Sep. 2016, 10:47 Campionat

Când a acceptat invitația organizatorilor să dea lovitura de începere a meciului FC Brașov – UTA Bătrâna Doamnă, Petre Cadar nu avea să știe că va asista la un joc memorabil. Deznodământul partidei de vineri de pe stadionul Tineretului a semănat izbitor cu scenariul meciului de acum 42 de ani, atunci când „stegarii” câștigau cu 3-0 meciul din Cupa UEFA cu Beșiktas.

Atunci, turcii au venit la Brașov cu avantajul unui 2-0 la Istanbul. În returul disputat la Brașov, turcii au rezistat eroic până în finalul meciului, atunci când și spectatorii au început să plece de la stadion. Petre Cadar a fost cel care a declanșat nebunia cu un gol marcat în minutul 88, iar Șerbănoiu reușea o dublă în prelungiri prin care „stegarii” obțineau o calificare istorică.

„Am retrăit acum meciul cu Beșiktas după 42 de ani. Și atunci oamenii începuseră să părăsească stadionul pentru că nu mai credeau că putem întoarce scorul. Și acum am văzut oameni care plecau de la stadion și acum sunt convins că regretă alegerea făcută. Așa cum turcii păreau drogați după golul marcat de mine, așa i-am văzut și pe cei de la UTA. Erau terminați. Nu au înțeles nimic. Este o victorie mare și îi felicit din tot sufletul pe jucători”, a spus Petre Cadar, cel care a sărbătorit, pe Tineretului, 50 de ani de la debutul său în prima ligă în tricoul lui FC Brașov.

Istrati și Paul Iacob: „A fost penalti”

Meciul „stegarilor” cu UTA a fost unul cu adevărat memorabil. Arădenii au condus cu 1-0 și 2-1 încă din prima repriză, una controlată de oaspeți, dar brașovenii au revenit incredibil în prelungirile meciului, când au punctat de două ori! UTA a condus din minutul 2, după golul lui Curtuiuș scăpat singur cu Iacob, Sburlea a egalat imediat, în minutul 4 cu un șut pe jos de la circa 15 metri, însă la pauză s-a intrat cu 2-1 pentru oaspeți, după ce Adrian Petre a înscris în minutul 41.

Momentul psihologic al meciului a avut loc în minutul 90, atunci când centralul partidei, Adrian Ilieș, a acordat penalti brașovenilor la semnalizarea tușierului Adrian Mărginean, care a văzut două infracțiuni în careul arădenilor. Prima la un duel între Istrati și Manea. „Urmăream mingea, iar Manea mi-a pus cotul în față. E penalti”, a spus Istrati. În aceeași fază, un alt duel neregulamentar a fost cel dintre Burlă și Paul Iacob. „Mi-a dat un cap în gură, cum să nu se dea penalti. Se vede foarte clar pe reluări”, a spus și Paul Iacob.

Penaltiul a fost transformat cu siguranță de Grigorie, iar în prelungiri, Istrati, scăpat din marcaj, a înscris cu capul din șase metri, după o centrare perfectă a lui Săftescu. După această victorie, FC Brașov a acumulat 14 puncte, cu trei mai multe decât UTA, și a urcat pe locul 2 în clasamentul Ligii 2, la un punct în spatele liderului Chindia Târgoviște, care a pierdut la Foresta Suceava.

Nagy, despre arbitraj, Pașcu și Enache

La final, antrenorul arădenilor, Roland Nagy, era un car de nervi la adresa arbitrilor. „Este rezultatul arbitrilor, din punctul meu de vedere. Nu am făcut-o niciodată, dar acum e momentul să o spun. Este inadmisibil ca în 2016 să avem asemenea arbitraje. Adică intervine asistentul peste central în minutul 90, cu un Istrati care avea galben pentru simulare și mai cade odată în careu… Când cazi în careu trebuie să primești și penalti? Este obligatoriu ca la fiecare meci FC Brașov să primească penalti? Mingea era în brațe la portar, nu înțeleg cum poți să sancționezi astfel de căderi în careu. Deci este clar, acest meci a fost jocul arbitrilor. Dar asta este, s-au întâlnit două dintre echipele bune ale seriei, care și anul trecut au făcut meciuri spectaculoase. Rămâne o victorie a celor de la FC Brașov, văd că încep să se resusciteze și ăsta e un lucru bun pentru oraș. Aici am petrecut ani frumoși, îmi face păcere să revin la Brașov, dar ce am văzut astăzi… pe Romică Pașcu și Paul Enache îi cunosc foarte bine. Sunt trei puncte pentru FC Brașov, dar modul în care au fost obținute lasă de dorit. Mai e mult, războiul nu s-a terminat. Eu îmi reproșez doar lipsa de concentrare din final, de după acel penalti”, a spus Roland Nagy.

Enache: „Nagy poate să spună ce dorește”

Managerul general al lui FC Brașov, Paul Enache, l-a contrat pe Roland Nagy cu privire la declarațiile tăioase date împotriva brașovenilor și a arbitrilor. „Nagy poate să spună ce dorește. Atunci când conduci și apoi pierzi meciul în ultimele minute este normală această stare de irascibilitate. Arbitrajele… Sunt arbitri tineri, fără experiență, care văd că fac greșeli. Noi am luat în acest meci trei cartonașe galbene pe deposedări corecte. Probabil că acești arbitri nu se uită la meciurile din campionatele puternice ale Europei. Așa, dacă urmărești la fiecare deposedare să dai cartonaș galben, ajungi să joci în șapte oameni. Eu chiar am crezut că putem câștiga acest joc pentru că potențialul echipei din Arad a fost foarte scăzut în repriza a doua. Noi nu stăm foarte bine la acest capitol, dar ei au fost mult sub nivelul nostru fizic în repriza a doua. Despre faza penaltiului nu pot să mă pronunț, pentru că nu am văzut ce s-a întâmplat”, a comentat și Enache.

Țălnar, la capătul puterilor

Cornel Țălnar, antrenorul Brașovului, era pur și simplu exasperat de greșelile făcute de jucătorii săi în defensivă și a recunoscut că victoria a fost obținută cu șansă. „Felicit jucătorii pentru că au crezut până la final că pot întoarce rezultatul. Este o victorie muncită, obținută în prelungiri. Din păcate, în prima repriză toți fundașii au făcut niște greșeli impardonabile, parcă acum i-am adus de la o nuntă și au intrat direct pe teren. Evoluția lor a depășit orice imaginație. Din păcate, aceste greșeli persistă de la meci la meci, iar acest lucru s-a văzut și pe tabela de marcaj. Până la urmă și cu puțină șansă, pentru că trebuie să fim corecți și să recunoaștem că am avut și puțină șansă, am reușit să întoarcem rezultatul. Suntem pe locul doi, un loc nesperat de foarte multă lume ținând cont de toate problemele pe care le-am avut în această vară. Important este să ne adunăm, să ne strângem și să vedem exact unde am greșit. Dacă mai prind un meci, două ca acesta, dau colțul pe bancă. Roland Nagy la supărare, la nervi poate spune orice. Ce, ne-au băgat arbitrii mingea în poartă? La faza penaltiului am înțeles că Istrati a fost tras, Iacob a luat un cap în gură, iar golul trei a fost valabil. Eu am treabă cu băieții mei și trebuie să-i trag de urechi pe cei care au greșit și să-i felicit pe cei care au dat randament. Sincer, nu mai credeam în minutul 90 că putem câștiga. Dacă obțineam un punct eram mulțumiți”, a declarat Țălnar.

FC BRAȘOV – UTA BĂ‚TRÂNA DOAMNĂ‚ 3-2
Sburlea ”4, Grigorie ”90+1 – pen., Istrati ”90+3 / Curtuiuș ”2, Ad. Petre ”41

Fl. Iacob – Cordoș (H. Popa ”68), I. Șerban, Poverlovici (Istrati ”46), Ct. Stan – P. Iacob – Fl. Răsdan (Săftescu ”40), Șt. Grigorie, I. Popa, L. Manole – Sburlea
Rezerve neutilizate: Căucă – Petra, D. Ciobanu, R. Răducan
Antrenor: Cornel Țălnar

Bg. Miron – Al. David, Al. Manea, Gligor, Burlă – Strătilă (Cr. Costin ”86), Chindriș, I. Tănase, Andor (D. Copil ”63) – Curtuiuș (M. Vlad ”73), Ad. Petre
Rezerve neutilizate: Al. Barna – Filaret, Stahl, Jorza
Antrenor: Roland Nagy

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 12 Sep. 2016, 10:47 Campionat
Pe aceeași temă