Marian Ivan sună adunarea „stegarilor”. Se împlinesc 15 ani de la ultima mare performanță a echipei: calificarea în Cupa UEFA

Marius ANGHEL 09 Dec. 2015, 16:22 Diverse
  • Generația 2000-2001 de la FC Brașov, care a reușit cea mai importantă performanță a fotbalului brașovean după ”90, clasarea pe podiumul Ligii 1 și calificarea în Cupa UEFA, se va reuni săptămâna viitoare.
  • „Dacă aș caracteriza în două cuvinte generația 2000-2001 aș spune doar atât: valoare și caractere”, spune Marian Ivan, unul dintre liderii acelui grup, despre care este convins că se putea bate chiar la câștigarea titlului


În 2016 se împlinesc 15 ani de la ultima mare performanță a „stegarilor”: calificarea în Cupa UEFA. O generație de excepție, cu Marian Ivan, Isăilă, Andrași, Vasc și Bodea, liderii grupului, reușea un loc trei în sezonul 2000-2001, iar Brașovul revenea în circuitul european după o pauză de 27 de ani.

Anii au trecut, iar fotbalul brașovean a mai avut de atunci puține momente în care a mai contat cu adevărat în fotbalul românesc. A mai fost un loc 4 în ediția 2002-2003, apoi două semifinale de Cupa României, ambele pierdute, câteva meciuri memorabile cu Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova și Timișoara, în rest clasări modeste în Liga 1, iar dezastrul a fost desăvârșit în vară, când echipa a retrogradat în Liga a 2-a. Consecința: o mulțime de probleme, tribunele sunt dezolant de goale, iar drumul spre Liga 1 pare a fi mai anevoios decât s-ar fi crezut.

„Valoare și caractere”

Marian Ivan a venit cu o idee care a fost îmbrățișată rapid de colegii săi de generație. Săptămâna viitoare, mai exact, joi, 17 decembrie, toți jucătorii, antrenorii și oficialii lui FC Brașov, care au făcut parte din generația 2000-2001, se vor reuni din nou. „Dacă aș caracteriza în două cuvinte generația 2000-2001 aș spune doar atât: valoare și caractere. Așa s-a clădit acea echipă care a reușit calificarea în Cupa UEFA. Anii au trecut, astfel că m-am gândit că după aproape 15 ani a sosit timpul să ne revedem cu toții. Din păcate, sunt câțiva oameni din familia «stegarilor» care au plecat prematur dintre noi: «tata Ucu», Dossey, Drăgan, Măuță, Iosif Kovacs, Ion Stoian „Țîcă”… Vom păstra un moment de reculegere în memoria lor. Vreau ca această întâlnire să o facem de acum încolo în fiecare an și poate la vară vom reveni și pe Stadionul Tineretului pentru un meci demonstrativ. Aș vrea ca acest eveniment să aibă loc în 2016 odată cu promovarea echipei în Liga 1, pentru că acolo este locul lui FC Brașov. Am luat legătura cu toți colegii, cu antrenorii și cu oficialii echipei din acea vreme și chiar am fost plăcut surprins să aud că abia așteaptă această întâlnire”, a spus Marian Ivan, care a primit confirmări că la evenimentul care va avea loc la British Pub vor fi prezenți majoritatea colegilor printre care Isăilă, Vasc, Bodea, Buta, Sandu Andrași, Cocan, Cozma, Buga, antrenorii Gabi Stan, Adrian Hârlab și Andrei Șanta, medicii Rareș Bîrlă și Gheorghe Popa, dar și foști sau actuali oficiali de la FC Brașov. Din diferite motive, la eveniment nu vor putea fi prezenți Mihai Stere, Marcel Șandor și frații Aurel și Vasile Ghindaru.

Buga, singurul jucător activ

Din generația „stegarilor” din 2000-2001, Mugurel Buga este singurul jucător aflat încă în activitate. „Buga face parte din categoria fotbaliștilor de clasă de la FC Brașov. Îl cunosc foarte bine, e un sufletist și pot spune că în mare mi-a urmat traseul. Pentru el, 2015 a fost un an dificil, important este să fie puternic din punct de vedere psihic. Am trecut și eu prin momente grele, știu cum este… și sunt convins că mai poate ajuta FC Brașov”.

Marian Ivan și Mugurel Buga împart locul doi în clasamentul marcatorilor la FC Brașov în Liga 1, ambii cu câte 57 goluri, după Nicolae
Pescaru, care are 62 goluri.

Pescaru, Gyorffy și Naghi, invitați de onoare

Pe lângă colegii săi din generația 2000-2001, Marian Ivan a invitat la acest eveniment și trei foste mari glorii ale „stegarilor” din anii ”70 și ”80: Nicolae Pescaru, Csaba Gyorffy și Ioan Naghi. „Pescaru, Gyorffy și Naghi sunt monumente pentru fotbalul brașovean și ne-am gândit să-i invităm pentru că vrem să facem o punte între generații. Trebuie să învățăm să ne respectăm valorile și mă bucur că toți trei au acceptat invitația. Sigur, mai sunt și alți foști mari jucători care au făcut ceva pentru FC Brașov și îmi doresc ca anul viitor să fim mult mai mulți”, a precizat fostul golgheter al „stegarilor”.

Crescut de Steaua, a jucat la Dinamo, golgheter la Brașov

Marian Ivan a fost crescut de Steaua, dar nu a apucat niciodată să joace în prima echipă a „roș-albaștrilor”. „Am făcut parte din generația cu Dan Petrescu și Ilie Dumitrescu, dar nu am avut șansa să debutez în Ghencea”. Mai întâi a fost împrumutat la Dacia Unirea Brăila cu care a promovat în Liga 1, iar în 1991 a ajuns la Brașov. „În vara lui ”91 eram cu Steaua în cantonament, iar la finalul stagiului am jucat un amical cu FC Brașov pe care l-am câștigat cu 5-0 și în care am dat tei goluri. Pașcu m-a ochit și cum Steaua îl vroia pe Andrași, «afacerea» s-a făcut. Eu am fost împrumutat la Brașov pentru un sezon, iar Ene și Săvoiu au fost cedați definitiv de Steaua. Am avut un sezon excelent la Brașov, iar în ultimul meci am bătut Steaua cu 3-2 pe «Municipal» cu golul victoriei marcat de mine. M-am întors la Steaua, dar tot Pașcu a fost cel care m-a adus înapoi la Brașov, de această dată cu un transfer definitiv, asta și pentru că Pârvu era lăsat să plece în Ghencea. Au urmat doi ani incredibili la Brașov, marcam goluri la foc automat, astfel că în ”94 am prins lotul pentru Campionatul Mondial din SUA. La întoarcerea din America au sosit ofertele, cele mai importante fiind de la Steaua și Dinamo. Am ales Dinamo, pentru că așa au dorit cei din conducerea lui FC Brașov, care primeau la schimb mai mulți jucători dinamoviști”, declara fotbalistul adoptat de Brașov.

„Ne puteam bate la titlu”

A urmat un sezon la Dinamo, dar și primele experiențe în străinătate, în Cipru și Grecia. În ”97 a revenit pentru un retur la Brașov, după care a urmat, din nou, Dinamo, apoi Sportul, după care a revenit la Brașov și a pus umărul serios la promovarea echipei în Liga 1. „La 28 de ani am acceptat să mă întorc la Brașov în Liga a 2-a. Puteam merge afară pe bani mult mai mulți, dar am ales cu sufletul. Am promovat en-fanfare, iar în primul sezon am evitat cu greu retrogradarea. În al doilea sezon, echipa era sudată, iar rezultatele s-au văzut. Pur și simplu nu ne plăcea să pierdem. Stadionul era întotdeauna plin, pentru că suporterii brașoveni apreciază dăruirea din teren și spectacolul pe care-l oferi. Eu, la Brașov, întotdeauna m-am simțit apreciat ca jucător. Dacă se reușea păstrarea jucătorilor, eu sunt convins că ne puteam bate la titlu, vorbesc foarte serios, pentru că știu ce grup de fotbaliști aveam”, povestește atacantul Brașovului.

Primul transfer important din era Neculaie

La finalul turului campionatului ediției 2000-2001, Marian Ivan pleca în China, asta după ce chinezii plăteau în conturile grupării brașovene circa 100.000 de dolari, o sumă importantă la acea vreme. „Chinezii au insistat pentru transfer și au ajuns la un acord cu șefii clubului. Pot spune că eu am fost primul transfer important al echipei preluate în ”99 de Ioan Neculaie. Nu știu exact suma, dar au fost mulți bani la mijloc”, își amintește Marian Ivan povestea transferului în China.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)
Foto: Arhiva ProSport

Marius ANGHEL 09 Dec. 2015, 16:22 Diverse
Pe aceeași temă