Scandările xenofobe și atmosfera patriotică de la meciul Juventus – Sepsi nu au fost trecute cu vederea de observatorul jocului. Ce sancțiune a dictat FRF

Marius ANGHEL 30 Mar. 2017, 18:33 Campionat

Decizia clubului Juventus București de a crea o atmosferă patriotică la derby-ul din etapa a 25-a a Ligii 2 cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe nu a fost trecută cu vederea și de observatorului jocului, Liga2.ro relatând pe larg la vremea respectivă cum formația covăsneană, cât și fanii săi au fost primiți pe stadionul din cartierul Colentina. Clubul Sepsi, care reprezintă o întreagă minoritate etnică din centrul țării în campionatul eșalonului secund, a fost întâmpinată în Capitală cu melodii patriotice, cu imnul național, cu steagul României răspândit în jurul stadionului, cât și cu scandări xenofobe de genul: „Afară, afară, cu ungurii din țară!”.

Astfel, în ședința din 29 martie a Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal s-a decis sancționarea clubului Juventus doar cu avertisment. „În baza art. 83/2/c raportat la art. 54/6 cu aplicarea art. 12, 14 Bis și 15 din RD, Clubul Juventus București se sancționează cu Avertisment”, se arată într-un comunicat FRF. Articolele citate în verdict pot fi citite în partea de jos a articolului.

Observatorul jocului, Dorinel Dincă (Călărași), nu a trecut însă nimic în raport despre incidentul din minutul 70, atunci când câțiva suporteri bucureșteni aflați la tribuna a doua au aruncat o petardă către banca de rezerve în care se aflau jucătorii și stafful echipei din Sfântu Gheorghe.

Altfel, Juventus s-a impus, pe teren, fără probleme, cu 3-1 în compania celor de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, și s-a distanțat și mai mult de contracandidatele la promovare.


Ce scrie în „Regulamentul disciplinar” la punctele enumerate de membrii Comisiei de Disciplină și Etică:

  • Articolul 83 – Nerespectarea obligațiilor de organizare a jocurilor
    2. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor privind asigurarea măsurilor de ordine și siguranță în stadion care au avut drept rezultat:
    c) afișarea sub orice formă de inscripții rasiste, xenofobe și jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare și obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor, se sancționează în conformitate cu dispozițiile art. 54 din prezentul regulament;
     
  • Articolul 54 – Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea
    6. Sancțiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârșirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenționat pentru a cauza sancționarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanțelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament.
     
  • Articolul 12 – Sancțiuni aplicabile deopotrivă persoanelor fizice și juridice
    Persoanelor fizice și persoanelor juridice le sunt deopotrivă aplicabile următoarele sancțiuni:
    a) avertisment;
    b) mustrarea;
    c) penalitate sportivă;
    d) restituirea distincțiilor;
    e) munca în folosul fotbalului.
     
  • Articolul 14 bis
    Sancțiunile corespunzătoare prevăzute la art 12, 13 și 14 se pot corobor și aplica și de sine stătător în cazul în care fapta de natură disciplinară este lipsită de orice pericol sau pericolul este minim ori, după caz, persoana sancționabilă dovedește lipsa culpei.
     
  • Articolul 15 – Avertismentul
    Avertismentul constă în notificarea verbală sau scrisă prin care se atrage atenția celui în cauză să ia măsurile necesare pentru a nu mai săvârși încălcări ale reglementărilor din domeniul fotbalului, o dată cu menționarea faptului că la o nouă abatere se va aplica o sancțiune mai gravă.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Marian ILIE (Mediafax Foto)

Marius ANGHEL 30 Mar. 2017, 18:33 Campionat
Pe aceeași temă