Sancțiuni într-o singură direcție după meciul Chindia – Sepsi. Opt fani târgovișteni – amendați, suporterii covăsneni – iertați de forțele de ordine

Marius ANGHEL 09 May. 2017, 16:18 Campionat

Meciul dintre Chindia Târgoviște și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, desfășurat duminică, pe stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște, în cadrul etapei a 33-a a Ligii 2, a fost tratat special de Jandarmerie după ce formația oaspete a anunțat că va fi însoțită la joc de o galerie destul de numeroasă. Rivalitatea dintre cele două orașe, Târgoviște și Sfântu Gheorghe, este cunoscută de câțiva ani în urma jocurilor dintre echipele de baschet, acum, din acest sezon al Ligii 2, confruntările având loc și cu ocazia meciurilor de fotbal.

Reîntâlnirea dintre fanii târgovișteni și cei covăsneni a decus aproape normal duminică, fără incidente, dar cu nelipsitele scandări triviale de pe stadioanele de fotbal. Însă, la finalul partidei încheiate la egalitate, scor 1-1, Jandarmeria a avut clienții ei, doar membrii galeriei Chindiei. 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița a anunțat, printr-un comunicat de presă, că opt suporteri ai Chindiei prezenți la meciul cu Sepsi au fost sancționați contravențional, pentru „săvârșirea de fapte, acte sau gesture obscene, proferarea ori scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare împotriva celorlalți spectatori, oficiali și jucători”, scrie DBsport.ro.

Cuantumul contravențiilor constatate duminică este de 1.200 de lei, iar suporterii au vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.

De subliniat că IJJ a aplicat sancțiuni exclusiv fanilor echipei gazdă, în condițiile în care suporterii lui Sepsi au provocat și incitat în mediul online încă de la plecarea spre Târgoviște, mergând până la incendierea unei eșarfe cu CSM Târgoviște într-o parcare. Potrivit DBsport.ro, pe stadion, cei de la Sfântu Gheorghe au arătat în repetate rânduri semne obscene către tribuna unde se aflau târgoviștenii, au amenințat și înjurat mai mulți tineri care se aflau în sectorul vecin sau care au mers să bea apă de la cișmelele situate sub tribuna I, pentru ca în final să-l înjure minute bune pe crainicul arenei. Totul, bineînțeles, sub privirile forțelor de ordine, care n-au catadicsit nici măcar să îi avertizeze verbal pe oaspeți.

„În Târgoviște, dacă porți un tricou cu: «Mândru că sunt român», reprezentanții Jandarmeriei îți vor spune că este un tricou instigator pentru fanii maghiari și că trebuia să te aștepti că vei fi înjurat! O simplă întrebare pentru domnii jandarmi: unde erați în momentul în care […] înjurau în limba maghiară, scuipau suporterii, arătând semne obscene? Un tip a încercat să îi arate jandarmului asta, însă răspunsul celui în uniformă a fost: «Dacă mă mai deranjezi odată, eu, cu mâna mea, te scot de pe stadion». Rușine mare ca în anul 2017, la aproape 100 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu România, să fim minorități în țara noastră!” spune Cristian, unul dintre suporterii Chindiei.

La finalul jocului, însuși Valentin Suciu, antrenorul echipei Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a deschis subiectul despre duelul verbal al fanilor celor două echipe. Formația covăsneană a fost însoțită la Târgoviște de o galerie formată din aproximativ 250 de persoane. „Felicit suporterii care ne-au susținut până la sfârșit și s-au comportat foarte civilizat față de cei din Târgoviște, mai ales că și crainicul incita la lucruri care nu sunt normale pe un stadion. Dacă crainicul începe să instige, atunci avem probleme mari, indiferent de rivalități sau cum consideră ei că ce rivalități ar trebui să fie între noi și ei. Felicit suporterii noștri că nu au ripostat”, a spus, pentru pagina de facebook a clubului Sepsi, Suciu, evident, subiectiv la adresa fanilor echipei unde antrenează.

Crainicul stadionul „Eugen Popescu”, Ionuț Marin, nu a rămas însă fără replică față de declarațiile antrenorului Valentin Suciu. „Am parcurs declarațiile antrenorului de la Sepsi. Probabil că a fost mai preocupat de anunțurile de la stație decât de jocul echipei. Nu am instigat cu nimic, ba, dimpotrivă, le-am atras atenția tuturor spectatorilor să nu recurgă la scandări xenofobe. A fost un mesaj de la Jandarmerie pe care l-am citit înainte de startul meciului. N-am înțeles de ce am fost înjurat la final de unii suporteri mai euforici de la Sfântu Gheorghe. Probabil și-au adus aminte de frustrările de la baschet”, a explicat, pentru Liga2.ro, Ionuț Marin.

Marius ANGHEL 09 May. 2017, 16:18 Campionat
Pe aceeași temă