Prima măsură luată la Dacia Unirea după intrarea în insolvență: omul care a menținut clubul în viață și l-a înscris în Liga 2 a fost dat afară. Reacția dură a fostului conducător

Marius ANGHEL 04 Oct. 2018, 01:32 Campionat

Omul care în vară anunța un proiect ambițios la Brăila, care visa să scape de probleme Dacia Unirea și își propunea ca obiectiv locurile 5-10, părăsește prematur clubul, înaintea etapei a 10-a. Rezultatele obținute în primele nouă meciuri ale campionatului Ligii 2 au dus la demiterea directorului sportiv Cristian Hossu de Consiliul Director al grupării aflate pe ultimul loc în clasament. Totuși, lui Hossu i s-a propus un contact de colaborare pe bază de parteneriat, pe care l-a refuzat însă.

„Am venit cu o echipă nouă în administrație. Vrem să începem un proiect ambițios la Brăila. Dorim să atragem oamenii de afaceri locali și sperăm ca autoritățile locale și suporterii să fie alături de noi. Vor veni și jucători români și jucători străini. Suntem în negocieri cu mai mulți jucători portughezi și francezi, pe care sperăm să-i aducem. Obiectivul pentru sezonul viitor va fi locurile 5-10. Este un obiectiv ambițios, dar sunt convins că-l putem realiza, spunea, la mijlocul lunii iulie 2018, Cristian Hossu, pentru Liga2.ro, după ce prelua Dacia Unirea și își asuma că va aduce jucători, va obține finanțare și va menține echipa în Liga 2.

Totul se petrecea într-un moment în care situația financiară a clubului brăilean era una extrem de delicată, nu se știa dacă se va înscrie în eșalonul secund, se va merge la Liga 3 sau va fi desființat, iar președintele Valentin Avramescu se retrăgea din prim-plan, motivând probleme personale. „Inițial, gândul nostru era să ne ducem la Liga a 3-a. Au venit cu valul ăsta de entuziasm băieții ăștia tineri, au venit doar cu gând de Liga a 2-a, și atunci nu puteam să ne retragem. Au venit hotărâți să facă treabă și atunci am decis să le dăm șansa. Hossu a preluat management-ul, se ocupă de tot ce înseamnă administrarea situației actuale, dar asta nu înseamnă că noi am renunțat. Dimpotrivă, noi îl sprijinim”, spunea, la vremea respectivă, vicepreședintele Daciei Unirea, Vasile Popa.

Ulterior, după ce n-a reușit să facă rost de bani, autoritățile și firmele locale nu i-au sărit în ajutor, Cristian Hossu își pierdea din entuziasm și își dădea seama că s-a băgat într-o afacere peste posibilitățile și puterile sale. „De când am ajuns la club, am tot încercat să atrag jucători. Eu nu mă mai pot numi manager general, ci, mai degrabă, finanțator. Am preluat involuntar această funcție. Săptămâna viitoare, salariile vor fi plătite. De asta mă ocup eu”, declara la începutul lunii septembrie Hossu.

Hossu, găsit vinovat, însă, totuși, dorit în continuare ca partener colaborator

O lună mai târziu, Consiliul Director anunța, printr-un comunicat, că Dacia Unirea a intrat în insolvență, fiindcă aceasta era singura variantă ca gruparea brăileană să poată să primească o nouă șansă să-și continue activitatea și să nu intre în faliment deodată.

Iar prima măsură după intrarea în insolvență a fost analizarea situației sportive din primele nouă etape și demiterea directorului sportiv Cristian Hossu, omul datorită căruia clubul Dacia Unirea s-a înscris în Liga 2 și poate chiar încă mai există și care l-a menținut în viață până acum. Însă lui Hossu i s-a propus un contact de colaborare pe bază de parteneriat, asta și pentru că deține jucători pe care clubul îi are în lot și pe care conducerea vrea să se bazeze în continuare pe ei. Doar pe o parte, fiindcă altora li se va rezilia contractul.

Iată comunicatul clubului Dacia Unirea Brăila după ședința de miercuri a Consiliului Director:

„Consiliul Director al Asociatiei Club Sportiv Dacia Unirea Braila, intrunit in sedinta extraordinara astazi, 03.10.2018, analizand situatia sportiva a echipei de seniori precum si stadiul masurilor stabilite prin decizia CD nr.619 /20.09.2018 constata urmatoarele aspecte:

  1. dupa parcurgerea a 9 etape din campionatul ligii a II-a (50 % din tur) rezultatele sportive la echipa de seniori sunt total nesatisfacatoare, echipa fiind in afara obiectivului minim sportiv impus pentru acest campionat, acumuland in 9 etape doar 4 puncte, ocupand locul 20 in clasament (ULTIMUL)
  2. principala cauza identificata este managementul sportiv defectuos exercitat – lotul de jucatori foarte subtire din punct de vedere valoric, majoritatea jucatorilor adusi in aceasta perioada fiind necorespunzatori, la un nivel minim de performanta.

Pe cale de consecinta analizand toate aspectele mentionate mai sus precum si masurile stabilite prin precedenta decizie nr.619/20.09.2018 – mare parte neindeplinite, Consiliul Director, tinand cont si de intrarea in insolventa a clubului aprobata de Tribunalul Braila in data de 01.10.2018  in conformitate cu prevederile legii nr.85/2014, decide urmatoarele:

  • avand in vedere indeplinirea defectuoasa a atributiilor asumate prin contractul nr. 377/11.07.2018 precum si intreg managementul sportiv exercitat in toata aceasta perioada cu rezultatele consemnate mai sus, incepand cu data de 03.10.2018 se rezilieaza contractul nr.377/ 11.07.2018 al directorului sportiv Hossu Ionut Cristian, caruia i se va propune o colaborare viitoare pe baza de parteneriat; incepand cu data de 03.10.2018 activitatea sportiva a clubului va fi coordonata direct de Consiliul Director al clubului, postul de director sportiv ramanand momentan vacant;
  • pentru reducerea cheltuielilor, de comun acord cu antrenorul principal, se va trece la rezilierea de indata a contractelor jucatorilor care nu corespund nivelului minim valoric;
  • se vor analiza si alte masuri pentru eficientizarea activitatii, masuri ce vor fi propuse administratorului judiciar desemnat.”

 

Hossu: „Un sistem corupt, un sistem care nu dorește să facă performanță și caută cu disperare motive de învinuire la adresa mea și a jucătorilor”

Demiterea din funcția de director sportiv l-a înfuriat pe Cristian Hossu, care acuză conducerea clubului Dacia Unirea, în special pe președintele Valentin Avramescu.

„În urma omunicatului emis de către conducerea clubului de fotbal Dacia Unirea Braila, vreau sa multumesc suporterilor si autorităților locale pentru încrederea acordată ! In schimb pentru conducerea clubului nu pot avea nici cea mai mică placere de a le multumi pentru ceva ! Un sistem corupt, un sistem care nu dorește sa faca performanța si cauta cu disperare motive de învinuire la adresa mea si a jucătorilor in speranța ca intrarea in insolventa ii va scapa de problemele avute in trecut ! Sa va fie rușine si aici il dau nume direct pe stimabilul Avramescu!”, a scris Hossu pe pagina sa de facebook.

Înaintea etapei a 10-a a Ligii 2, Dacia Unirea Brăila, care sâmbătă, de la ora 11:00, va juca la Petroșani, cu Energeticianul, ocupă ultimul loc în clasament, cu doar patru puncte. În primele trei etape, echipa a fost condusă de Gheorghe Barbu, primul antrenor adus de Cristian Hossu, ca din etapa a 5-a și până acum, Dacia Unirea să fie pregătită de Florentin Petre. Rămâne de văzut dacă fostul dinamovist va rămâne în funcție și după îndepărtarea directorului sportiv.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 04 Oct. 2018, 01:32 Campionat
Pe aceeași temă