INTERVIU | Ilie Poenaru, omul care a pus la respect granzii din Liga 2: „Suntem catalogați drept țărani din Ilfov și satelitul FCSB-ului. Nimeni nu ne recunoaște meritele”

Academica Clinceni defilează în acest sezon al Ligii 2, iar antrenorul Ilie Poenaru (42 de ani) se îndreaptă spre o nouă promovare în primul eșalon. Cu o echipă care are o medie vârstă de circa 23 de ani, fostul tehnician de la FC Voluntari și Dinamo U19 a format un grup extrem de puternic la marginea Capitalei. Chiar dacă toată lumea vedea Petrolul și „U” Cluj drept favorite în lupta pentru promovare, Poenaru și puștii săi, ajutați de câțiva jucători cu experiență, au surprins întreaga țară.

După 30 de etape, Clinceniul are cea mai bună apărare, al doilea cel mai bun atac, iar în acest an a înregistrat opt victorii și o remiză. Mai multe informații cu privire la proiectul liderului din eșalonul secund aflăm chiar de la antrenorul Ilie Poenaru:

ProSport: Baza echipei arată foarte bine. Ne poți da câteva detalii cu privire la proiectul pe care îl aveți aici?
Ilie Poenaru: Avem o infrastructură foarte bună, se lucrează în continuare. Avem trei terenuri de iarbă, pe care ne putem antrena, plus cel central de joc, care este foarte bun. Nu cum se spune la televizor, că este deplorabil sau mai știu eu ce. Poate nici pe la Liga 1 nu găsești așa teren. Avem un sintetic cu nocturnă, un teren de iarbă cu nocturnă, avem spațiu de cantonament, sală de mese, avem tot ce necesită o echipă profesionistă.

La începutul sezonului te așteptai să acumulezi 70 de puncte după 30 de etape?
Nu știu dacă mă așteptam sau nu. Important e că noi tot timpul ne-am propus să facem performanță. Nu ne-am gândit la promovare. Ne-am gândit să jucăm cât mai spectaculos, să facem o figură cât mai frumoasă. Este un proiect pe mai mulți ani, iar în următorii ani urma să atingem această performanță. Dar se pare că munca noastră n-a fost în zadar și rezultatele au apărut mai devreme decât ne așteptam.

Ești născut aici în Clinceni, ce ar însemna pentru tine o eventuală promovare în Liga 1?
Eu sunt născut și crescut aici, în Clinceni, chiar dacă am plecat de vreo 15-16 ani. Am familia și părinții aici. Ar însemna foarte mult pentru mine. Să nu se uite un lucru important, eu am mai avut o promovare cu Voluntariul. Poate că lumea a uitat acest lucru, dar eu știu ce înseamnă o promovare în Liga 1, știu cum să gestionez această situație. Nu este nimic întâmplător aici.


În cariera de antrenor, Ilie Poenaru a antrenat echipele Inter Clinceni, FC Voluntari, Dinamo U19 și Academica Clinceni. Foto: George FILIP / Mediafax foto

Asta urma să te întreb. Ai promovat cu Voluntari, după care ai fost retrogradat pe postul de antrenor secund. Te temi că și acum ar putea fi adus un antrenor mai experimentat pentru Liga 1?
Au fost alte lucruri acolo, de care nu vreau să vorbesc. La un moment dat s-a demonstrat că au făcut o greșeală față de mine, dar asta e. O să le mulțumesc celor de acolo pentru că mi-au dat încredere și pentru că m-au sprijinit. Totul a trecut, momentan nu vreau să mă gândesc la acest aspect. Dacă vom promova, nu cred că se pune problema să fiu schimbat. Dar în fotbal e posibil orice. Mai ales în România.

„Nu suntem satelitul FCSB-ului, suntem într-o colaborare. Ne dorim să facem performanță, nu ne vom vinde locul dacă vom promova în Liga 1”

Lotul e format, într-o anumită proporție, dintr-un mix de jucători care au trecut pe la FCSB și Sportul Studențesc. Cât de mult te ajută acest lucru?
Ne ajută acest lucru. Jumătate din lotul nostru este format din juniori, iar cealaltă jumătate e formată din jucători cu experiență, care au jucat la Liga 1. Jucători care vor să facă performanță în continuare. Juniorii au o educație foarte bună, au calitate, au abecedarul fotbalului. Ceea ce contează foarte mult și e mai rar pe la noi. Exceptând Academia Hagi, Dinamo, FCSB și așa mai departe. Ă‚sta a fost un plus pentru noi. Juniorii de care ne folosim sunt la un nivel ridicat. Avem în componență jucători care sunt titulari la loturile naționale.


Cu opt etape înainte de finalul sezonului, Clinceniul are patru puncte avans față de Chindia, șapte de „U” Cluj, zece de Sportul Snagov și 11 față de Petrolul. Foto: Academica Clinceni

Cei de la FCSB te contactează des cu privire la jucătorii împrumutați aici?
Avem discuții cu cei de la FCSB, dar nu sunt obligat să joc cu patru jucători de la FCSB în teren, așa cum s-a scris în presă. Nici pe departe. Am o relație foarte bună cu Vasi Geambazi, care mi-a spus că joacă cine merită. Discutăm despre ei, dar niciodată nu mi s-a impus ceva. Discutăm în fiecare săptămână, e normal. Trebuie să vedem potențialul lor și să-i ajutăm să facă pasul spre echipele de top din România.

Te deranjează că există voci care vă numesc „satelitul” FCSB-ului?
Mă deranjează, pentru că ei știu că nu este așa, dar astea sunt răutăți. Sunt răutăți care nu își au rostul. Mă deranajează că încă nu vor să ne ia în seamă. Mă deranjează că suntem catalogați ca satelit, ca țărani de la Ilfov… Ok, toți ne tragem de la țară, dar noi ne vedem de treabă în continuare, îi lăsăm să vorbească. Nu suntem satelit, suntem într-o colaborare. Suntem Academica Clinceni! Ne dorim să facem performanță, nu ne vom vinde locul dacă vom promova în Liga 1. Când jucătorii văd că se scrie despre așa ceva, e normal să-și pună tot felul de întrebări. Și în loc să ne vedem de treabă, stau să le explic că nu este nimic adevărat.

Dar astea sunt răutăți care să destabilizeze echipa. Știm că nu suntem doriți la Liga 1. Mereu se spune că nu avem ce să căutăm la Liga 1, că nu avem ce ne trebuie. Vă spun eu că avem tot ce ne trebuie. Avem bani, stadion și vom avea și spectatorii de care mulți se vaită. Se spune că nu o să avem spectatori, că o să jucăm cu tribunele goale. O să vedeți că o să avem și spectatori.

Jucătorii împrumutați de la FCSB vor rămâne aici și în sezonul viitor?
E normal ca jucătorii să rămână aici. N-am avut o discuție pe tema asta. E clar că în momentul în care vom promova, pentru că încă n-am promovat și mai este până la promovare, jucătorii vor rămâne aici. O mare parte din lot va rămâne. Vom aduce câțiva jucători, dar mare parte din lot va continua la Liga 1. De ce să plece la altă echipă? Pot juca foarte bine aici. Din punctul meu de vedere, nu va avea loc o remaniere masivă a lotului. Încă n-am discutat, pentru că mai sunt opt etape și se poate întâmpla orice. Noi vrem să o luăm pas cu pas. Când vom fi promovați, vom discuta și acest aspect.


Robert Ion, jucător împrumutat de la FCSB, are 10 goluri marcate în acest sezon și este golgheterul echipei, alături de Bogdan Barbu. Foto: Academica Clinceni

Cum se descurcă Costin Curelea pe postul de antrenor secund?
Se descurcă foarte bine. Și el vrea să învețe și să crească în antrenorat. Sunt foarte mulțumit de el, se comportă foarte bine. Au fost momente când mi-am dorit să-l am pe teren, dar el a ales să nu mai joace. Eu îi respect decizia. Mă ajută foarte mult în tot ce facem aici.

Din informațiile noastre ați încheiat un contract cu Concordia Chiajna pentru închirierea stadionului, în vederea meciurilor din Liga 1. Există însă posibilitatea să jucați aici?
Da, pentru că în dosarul de licențiere te obligă să ai două alternative. Se lucrează intens la modernizare. Cei care au prezentat la televizor au arătat altceva decât ce se întâmplă aici. Noi sperăm că vom juca la noi pe stadion, pentru că ne simțim foarte bine pe terenul nostru. Ar fi ok să jucăm aici. Dacă nu se va putea, nu e nicio problemă. Ne putem adapta oriunde.

„Nimeni nu vrea să ne recunoască meritele”

Cum ai descrie proiectul de la Clinceni în trei cuvinte?
Muncă. Seriozitate. Disciplină.

Paul Pârvulescu a câștigat de trei ori titlul în Liga 1. Cum s-a adaptat în Liga 2?
Și el e un mic clincenar. Este de foarte mult timp aici. Este căsătorit cu Ana Gheorghe (n.r. – sora cântăreței Elena Gheorghe), care și ea e din Clinceni. El s-a acomodat foarte bine aici. Eu am lucrat cu el și la Voluntari. S-a integrat foarte bine, pentru că se cunoște cu marea majoritate a jucătorilor. Este un băiat super ok, un băiat de caracter, cum de altfel sunt toți. O mare parte a rezultatelor se datorează grupului, pentru că am format un grup puternic și unit.


7 meciuri și un gol are Paul Pârvulescu la Academica Clinceni, echipă cu care a semnat în iarnă

Mihailo Mitrov se află la prima experiență în afara Macedoniei. S-a acomodat în România?
Mitrov (n.r. – alt jucător împrumutat de la FCSB) s-a adaptat foarte bine. A avut o perioadă în care a avut probleme cu accidentările. În momentul de față crește de la meci la meci. Ușor, ușor îl bag să joace și cred că își va spune cuvântul. Este un jucător foarte bun, un jucător de care am nevoie. Imprimă echipei o agresivitate de care am nevoie. Se antrenează foarte bine, își așteaptă rândul, iar în curând va face parte din primul 11.

Crezi că ar trebui să se facă o selecție mai atentă în cazul străinilor aduși în România?
Ar fi ideal să se întâmple lucrul acesta. Dar asta ține și de federație. La Liga 2 avem foarte puține cluburi care își permit să aibă scouteri, să meargă să vadă jucători. Să aduci un jucător pe care l-ai văzut la două meci, cred că este o greșeală.

„Nu este vina noastră că ne câștigăm meciurile de o manieră categorică”

Ai antrenat grupa de juniori republicani de la Dinamo. Cum ai caracteriza situația în care a ajuns clubul?
Am antrenat Elita, am fost cu ei și în Youth League. Aveam un grup foarte bun de jucători. Drept dovadă, Ion Gheorghe joacă meci de meci la Voluntari, Robert Moldoveanu a jucat la Dinamo și acum e la Petrolul, Ricardo Grigore evoluează la Liga 1 pentru Dinamo… Dar, în momentul de față, nu știu ce se întâmplă acolo, am pierdut contactul cu ei. Eu mă canalizez aici și nu mai am cunoștințe de ceea ce se întâmplă acolo.

Vlad Mihalcea se mai joacă pe calculator?
Vlad, în momentul de față, are o răceală foarte puternică, o pneumonie. Lipsește de două săptămâni. Măcar știu că se joacă pe calculator și nu face alte lucruri negative. Măcar știu că își omoară timpul cu acest lucru. El ar trebui doar să-și schimbe puțin atitudinea față de el și față de antrenamentele pe care le face. Este un pic mai serios, a simțit că au venit și copiii din spate, care pun o presiune pe el. El nu mai are mult din juniorat. Trebuie să facă diferența, pentru că de doi ani de zile toată lumea vorbește la superlativ de Vlad Mihalcea. Îmi pare rău să spun asta, dar avem noi mai multe așteptări de la Vlad Mihalcea decât are el de la el.


Transferul de la FC Brașov la FCSB al lui Vlad Mihalcea, la o vârstă fragedă, l-a pus în lumina reflectoarelor, însă așteptările în privința sa au rămas încă așteptări. Foto: Octav GANEA / Mediafax foto

Media de vârstă a echipei este de circa 23 de ani. Cum au reușit băieții să dobândească atât de multă maturitate în joc?
Mulți dintre ei sunt de aproape un an cu mine. N-am pus presiune pe ei, le-am dat voie să se exprime. Grupul i-a acceptat, pentru că au calitate. Cei cu experiență au știut cum să-i atragă. Au prins încredere foarte mare și mă bucur că s-au maturizat atât de repede.

E mai ușor să lucrezi cu tinerii?
Și da, și nu. Depinde ce grup ai, depinde de caracterele lor. Dar, în momentul de față, la ce am eu la dispoziție, este mai ușor să lucrez cu ei.

Crezi că Petrolul și „U” Cluj s-au văzut promovate de la bun început?
Nu știu, nu cred asta. Nu vreau să comentez, pentru că nu e treaba mea să-i analizez. Chiar nu e treaba mea să vorbesc despre asta. Toată lumea își dorește ca Petrolul și „U” Cluj să fie la Liga 1, dar așa cum spunea și Eugen Trică, echipe de tradiție mai sunt și Farul, UTA, Pandurii și așa mai departe. Acum ce să facem?

Noi ce vină avem că jucăm un fotbal bun? Nu este vina noastră că ne câștigăm meciurile de o manieră categorică, iar ei nu reușesc momentan acest lucru. Nu este vina noastră, îmi pare rău. Probabil că este prea mare presiunea. Și suporterii pun o mare presiune. Nu știu exact ce se întâmplă la ei. În momentul de față, îmi pare rău că toată lumea își dorește ca ei să promoveze, iar pe noi ne denigrează. Este urât și nu este ok față de jucătorii mei. Ei muncesc și toate rezultatele noastre se întâmplă pe teren. Nimeni nu vrea să ne recunoască meritele. Sunt foarte puțini cei care o fac. E bine că se vorbește de noi, chiar și negativ.


„U” Cluj și Petrolul erau considerate principalele favorite la promovare, chiar dacă erau nou-venite din Liga 3, însă ambele echipe se află sub locurile direct promovabile cu opt etape înainte de finalul sezonului. Foto: Răzvan PĂ‚SĂ‚RICĂ‚ / Petrolul Ploiești

În spațiul public a apărut o teorie privind o eventuală fuziune între Rapid și Clinceni. Ce părere ai despre acest scenariu?
Nu, nu, nu. Nu este nimic adevărat. Nu avem nicio legătură cu Rapidul. Ei au drumul lor și o fac foarte bine. Vor promova în Liga 2 și probabil că și anul viitor se vor lupta pentru promovarea în Liga 1. Nu este nimic adevărat. Nici nu cred că mai e posibil ca două echipe să fuzioneze. Nu există așa ceva.

Ai vreun model în antrenorat?
Da, pe Guardiola și pe Jurgen Klopp.

Articol scris de Octavian VASILESCU

Pe aceeași temă