La douăzeci de kilometri de București, în micuța urbe ilfoveană, Buftea, fotbalul se trăiește într-un mod aparte. Experiența unor fotbaliști trecuți demult de prima tinerețe alternează cu sângele proaspăt al jucătorilor tineri, dornici de afirmare. La prima vedere, rețeaua fotbaliștilor care se antrenează în parcuri pentru a nu-și pierde forma fizică e de fapt ACS Buftea, clubul tipic românesc ce poartă numele orașului, privat, dar care e „certat” cu autoritățile locale. Deși au format lotul cu puțin timp înainte de startul campionatului, ideea de a continua visul Urziceniului e gratis pentru băieții antrenați și conduși din teren în același timp de Giani Kiriță, sfătuit de Vali Bădoi. Printre Hăisan, Gafița și Tutunaru observi cu ușurință doi jucători gemeni, ce joacă pe același flanc. Caz rar, dar întâlnit odinioară. Sunt frații Karamyan la 32 de ani, gemenii armeni care au lăsat o figură frumoasă în Liga I.
Rămași fără angajament de 18 luni, ultima oară la Unirea Urziceni, Arman și Artiom sunt gata să-și relanseze cariera tot în țara care i-a adoptat. Aventura din România a început în urmă cu opt ani, atunci când Mihai Stoichiță, antrenor la naționala Armeniei, i-a propus la Rapid. Giuleștiul i-a priit mai mult lui Artiom, în timp ce Arman și-a încercat șansele la Ceahlăul, Brașov și Bistrița. Declinul celor doi a coincis cu desființarea fostei campioane Unirea, singura ofertă din ultimul an și jumătate fiind de la Astra, refuzată pentru că ploieștenii nu își doreau transferul amândurora.
Antrenament cu puștii Chiajnei
Cea mai neagră parte a carierei și-au petrecut-o tot pe aceste meleaguri. „La Buftea am venit să ne refacem fizic și să dăm o mână de ajutor lui Giani și lui Vali. Sunt doi profesioniști adevărați, se vede și în vestiar. Am stat mult pe tușă, m-am antrenat prin parcuri mult timp. Salvarea a venit de la Chiajna, un ajutor nesperat. Arman este și antrenor, la Concordia. Se ocupă de juniorii de la grupa 2003. M-am antrenat cu copiii de acolo. Mi-a fost foarte greu, dar am încercat să mă mențin fizic. Mulțumim Chiajnei pentru că ne-a sprijinit” își spune oful Artiom.
Vor să antreneze în Liga I
Chiar dacă obiectivul principal al armenilor este să continue cariera de jucători, cei doi au și un plan de rezervă pentru a rămâne în sportul care i-a consacrat. În urmă cu puțin timp au obținut licența de antrenor și sunt pregătiți să dea ghetele pe geaca de A1. „S-ar putea ca peste 6 luni sau un an, să aveți o surpriză: sa mă vedeți pe banca unei echipe din Liga a II-a, sau de ce nu, chiar din Liga I. Dar nu știu sigur, eu mai am de jucat, cred că mai pot face față la nivel înalt”, ne surprinde fostul giuleștean, mult mai deschis decât fratele său.
Fotbal în familie
La sosirea lor în fotbalul românesc, în jurul celor doi frați s-a creat un mit ce s-a adeverit pe parcurs. Jucătorii de bandă au încercat cât de mult au putut să nu se despartă și să fie transferați „la pachet”, lucru respectat doar în cazul în care clubul interesat s-a numit Rapid, Steaua, și mai nou Buftea. „Nu este doar frăție, e mai mult decât atât. Suntem gemeni, Dumnezeu ne-a vrut împreună de la început” este principiul pe care se bazează jucătorul străin cu cele mai multe prezențe în Liga 1, dupa portughezul Cadu, de la CFR Cluj. Însă ideea de fraternitate nu s-a oprit aici. În negocierea contractelor a intervenit de fiecare dată și Arthur Karamyan, fratele mai mare și totodată impresarul care a purtat lungile tratative cu Copos sau Becali.
Rapid, unica dragoste
Descoperiți de un stelist, Artiom păstrează vii în suflet amintirile din Grant în care Răzvan Lucescu îi acorda încredere deplină și speră că va îmbrăca din nou tricoul vișiniu chiar dacă ar trebui să vină și singur. „La Rapid am făcut cea mai bună performanță. Dacă azi primesc o ofertă de la Rapid, plec fără să mă mai gândesc, acolo mi-a rămas sufletul. Visez și acum că trec de Steaua în sferturile Cupei UEFA”.
La Poli, pe cea mai înaltă culme
Parcursul european pe care l-a avut cu Rapid în Cupa Uefa l-a propulsat pe Artiom Karamyan în topul celor mai bine cotați jucători din România. În perioada în care evolua pentru Poli Timișoara, mijlocașul stânga a devenit cel mai bine cotat jucător strain din campionatul autohton, site-ul transfermarkt.de stabilindu-i o valoare de 3,3 milioane de euro, lăsând în spate nume importante precum Yssouf Kone (CFR Cluj), Wesley Lopez (FC Vaslui) sau Spadacio (Rapid).
3 goluri au dat Karamyenii pentru Buftea: 2 Artiom și 1 Arman, primul reușind și o pasă de gol
2 titluri de campion și o Cupă a Armeniei toate cu Pyunik, dar și o Cupă a României cu Rapid sunt trofeele din palmaresul lui Artiom Karamyan
1 titlu și o Cupă a Armeniei, ambele cu Pyunik, sunt trofeele câștigate de Arman Karamyan
Articol scris de George NISTOR
Foto de Gabriel FLUERARU