Fondatorii noului Petrolul vor să reia discuțiile cu finanțatorul retras. Suporterii s-au unit și sunt deschiși să ajungă la o înțelegere cu Mihailovici: „Să ne reîntoarcem la esența dragostei noastre”

Marius ANGHEL 16 Jun. 2019, 01:03 Campionat

Petrolul e în aer după ce principalul finanțator al echipei a anunțat că se retrage din parteneriat după ce în conferința de presă în care era prezentat președintele propus Marius Stan suporterii au intervenit și au pus întrebări pertinente și și-au spus din nou nemulțumirile. Clubul ploieștean e, în acest moment, nesigur de participarea în noul sezon al Ligii 2, după ce și-a pierdut principala sursă de venit, pe care se baza încă din Liga a 4-a.

Decizia lui Mădălin Mihailovici, reprezentantul companiei Veolia, a atras o mulțime de reacții din partea suporterilor și oamenilor de fotbal. La fel și în cazul suporterilor care au fost în conferință și au dus la această ruptură. Unele sunt pro, altele contra.

Fondatorii: „Ne dezicem total de cele întâmplate. Vrem să reluăm discuțiile cu Veolia”

Prima reacție oficială din partea membrilor fondatori a echipei vine din partea lui Constantin Ștefan (foto), unul dintre cei mai importanți jucători din istoria Petrolului. Ion Haralambrie, reprezentantul gloriile clubului în Adunarea Generală a Asociaților, este plecat în Antalya, în vacanță.

Ștefan a dat presei un comunicat în numele celor zece membri fondatori ai AS Petrolul 52, așa cum este în acte clubul, în legătură cu incidentul care a dus la întreruperea finanțării din partea Veolia. Acesta spune că fondatorii sunt nemulțumiți de colaborarea cu Mihailovici, catalogând-o drept una inexistentă, dar nu sunt de acord nici cu poziția suporterilor Petrolului, pe care îi numesc persoane.

Legendele grupării galben-albastre spun că respectivii indivizi nu îi reprezintă și că vor să reia discuțiile cu Veolia pentru ca activitatea clubului să continue.

Iată comunicatul lui Constantin Ștefan:

„Dragi Petroliști, noi, cei 10 membri fondatori ai acestei echipe, suntem nemulțumiți de colaborarea cu MĂ‚DĂ‚LIN Mihailovici (inexistentă), dar nu putem să fim de acord cu poziția celor 15-20 de persoane prezente la conferința de presă recentă! Ei nu ne reprezintă pe noi, cei 10 membri fondatori ai acestei echipe!
Noi vrem să reluăm discuțiile cu VEOLIA, pentru continuarea activității AS PETROLUL 52, fără implicarea suporterilor!
Noi, membrii fondatori, punem echipa la dispoziție, VEOLIA-finanțarea, iar suporterii aplauze, așa se desfășoară activitatea fotbalistică în orice stat civilizat!
Noi, cei 10 membri fondatori ai acestei echipe, ne întâlnim luni ptr a decide ce avem de făcut!
Am trimis către VEOLIA un punct de vedere față de ultimile evenimente, cu mențiunea că ne dezicem total de cele întâmplate, și cu speranța că vor reveni asupra deciziei! Așteptăm răspuns!”

Suporterii: „Să ne reîntoarcem împreună la esența dragostei noastre: Petrolul Ploiești”

Pe de altă parte, suporterii Petrolului, uniți mai mult ca niciodată acum, au postat un comunicat de presă numit „Libertatea și cârmuirea”, în care vorbesc despre democrație și vorbele filosofului și eseistului britanic Bertand Russell.

Fanii echipei ploieștene admit importanța pe care a avut-o partenerul finanțator în dezvoltarea clubului și spun că acum este momentul pentru unitate, nu despărțire, recunoscând că ratarea obiectivului a dus la această relație tensionată dintre conducere și suporteri.  

Totodată, petroliștii speră ca la ședințe de luni, 17 iunie, a Adunării Generale a Asociaților clubului, cele două părți, suporterii și partenerul-finanțator, să ajungă la o înțelegere pentru a se „reîntoarce împreună la esența dragostei noastre: Petrolul Ploiești”.

Iată comunicatul suporterilor petroliști:

„Libertatea și cârmuirea

Filosoful și eseistul britanic Bertand Russell spunea că democrația a fost inventată ca un mijloc de a împăca libertatea cu cârmuirea. Nu știm dacă ilustrul domn a auzit vreodată despre Petrolul Ploiești (a murit în 1970, deci a prins momentul de magie din 1966 când Petrolul s-a confruntat cu Liverpool FC), însă este clar că vorbele sale se potrivesc de minune pentru a însufleți flacară galben-albastră:
– este extrem de legitimă dorința Veoliei de a cârmui Petrolul, atâta vreme cât ea este cea care furnizează grosul finanțării tuturor activitaților de la club. Nimeni, niciodată nu a negat asta;
– însă la fel de legitimă este și dorința de libertate a suporterului petrolist, crescut de mic cu icoana Petrolului la căpătâi. Manifestarea libertații în exercitarea patimii sale este cel dintâi deziderat al oricărui suporter, oriunde în lume.

Ei bine, Maestrul Russell ne explică cum aceste două deziderate pot funcționa împreună, făra să se încurce unul pe celălalt: prin practicarea unei democrații reale, nu mimate. Prin respect reciproc, prin comunicare sinceră și totală între părți și prin transparență. Aceasta este cheia existenței unei relații simbiotice perfecte între suporteri și conducerea unui club de fotbal.

Suntem conștienți că ratarea obiectivului de anul acesta (promovarea în Liga 1) a tensionat relațiile între conducere și suporteri, însă acum este momentul să ne concentrăm pe ceea ce ne unește, pentru că este cu mult mai important decât ceea ce ne desparte. Dorim să subliniem că niciodată noi, suporterii, nu am îndreptat vreo acțiune, de orice fel, împotriva Veoliei ca entitate. Îi suntem profund recunoscători pentru sprijinul financiar și logistic constant acordat echipei, începând din Liga a 4-a și până în Liga a 2-a. Însă pentru a exercita în mod ideal atât libertatea, cât și cârmuirea, este esențial să practicăm cu toții o democrație reală, cu responsabilitățile și drepturile ce rezidă pentru fiecare din părți.

Luni, 17 iunie, a fost stabilită încă din luna mai o întâlnire a conducerii clubului cu suporterii în cadrul Asociației care ne aduce pe toți împreună exact în cadrul propice practicării acestei democrații reale. Vrem să credem că acestă întâlnire va fi onorată de ambele părți cu aceeași intenție sinceră de a ne asculta reciproc și de a ne înțelege punctele de vedere, în dorința de a ne reîntoarce împreună la esența dragostei noastre: Petrolul Ploiești. Noi promitem să fim acolo, deschiși dialogului, dacă și partenerul nostru va considera că este pregătit pentru același lucru, pentru că împreună, umăr la umăr, să reclădim democrația, unicul mijloc de a împăca libertatea cu cârmuirea”.

Compania Veolia a anunțat printr-un comunicat oficial că și-a încheiat, începând de pe 13 iunie 2019, parteneriatul cu Petrolul, după ce reprezentantul acesteia în cadrul clubului ploieștean, Mădălin Mihailovici, s-a supărat pentru că unul dintre suporterii echipei i-a pus întrebări pertinente în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentat președintele propus Marius Stan.

Singurul lucru cerut de suporteri fusese să existe transparență și să fie respectați, să fie consultați și ei înainte să se ia decizii, după ce au acceptat să fie scoși din actele clubului. De altfel, unul dintre liderii suporterilor a și spus că nu au nimic personal cu Marius Stan, Flavius Stoican, Mădălin Mihailovici sau Veolia: „Noi nu avem nimic împotriva domnului Marius Stan și nici împotriva domnului Mihailovici sau a grupului Veolia. Noi ne dorim transparența aia de care se vorbea la început. Transparență, care, din păcate, nu mai există și ați văzut cum s-a vorbit mai devreme în conferința de presă”.

Luni, 17 iunie, are loc Adunarea Generală a Asiciaților clubului Petrolul, din care fac parte trei persoane: reprezentantul partenerului finanțator (Mădălin Mihailovici), reprezentantul membrilor fondatori (Ion Haralambie) și reprezentantul susținătorilor (Cristian Vlad). Atunci se va discuta concret despre despărțire sau continuitate.


Mădălin Mihailovici, reprezentantul Veolia, fan declarat al Petrolului, pleacă în timpul conferinței de presă, după ce a anunțat că firma se retrage din parteneriatul cu clubul ploieștean, deranjat de întrebările suporterilor

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 16 Jun. 2019, 01:03 Campionat
Pe aceeași temă