Manifestul lui Ciprian Marica despre fotbalistul român: „Fraților, nu se poate așa! Când ai venit la fotbal, ți-ai asumat că vrei să faci performanță. Băi, trebuie să faci sacrificiu”

Marius ANGHEL 22 Aug. 2019, 13:55 Special

Prezent la ProSport Live, Ciprian Marica (33 de ani) a vorbit despre condiția fotbalistului român, în special a celor tineri, care nu înțeleg că atunci când se decid să se apuce de fotbal trebuie să fie conștienți că trebuie să facă sacrificii pentru a face performanță și pentru a ajunge la un anumit nivel.

Marica a încercat să le transmită un mesaj fotbaliștilor tineri din România. Finanțatorului clubului Farului Constanța spune că noua generația caută mereu scuze, motive, în loc să facă sacrificii și să ținească performanța.

„Fotbalistul român de astăzi trebuie să înțeleagă că fără sacrificii nu se poate. Generația asta, care vine din urmă, cu tablete, laptop și o foarte mare deschidere la internet, nu mai e dispusă sacrificiului. N-aș vrea să jignesc, dar vreau să-i fac să înțeleagă că fără sacrificiu nu se poate. Auzeam jucătorii Farului care se văitau la Chiajna, că e prea încins, că n-au făcut antrenamente pe sintetic, că n-au avut apă caldă… Dar n-au avut nici cei de la Chiajna. Alibiuri, motive. Băi, înțeleg că e greu, dar când ai venit la fotbal și ți-ai asumat că vrei să faci performanță, păi nimic nu e ușor. Băi, trebuie să fii dispus să faci sacrificiu. Nu că «Mă doare puțin glezna». Păi, fratele meu, eu îmi legam glezna ca să joc, ca să nu pierd echipa!

Trebuie să fi dispus să faci sacrificii dacă vrei să reușești. Cu jucători care zic: «Stai puțin, să vedem, că mă doare puțin, m-am lovit…» Frate, eu făceam infiltrații cu Cortizon. Orice sport de performanță e un sacrificiu în sine. Trebuie să fi dispus la efort. Eu am patru operații la un picior. Vorbeam cu Tibi Curt, care are tot patru operații și el. Ianis Zicu are cinci operații. Băi, fraților, e o muncă teribilă. Dacă nu ești dispus să faci sacrificii, să muncești, n-ai cum să reușești. Pe vârfuri, așa, din când în când, nu merge! Nu înțelegi că nu merge. Fotbalistul român nu înțelege că trebuie să facă sacrificii. Generația asta care vine din spate acum sunt, așa, fragili. Făceam infiltrații cu Cortizon să pot să joc. Nu știam ce să mai fac ca să nu pierd echipa. Aveam pubalgie, nu puteam să joc, luam Voltaren în fiecare zi timp de șase luni, mă durea stomacul… Trebuia să joc, că pierdeam echipa, venea altul și îmi lua locul. Dacă nu-mi lua cineva locul, îmi dorea mai mult! Nu-mi doream să rămân în România, în Liga 2, sau chiar în Liga 1. Visam la mai mult”, a spus Ciprian Marica.

„Să mă mulțumesc cu 1000, 2000, 3000 de euro pe lună? Se termină fotbalul și după aia ce faci? Ai vreo pregătire? Nu!”

Marica nu înțelege cum jucătorii din România nu se gândesc la viitorul lor și la ce urmează după ce nu vor mai putea juca fotbal.

„Să mă mulțumesc cu 1000 de euro pe lună? 2000? 3000? Se termină fotbalul și după aia ce faci? Problema e că trebuie să te gândești că lucrurile astea trec la un moment dat. Trebuie să fi dispus la sacrificiu, când alegi să faci fotbal. Trebuie să fi conștient că faci performanță. Ai un țel. Dacă ai 1000, 2000, 3000, 5000 pe lună, nu-ți ajung la finalul carierei ca să poți să beneficiezi pe viitor. Ai învățat, ai fost la școală, ai vreo pregătire? Nu! Nu se prea pupă cu fotbalul. A, ești o excepție și ești preocupat de chestia asta, da. Dar 80 la sută nu se preocupă. Bun, dacă nu faci parte dintre cei 20 la sută, să spune, prin absurd, poate e un procent mare, care să mă preocupe și să știu că am și alte abilități dacă nu pot să fac fotbal.. Păi dacă știu că fotbalul e singurul lucru care mă poate salva, să nu fiu conștient că trebuie să fac sacrificii? Să cred că lucrurile vin din cer și o să ajung peste noapte fotbalist?

Sunt mii de fotbaliști, mii de copiii care se apucă de fotbal. Eu trebuie să fiu mai bun decât ei! Mă uit la echipa sub 21. Sunt 25 de jucători în lot. Sunt mii care se apucă și eu trebuie să fiu în primii 25. Nu realizezi că trebuie să fac un sacrificiu ca să ajung acolo? Mi se pare incredibil cum jucătorul de astăzi se lamentează, găsește motive, în loc să fie dispus să se sacrifice și să aibă un țel.

Anumite lucruri nu le pot înțelege, mai ales că sunt jucători tineri. Și vorbeam că trebuie să demonstrezi, să arăți, meciurile sunt transmise la televizor, te vede lumea, se uită oamenii, impresarii, echipe, antrenori. Liga a 2-a, până la urmă asta este, o rampă de lansare pentru tinerii jucători. Avem o medie de vârstă de 20 de ani în echipă. Adică, teoretic, avem jucători care ar trebui să aibă foame să se ducă mai sus. Ce îți dorești, să rămâi la Liga a 2-a? Nu, trebuie să promovez. Mă vede lumea, trebuie să fiu la înălțime. În primul rând, mă gândesc personal, ca oamenii să mă vadă pe mine, personal, și, în al doilea rând, și pentru echipă, pentru colectiv, pentru oameni.

Ideea e că trebuie să înțelegem că sunt mii de fotbaliști. Eu primesc mesaje, pe Facebook, pe telefon, pile, relații: «Băi, te rog, ia-l pe fii-miu». Băi, sunt mii de jucători. Mă, mii! Eu trebuie să fiu cel mai bun. Eu am șansa să demonstrez. Nu poți să te mulțumești cu puțin. Eu trebuie să fiu conștient că îmi doresc mai mult, că vreau să ajung la un anumit nivel. Nu poți să te mulțumești cu Farul, cu Liga 2. Băi, păi hai să promovez cu Farul. Farul e o rampă de lansare, îmi dă șansa să mă văd”, a spus Marica, la ProSport Live.

În vârstă de 33 de ani, Ciprian Marica a evoluat de-a lungul carierei pentru Dinamo, Șahtior Donețk, VfB Stuttgart, Schalke 04, Getafe, Konyaspor și FCSB. Pentru echipa națională a României, Marica a înscris 25 de goluri în cele 69 de meciuri jucate. Fostul atacant este al patrulea cel mai bun marcator din istoria echipei naționale, după Gheorghe Hagi, Adrian Mutu (35 de goluri amândoi) și Iuliu Bodola (31).

Întreaga emisiune în care a fost invitat Ciprian Marica poate fi urmărită mai jos:

Marius ANGHEL 22 Aug. 2019, 13:55 Special
Pe aceeași temă